STUDENTJOB BLOG

studentenvereniging amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? Goede keuze, want let’s be honest, Amsterdam is en blijft natuurlijk de meest te gekke stad van Nederland. Te gek, zeker, máár ook heel groot. En dat is misschien niet altijd even makkelijk als beginnend student in een (misschien voor jou) totaal vreemde stad. Hoe ga jij in deze grote stad nou mensen leren kennen? De collegezaal? Hmm...als het college voorbij is gaat iedereen weer weg richting zijn eigen studentenhuis, dus dat schiet ook niet echt op. Nee, dit moet je anders aanpakken: de beste manier om vriendschappen op te bouwen als student is bij een studentenvereniging in Amsterdam.

Bij een studentenvereniging ga je vijf jaar of langer intensief met medestudenten om en leer je ze écht kennen. Vrienden voor het leven? Het kan! Oké, een studentenvereniging in Amsterdam dus, maar hoe ga je die vinden? Zo makkelijk is dat nog niet, want het zijn er een heleboel. Maar no worries, je bent hier in goede handen, want hieronder vind je onze top 5 studentenverenigingen in Amsterdam, in no particular order. Natuurlijk is dit geen sluitend lijstje, maar je krijgt in ieder geval een beeld/eerste impressie van wat er zowel in Amsterdam aan studentenverenigingen te vinden is.

A.S.C./A.V.S.V.

Waar anders te beginnen dan bij de grootste studentenvereniging van Nederland? Met zo’n 3000 leden is het Amsterdams Studenten Corps/Amsterdamse Vrouwelijke Studenten Vereniging een gevestigd begrip binnen de studentenverenigingen in Amsterdam. Het is een gemengde vereniging, dus mannen en vrouwen vieren hier hun studententijd gezamenlijk. Wil jij het echt prominent aanpakken tijdens je studentenleven en jasje-dasje naar de sociëteit? Dan is dit dé studentenvereniging in Amsterdam voor jou. Borrelavonden, feesten, gala’s en lustra, het is er allemaal.

Hoe gaat het allemaal precies in z’n werk? Voordat je lid bent moet je eerst de befaamde ontgroening overleven, ‘KMT’ genaamd. Met alle eerstejaars begeef jij je letterlijk op onbekend terrein en moet je allerlei beproevingen doorstaan. De eindstreep gehaald? Dan kan het feest beginnen.

A.S.C./A.V.S.V. werkt met een disputensysteem, dus het is zaak dat je in het leukste dispuut terecht komt. Met een beetje geluk is er bij deze studentenvereniging in Amsterdam dan ook een plek voor jou in een dispuutshuis, en dat in een stad waar geen studentenkamer meer te krijgen is! Met je huisgenoten en je dispuutgenoten zal jij de komende vijf jaren doorbrengen. En misschien houd je aan die vijf te gekke jaren niet alleen een geweldig netwerk over, maar ook vrienden voor het leven! Het kan allemaal bij de grootste studentenvereniging van Amsterdam.

Kom langs bij L.A.N.X.

L.A.N.X. is met zo’n 950 leden de op een na grootste studentenvereniging in Amsterdam. Het is een studentenvereniging aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, maar zowel hbo als wo studenten kunnen lid worden. De vereniging is vernoemd naar de sociëteit en is in 1880 officieel opgericht.

Ook L.A.N.X. kent een disputensysteem en bestaat momenteel uit 14 dames- en 12 herendisputen. De studentenvereniging in Amsterdam wordt gekenmerkt door een rijke geschiedenis, waarbij de vereniging onder andere hielp bij het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Verschillende bekende Nederlanders waren lid van L.A.N.X., zoals Jan Peter Balkenende en Geert Mak.

Wil je lid worden van deze studentenvereniging in Amsterdam, dan staat je ook hier eerst een ontgroening (KMT) te wachten. Hier kun je alvast goed kennismaken met al je eerstejaars medestudenten, voordat je vervolgens met enkele van hen een dispuut zult vormen.

L.A.N.X. in Amsterdam beschikt over meer dan 70 verenigingshuizen, dus met een beetje geluk heb je ook gelijk een kamer in Amsterdam! Deze vereniging staat bovendien bekend om haar te gekke evenementen, zoals de Hoogtij-week (de jaarlijkse vijfdaagse feestweek) en een eigen hockey- en tennistoernooi. Genoeg moois dus voor jou om van te smullen bij deze studentenvereniging in Amsterdam.

Roeien bij A.S.R. Nereus

Ben jij op zoek naar een studentenvereniging in Amsterdam waar beweging net zo belangrijk is als feesten? Dan is een studenten roeivereniging misschien wel helemaal jouw ding. En dat komt goed uit, want met zo’n 950 mannelijke en vrouwelijke leden is A.S.R. Nereus als studenten roeivereniging een van de grootste studentenverenigingen van Amsterdam.

Roeien is absoluut geen oubollige sport, sterker nog: het is razend populair onder studenten. En A.S.R. Nereus spant wel echt de kroon, want het wordt ook wel gezien als de beste roeivereniging van Nederland. Met 43 Varsity- en 4 Henley-overwinningen en zelfs medailles op de Olympische Spelen is A.S.R. Nereus niet meer weg te denken uit de (internationale) roeiwereld.

Wordt er dan alleen maar geroeid bij deze studentenvereniging in Amsterdam? Absoluut niet. A.S.R. Nereus is een actieve vereniging met borrels, feestavonden en lustra. Als student zul je er dus niks tekort komen. Word je lid van Nereus, dan zul je op basis van niveau en gewicht ingedeeld worden in een team/boot. Vervolgens zul je met jouw boot wekelijkse trainingen volgen en meedoen aan roeiwedstrijden, waar je onder andere tegen andere studenten roeiverenigingen zult roeien. Wil je bier drinken én topfit zijn? Dan is dit dé studentenvereniging in Amsterdam voor jou.

SIB Amsterdam

Heb jij behoefte aan een studentenvereniging in Amsterdam met inhoud? Neem dan vooral een kijkje bij de ‘Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen’/’Dutch United Nations Student Association’. De officiële taal is Engels en zowel internationale als Nederlandse studenten met welke studie dan ook zijn welkom. Dus: wil jij je Engels aanscherpen én je verdiepen in (internationale) politieke en maatschappelijke thema’s? Dit is je kans.

Ben je benieuwd naar hoe het ongeveer in z’n werk gaat bij deze studentenvereniging in Amsterdam? Elke week organiseert SIB Amsterdam een lezing. Daarbij wordt een vooraanstaand spreker uitgenodigd die over een inhoudelijk onderwerp zal vertellen. Uiteraard is er hierbij altijd ruimte voor vragen en debat.

Wij horen je al denken: ‘maar het is toch een gezelligheidsvereniging?’ Zeker, en daarom vindt bij deze studentenvereniging in Amsterdam na elke lezing een borrel plaats waar je onder het genot van een biertje nog eens de belangrijkste vraagstukken kan nabespreken. Of niet natuurlijk, want er zijn vast genoeg studentikoze zaken die tijdens de borrel even belangrijker zijn dan al die inhoud. Nog een reden om lid te worden van SIB Amsterdam: de studentenvereniging organiseert de meest toffe internationale reizen!

A.S.V.Gay

Een studentenvereniging speciaal voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en queer studenten. Het zou Amsterdam niet zijn of zij heeft zo’n toffe studentenvereniging. En nee, deze studentenvereniging is niet opgericht in 1800 zoveel, maar in 2010. In die zin dus kersvers, maar inmiddels toch al 300 leden.

Het viel de oprichters op dat er voor Amsterdamse studenten met een niet-hetero seksuele geaardheid niet altijd even veel te doen is. Dus: dan maar zelf organiseren! En dat is deze studentenvereniging in Amsterdam zeker gelukt. Naast de wekelijkse borrel op woensdag vinden er veel andere activiteiten plaats zoals feesten, reizen en sportieve activiteiten. Het hoogtepunt? Met eigen A.S.V.Gay-boot varen in de Canal Parade tijdens de Amsterdamse Pride.

Je hoort het al, als échte LHBTQ’er moet je bij deze studentenvereniging in Amsterdam zijn. Vind je het allemaal nog best spannend? No worries. A.S.V.Gay heeft een relaxte introductieperiode (geen ontgroening) en je kunt zelfs een borrelbuddy toegewezen krijgen om je eerste stappen in deze studentenvereniging in Amsterdam helemaal laagdrempelig te maken. Oh ja, en nog dit: ben je hetero en wil je lid worden? Geen enkel probleem!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe bijbaantjes in Amsterdam?

In welke branche je ook wilt werken, is er bij StudentJob genoeg opties voor jou.

   

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.