STUDENTJOB BLOG

Hoe ga je om met stress

Je studententijd is echt niet altijd de leukste tijd. In deze periode van je leven komt er veel op je af en is het heel erg begrijpelijk dat je stress en druk van presteren kan ervaren. Een nieuwe studie, tentamens, projecten, leenstelsel, een nieuw baantje. Er zijn genoeg dingen die spanning kunnen opleveren, waar je last van kan hebben. Stress en spanning heeft echter ook een belangrijke functie, namelijk dat wij beter kunnen presteren. Maar soms kan het ook in de weg zitten en dat is vervelend. Daarom geef ik jouw drie tips hoe jij beter om kunt gaan met stress en prestatiedruk!

 

Tip 1: Stop met vergelijken

Ik weet het, het is zo makkelijk om jezelf te vergelijken met andere studenten. Die ene student haalt alleen maar goede cijfers, is altijd aanwezig op leuke feestjes en heeft ook nog eens een bijbaan naast die drukke studie. Als je gaat vergelijken kan het lijken alsof jij je dingen totaal niet op orde hebt. Vergeet hierbij niet dat je waarschijnlijk alleen maar de buitenkant ziet. Stop dus met vergelijken en focus je op jezelf! Wat is voor jou belangrijk en wat werkt voor jou?

Tip 2: Wat is het ergste dat kan gebeuren?

Je kan ook veel stress ervaren wanneer je iets nieuws gaat uitproberen. En geloof me in je studententijd zijn er talloze dingen die je voor het eerst moet gaan doen. Een nieuwe opleiding, een stage of misschien solliciteren voor die ene bijbaan die je heel graag wilt. Veel studenten voelen hierbij prestatiedruk. Dingen gaan in hun hoofd om als “ik ga het niet halen”, of “ze kiezen vast iemand anders boven mij”. Mijn tip hierbij is dat je bedenkt wat het ergste is wat zou kunnen gebeuren als je het inderdaad niet haalt. Wat zijn de consequenties? Zijn die echt zo erg? Hierna ga je bedenken wat er zou gebeuren als je het wel haalt. Hoe zou dat voelen voor jou? Focus je op de positieve uitkomst, dat geeft je een hele andere energie.

Tip 3: Waar focus je op

Deze laatste tip komt eigenlijk vanuit de vorige tip. Vaak zijn we geneigd om te focussen op het negatieve. Bijvoorbeeld een puntje kritiek dat je kreeg, naast dat werd gezegd hoe goed je bezig bent. Kijk ook eens wat vaker naar de dingen die je al behaald hebt, want wat je aandacht geeft, groeit. Een opdracht voor je, schrijf eens 5 dingen op waar je blij mee bent dat je deze week hebt behaald. Je zult zien dat als je ermee bezig bent, je in een positieve flow komt. 

 

Test en nog meer tips

Vraag jij je wel eens af: ervaar ik prestatiedruk? Wanneer weet je nou of de stress en daaruit voortvloeiende klachten echt ongezond worden? Dit kun je ontdekken in het e-book; Ervaar ik prestatiedruk? Doe in dit e-book de test of je teveel stress ervaart en ontvang meteen (nog meer) tips hoe je hiermee om kunt gaan, downloaden doe je hier.

Liefs Marian

Marian is initiatiefnemer van Gelukkige Student. Met Gelukkige Student helpt zij studenten met minder stress en meer zelfvertrouwen door hun studie te gaan. Meer tips en informatie over Gelukkige Student vind je op www.gelukkigestudent.nl.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.