STUDENTJOB BLOG

Ben jij een introvert persoon die het kantoorleven gaat trotseren? Welkom bij deze survival guide speciaal ontworpen om jou te helpen. Als introvert persoon, begrijp je waarschijnlijk hoe uitdagend het kan zijn om je weg te vinden op de werkvloer. En al helemaal een omgeving die gericht is op extraverte interacties. Maar maak je geen zorgen, met een paar handige tips en trucs kun je als introvert persoon het kantoorleven met vertrouwen betreden. 

Begrijp je introverte aard

Als introvert persoon is het belangrijk om te beseffen dat er niets mis met je is. Introvert zijn, betekent simpelweg dat je je energie oplaadt door tijd alleen door te brengen en dat je je vaak meer op je gemak voelt in een rustige omgeving. Introverte mensen hebben unieke kwaliteiten, zoals luisteren, die van onschatbare waarde kunnen zijn op de werkvloer. Waardeer je eigen sterke punten en weet dat je een waardevolle bijdrage kunt leveren, zelfs als je niet de meest uitgesproken persoon in de kamer bent. 

Creëer je eigen ruimte

Kantoren kunnen soms luidruchtige en chaotische plekken zijn. Om als introvert persoon jezelf beter te voelen, is het advies om je eigen ruimte te creëren. Richt je werkplek in waar je kunt ontsnappen aan de drukte en je gedachten kunt orderen. Gebruik bijvoorbeeld een koptelefoon om achtergrondgeluiden te dempen en jezelf af te sluiten van de drukte. Door je eigen comfortabele omgeving te creëren, kun je je beter concentreren en je taken gemakkelijker voltooien. 

Communiceer op jouw manier

Als introvert persoon kan het soms uitdagend zijn om jezelf in een kantoorteam te uiten. Maar dat betekent niet dat je stem niet gehoord kan worden. Als schriftelijke communicatie je sterke punt is, maak daar dan gebruik van. Stuur een goed doordachte e-mail in plaats van een spontane mondelinge presentatie. Of maak gebruik van chatberichten of andere tools om je gedachten en ideeën te delen met anderen. Dit geeft je de kans om je gedachten beter te formuleren en om jezelf te laten horen zonder overweldigend te raken door groepsdiscussies. 

Hoe meer extravert te zijn?

Hoewel het belangrijk is om trouw te blijven aan jezelf, kan het ook waardevol zij om soms uit je comfortzone te stappen en jezelf uit te dagen om meer extravert te zijn. Dit betekent niet dat je je introverte aard moet veranderen, maar het kan nuttig zijn om te leren hoe je jezelf beter kunt presenteren en jezelf meer kunt laten horen in vergaderingen of teamactiviteiten. Begin met kleine stapjes, zoals het stellen van vragen tijdens vergaderingen of het deelnemen aan informele gesprekken. Door jezelf uit te dagen om meer extravert te zijn, kun je nieuwe vaardigheden ontwikkelen en je zelfvertrouwen een boost te geven. 

Het kantoorleven lijkt soms meer gericht te zijn op extraverte mensen, met de nadruk op groepsactiviteiten, netwerken en constante interactie. Als introvert persoon kan dit overweldigend voelen, maar met deze survival guide helpen wij jou om je op je gemak te voelen. En misschien wat meer uit je comfortzone te stappen?

StudentJob is dé plek voor jongvolwassenen om werk te vinden. Naast allerlei (bij)baanmogelijkheden, kun je bij StudentJob ook sollicitatietips vinden en een gratis CV-builder. Maak snel een account aan, voeg je CV toe en selecteer in welke bedrijfstakken je wilt werken, zodat je meldingen ontvangt wanneer geschikte vacatures voor jou op onze website verschijnen!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.