STUDENTJOB BLOG

Leer jezelf kennen!

 

‘Ik kan gewoon niet kiezen..’ zeg jij dit ook regelmatig? Google maar eens op ‘keuzestress’ of ‘keuzeverlamming’: je bent niet enige die hier last van heeft! Veel jongeren en studenten hebben moeite met het maken van keuzes. Dat is vervelend, omdat het niet-kiezen soms grote stappen in je leven in de weg staat, zoals het studeren. Als je geen studiekeuze kunt maken, blijf je misschien ‘hangen’ in je tussenjaar of een bijbaan die het toch niet helemaal is. Maar het goede nieuws is: kiezen kun je leren! Wij geven je een aantal adviezen. 

 

Zelfkennis is key

Als je een belangrijke keuze moet maken voor je toekomst, zoals een studiekeuze, is het belangrijk om te weten waar je goed in bent en waar je minder goed in bent. Zo kun je bewuste keuzes maken die echt bij jou passen, in plaats van keuzes die niet zo doordacht zijn of misschien zijn ingegeven door anderen.

 

Onderzoek je kwaliteiten

Kernkwaliteiten zijn volgens bedenker Daniel Ofman de specifieke sterktes die iemand kenmerken. Ze maken je tot wie je bent. Denk bijvoorbeeld aan de positieve punten die een ander het eerst over je zal zeggen als hij ernaar gevraagd wordt. Iedereen heeft deze kwaliteiten.

 

Doe een 360 graden feedback

Een mooie manier om meer over jezelf te ontdekken is de 360 graden feedback. Vraag verschillende mensen in je omgeving antwoord te geven op een aantal vragen over… jou! Zo ontdek je hoe verschillende mensen uit jouw omgeving (denk aan je ouders, vrienden, je teamgenoten van sport, collega’s van je bijbaan) naar jou kijken en over je denken. Dit kan bevestiging geven of tot nieuwe inzichten leiden! 

 

Voorbeeld 360 – graden feedbackvragen 

Noem: 

a) 2 typische kenmerken van mijn persoonlijkheid

b) 2 voorbeelden waar ik goed in ben

c) 1 voorbeeld waar ik niet goed in ben

d) 1 voorbeeld wat ik ECHT leuk vind

 

Maak een kernkwadrant

Nu je meer zicht hebt op je kwaliteiten, kijken we natuurlijk ook naar de andere kant van de medaille. Als je doorschiet in een kwaliteit, wordt je kwaliteit je valkuil. Ga maar na: als je te zorgvuldig bent word je misschien wel perfectionistisch. Of als 'bescheiden' jouw kwaliteit is, ben je misschien soms wel een beetje onzichtbaar.

 

Allergieën

Jouw reactie op de valkuil van een ander, noem je allergie. Dus iets wat je lastig vindt bij een ander,  heeft vaak te maken met een kwaliteit van jouzelf. Als je bescheiden bent, vind je mensen die wat meer ruimte innemen en makkelijker zeggen waar ze goed in zijn, misschien lastig om mee om te gaan.

 

Uitdagingen

De allergie van iemand anders, kan voor jou een ontwikkelpunt zijn. Dat noem je jouw uitdaging. Dus, je kunt eigenlijk veel leren van de persoon aan wie je je het meest ergert!

Wat zijn voorbeelden van kernkwadranten?

 

in de tabel hieronder vind je een aantal kernkwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen - die allemaal met elkaar verbonden zijn. De kans is groot dat wanneer jij een kwaliteit van jezelf herkent, dat je dan ook de andere drie zult herkennen. Probeer het maar eens!

 

Kernkwaliteit

Valkuil

Allergie

Uitdaging

Aanpassingsvermogen

Onderdanigheid

Dictatoriaal

Initiatief

Analytisch

Gevoelsarm

Sentimenteel

Gevoelig

Behoedzaamheid

Besluiteloosheid

Onbezonnenheid

Slagvaardigheid

Behulpzaam

Opoffering

Egoïsme

Autonomie

 

 

Luister naar jezelf

Zelfkennis gaat natuurlijk niet alleen maar over denken… Ook voelen is heel belangrijk. Soms kun je eigenlijk al precies voelen wat je moet doen, zonder dat je je hier al bewust van bent. Misschien helpen de onderstaande vragen je:

  • In hoeverre luister jij naar jouw eigen gedachten, gevoelens en lichaam? 

  • Ben je eerlijk over je verlangens? 

  • Waar word je heel erg enthousiast van? 
    Waar word je door getriggerd, waar stroomt het niet? 

  • Wat voor gedrag laat je zelf zien? En sluit dit aan bij hoe je je voelt?Tot slot

Je zult later pas ontdekken of de keuze die je nu maakt de juiste was. En dat is niet erg. Kiezen blijft, tot op zekere hoogte, tijd gokken. En dat is niet erg, dat hoort erbij!

Veel succes!

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.