STUDENTJOB BLOG

studentenkamer inrichten

Het is eindelijk zover: je hebt een kamer gevonden en je gaat op jezelf wonen! Nu is het alleen nog een kwestie van jouw studentenkamer leuk inrichten. Misschien denk je: ‘ja maar dat heb ik toch zo gedaan, ik gooi er een paar meubels in en klaar’. Think twice, als jij voor het eerst op kamers gaat is de kans groot dat je in een niet al te grote studentenkamer gaat wonen. De inrichting is dan echt key. Hoe wil je anders een beetje fatsoenlijk kunnen leven in je nieuwe kamertje?

Daarnaast zul je in deze ruimte heel wat tijd doorbrengen. Als je jouw studentenkamer gaat inrichten is het dus heel belangrijk dat jij je er ook echt thuis gaat voelen. Hoe je dit allemaal doet? Je leest het hieronder.

Een goede voorbereiding: teken je kamer uit

Het laatste wat je wilt als jij je (kleine) studentenkamer gaat inrichten, is dat je er te laat achterkomt dat alle meubels die je gekocht hebt helemaal niet passen of niet lekker in verhouding tot elkaar staan. Om dat te voorkomen kun je het beste van tevoren je kamer uittekenen op papier.

Belangrijk daarbij is natuurlijk dat je alle afmetingen weet en daarmee rekening houdt bij het maken van de tekening. Nu kun je voordat je je studentenkamer gaat inrichten eens goed bekijken wát er allemaal in past, en waar je alles het beste kunt neerzetten. Bepaal welke meubels je echt niet kunt missen en hoe groot deze mogen zijn. Scheelt je weer een dure aankoop. En don’t forget: je spullen moeten natuurlijk ook door het trapgat en jouw deur passen als jij je studentenkamer gaat inrichten.

Studentenkamer inrichten met een eigen feel

Heb je je studentenkamer uitgetekend? Dan kan het échte inrichten beginnen. En dat is best iets om even stil bij te staan. Nu jij op kamers gaat verlaat je jouw oude vertrouwde omgeving. Daar kun je lichtzinnig over doen, maar je zult merken dat dit toch nog een hele stap is, en dat de setting waarin je zit hierbij heel erg bepalend is. Het is dus belangrijk dat je een ‘nieuw thuis’ creëert als je op kamers gaat, en aangezien je veel tijd in je studentenkamer gaat doorbrengen, begint het daar.

Neem dit dus ook vooral als uitgangspunt als je jouw studentenkamer gaat inrichten en probeer de kamer echt eigen te maken. Dus verf de muur (als dat mag) in een kleur die jou aanspreekt, hang leuke posters op en plaats overal foto’s van vrienden of toekomstige vrienden zoals bijvoorbeeld je jaarclub.

Bedenk als je jouw studentenkamer gaat inrichten: wat voor sfeer wil ik creëren en wat voor meubels of accessoires horen daarbij? Zijn dat bepaalde sfeerlampen? Planten (extra zuurstof!)? Of misschien een leuk kastje met oude boeken? Vergis je niet, als jij je studentenkamer gaat inrichten kunnen kleine dingen echt het verschil maken!

Wees praktisch

Naast dat je eigen gevoel belangrijk is als jij jouw studentenkamer gaat inrichten, moet je vooral ook gewoon heel praktisch en efficiënt te werk gaan. Jouw kamer wordt echt jouw leefruimte, dus zorg ervoor dat je ‘m zo indeelt dat het ook werkelijk leefbaar is.

Een super handige tip daarbij is: ga de hoogte in! Dat kan heel wat meters compenseren in jouw kleine studentenkamer. Kies bij het inrichten bijvoorbeeld voor een hoogslaper. Helemaal als je een hoog plafond hebt is dat ideaal. En je hebt ze tegenwoordig in alle soorten en maten. Die hippe tweepersoons hoogslaper heb jij zo gevonden. Dat scheelt nogal wat als je jouw studentenkamer gaat inrichten. Onder jouw hoogslaper kun je nu van alles kwijt, zoals een bureau dat echt onmisbaar is als je een beetje goed wilt kunnen studeren. Of wat dacht je van die lekkere chillbank of extra kledingkast? Eerst had je misschien het gevoel dat dat niet zouden passen, maar kijk nu eens!

Eén kanttekening wel: je moet er natuurlijk wel zeker van zijn dat je niet uit je hoogslaper rolt als je een drankje te veel op hebt (hoewel die handige randen tegenwoordig al een hoop helpen). Ook dat zijn dingen waar je als student rekening mee moet houden als je jouw studentenkamer gaat inrichten.

Waar ga je het geld vandaan halen?

Leuk, al die studentenkamer inspiratie die je opdoet bij StudentJob, maar waar ga je in hemelsnaam het geld vandaan halen voor al die fancy spullen? Wij snappen natuurlijk ook wel dat jij als (beginnend) student niet een torenhoog budget tot je beschikking hebt. Dus hier onze gouden tip als jij je studentenkamer gaat inrichten: ga eens langs bij de kringloop. Daar hebben ze vaak de meest toffe (vintage!) spullen die jouw kamer voor een prikkie kunnen sieren.

Je zult je echt verbazen hoeveel bruikbare toffe meubels en accessoires je daar tegenkomt. Misschien loop je wel iets tegen het lijf waar je zelf niet eens aan gedacht had. Bijkomend voordeel: je bent super milieubewust bezig. Waarom zou je allemaal nieuwe spullen kopen als je hier de vetste dingen vindt? Geloof ons, als je jouw studentenkamer gaat inrichten geven vintage spullen net dat stijlvolle randje dat je nodig hebt.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.