STUDENTJOB BLOG

studentenvereniging utrecht

Ben jij van plan om te gaan studeren in Utrecht? Dan hoort daar natuurlijk ook een te gekke studentenvereniging bij. In Utrecht ga je die zeker vinden, geloof ons maar. Als er een stad is die bekend staat als studentenstad, en dus ook om haar studentenverenigingen, is het wel Utrecht. En dat komt goed uit, want jij wilt écht iets maken van je studententijd, toch?

Dan is het alleen nog de vraag: welke studentenvereniging in Utrecht past bij jou? En dat is nog niet zo makkelijk, want het zijn er een heleboel, in verschillende soorten en maten. Of ze hebben juist veel gemeen en daardoor is het onderscheid moeilijk te maken. Gelukkig zit je niet voor niks op StudentJob: wij weten die perfecte match wel voor jou te vinden. Hoe? Bekijk hieronder ons overzicht van vijf top studentenverenigingen in Utrecht en jij hebt jouw keuze zo gemaakt!

Het Utrechts Studenten Corps

Als er één studentenvereniging berucht is in Utrecht, is het wel het Utrechts Studenten Corps, ofwel: USC. Gevestigd in het ‘gele kasteel’ op het Janskerkhof, biedt het vele studenten het nodige vermaak en vertier. Loop jij het liefst in jasje-dasje richting 'de Kroeg’ en zijn goudgele-rakkers jouw beste vrienden, dan wordt deze Utrechtse studentenvereniging als een tweede thuis voor jou.

Of een eerste thuis, want als je het goed speelt bij het hospiteren houd je er ook nog eens een leuk corpshuis aan over. Het USC beschikt namelijk over zo’n tachtig verenigingshuizen midden in Utrecht, dus er is vast een mooi plekje voor jou weggelegd. Die hoeveelheid aan huizen heeft de vereniging niet zomaar opgebouwd, het USC werd namelijk al in 1816 opgericht en is daarmee de oudste studentenvereniging van Utrecht.

Lid worden bij het Utrechts Studenten Corps kan alleen als man, als vrouw word je lid van UVSV, de corporale tegenhanger, waarmee wel zo nu en dan gemeenschappelijke evenementen worden georganiseerd. En bovendien ben je niet één-twee-drie lid van deze studentenvereniging in Utrecht. Je moet namelijk eerst de studenten ontgroening doorlopen, ‘KMT’ genaamd. Samen met je mede-feuten zal je ergens twee weken van huis verblijven en de nodige ontberingen moeten doorstaan voordat jij jezelf een waar USC’er kunt noemen. Maar dan heb je natuurlijk ook wel écht goud in handen: de mooiste borrelavonden, feestjes, en lustrums.

Wil jij jouw status als soepele student recht doen? Dan is deze studentenvereniging in Utrecht een hele goede optie voor jou!

Ben je op zoek naar een studenten bijbaan?

Leven als student is veel meer dan studeren alleen. Denk aan: nieuwe kleren voor een feestje,reizen en borrelen met vrienden. Schrijf je in en vind een baan binnen no time.

   

 

Studentenvereniging Veritas in Utrecht

Hoef jij niet zo nodig in elke zin ‘Vo’ te zeggen, maar ben je wél op zoek naar een studentenvereniging in Utrecht met grandeur? Dan is Veritas waarschijnlijk erg geschikt voor jou. En je bent niet de enige die daarvoor kiest, want het is met ruim 1800 leden de grootste en tevens de oudste gemengde studentenvereniging van Utrecht. Je hoort het goed, ‘gemengd’, er zijn dus zowel vrouwen als mannen lid van de vereniging, wel zo gezellig!

Gevestigd in een mooi pand (sociëteit ‘Eigen Huis’) aan de Kromme Nieuwegracht is het dé perfecte plek voor borrels, feesten en andere activiteiten. Veritas begon ooit als subvereniging van het Utrechts Studenten Corps, maar is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige studentenvereniging in Utrecht die volledig op zichzelf staat.

Elk jaar wordt er onder andere een groots gala georganiseerd en is er een eigen hockeytoernooi. En natuurlijk kun je door deel te nemen aan verschillende commissies bijdragen aan vele andere activiteiten, die ervoor zorgen dat het grote aantal leden volop vermaakt wordt.

Enthousiast? Bereid je dan maar alvast voor op de studenten ontgroening, want die is ook bij Veritas in Utrecht een vast onderdeel. En ook bij deze studentenvereniging in Utrecht zul je vervolgens na de ontgroening beginnen met het vormen van jouw jaarclub, die hopelijk bestaat uit mensen waar je de rest van je leven mee bevriend blijft!

Triton en Orca

Houd jij van een biertje, maar vind je wel dat daar beweging tegenover moet staan? Dan is een studenten roeivereniging ideaal voor jou. En je bent niet de enige die er zo over denkt, want studenten roeiverenigingen zijn razend populair.

De twee grootste in Utrecht zijn U.S.R. Triton en A.U.S.R. Orca. Triton is de studentenvereniging in Utrecht met iets meer een corporaal karakter, omdat de vereniging vroeger een zustervereniging was van het Utrechts Studenten Corps. Tegenwoordig staat de studenten roeivereniging voor iedereen open en zijn er zowel mannelijke als vrouwelijke teams.

Bij beide studentenverenigingen in Utrecht word je ingedeeld in een team op basis van gewicht en niveau. Voor de categorie Zwaar en Licht geldt een vast minimum of maximum gewicht. Heb je inmiddels een team/boot? Dan kunnen de trainingen en de wedstrijden beginnen. Afhankelijk van het niveau train je bij deze studentenverenigingen in Utrecht één tot meerdere keren per week en de wedstrijden zullen eens in de zoveel tijd plaatsvinden.

Vergis je niet, het mogen studenten roeiverenigingen zijn, maar er wordt ook op heel hoog niveau geroeid. Er zijn zelfs meerdere olympische spelen roeiers afgeleverd door beide verenigingen. Is het dan alleen maar roeien? Absoluut niet. Zowel Triton als Orca staan bekend om hun borrels, feesten en gala’s. Dus ook in die zin zijn het volwaardige studentenverenigingen in Utrecht, waar jij niks tekort gaat komen!

SIB Utrecht

Ben jij inhoudelijk ingesteld en zoek je dus ook vooral een studentenvereniging in Utrecht die gericht is op inhoud? Dan wordt de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen in Utrecht misschien wel helemaal jouw ding. Want daar kom je aan inhoud niet tekort. Elke week organiseert SIB Utrecht namelijk een lezing, meestal op politiek of maatschappelijk gebied (maar de onderwerpen zijn erg veelzijdig).

Bij deze lezing zal een persoon spreken die expert is wat betreft het bepaalde onderwerp. Heeft hij/zij zijn/haar verhaal gedaan, dan is er tijd voor vragen. Dus ben jij die kritische denker die net anders naar de dingen kijkt? Dit is jouw moment om argumenten te delen met ervaren sprekers en deskundigen.

Maar hee, het is toch een studentenvereniging? Is er ook nog gezelligheid? Natuurlijk: bij deze studentenvereniging in Utrecht is er na elke lezing een borrel en worden de nodige pilsjes gedronken. Het politieke domein wordt even verlaten en de ins en outs van het studentenleven komen tevoorschijn. En alsof dat niet genoeg is organiseert SIB Utrecht ook reizen naar de meest mooie bestemmingen. Het is niet voor niks een studentenvereniging in Utrecht met een internationale oriëntatie!

S.S.R.-N.U.

Is het geloof belangrijk voor jou en zoek je een studentenvereniging in Utrecht die hierbij aansluit? Dan is de christelijke studentenvereniging S.S.R.-N.U. in Utrecht een goede optie voor jou!

Feesten en geloof gaan niet samen? No way. S.S.R.-N.U. bewijst dat de gezelligheid van een studentenvereniging in Utrecht goed te combineren is met diepgang. Zo worden er zowel de leukste borrels en feesten georganiseerd als lezingen gegeven waarbij verdieping op levensbeschouwelijk en cultureel-maatschappelijk gebied de focus is.

De leden van deze studentenvereniging in Utrecht zijn onderling met elkaar verbonden binnen disputen. Er zijn mannen, vrouwen en gemengde disputen. Ook voor de buitenwereld worden er activiteiten georganiseerd, waarbij lezingen over filosofische, religieuze en politieke onderwerpen centraal staan. En het zijn niet de eerste de beste sprekers die hieraan deelnemen. Zo waren sprekers als Jesse Klaver en Thierry Baudet al eens bij S.S.R.-N.U. om hun verhaal te doen!

Je ziet het, er zijn genoeg redenen voor jou om lid te worden van deze mooie studentenvereniging in Utrecht. Oh ja, en dit nog: ben je niet gelovig? No problem!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.