STUDENTJOB BLOG

Studeren

 

Tussen alle ontgroeningen, huisfeestjes en studieverenigingen door zou je bijna vergeten dat er ook nog gestudeerd moet worden. Uit ervaring weten wij dat het nog best lastig is om te beginnen met leren. Een appje sturen of Netflix bingen is natuurlijk ook veel leuker. Met onze jarenlange ervaring gaan wij proberen om jou te helpen, wij geven jou de do’s én de don’ts om beter voorbereid te zijn op je tentamens.

Don'ts:

Rommelige kamer
Je stapt rond 12:30 uit bed, tijdens het opstaan val je bijna over je kledingstukken en boeken heen. Je hebt vandaag besloten om wetenschapsfilosofie te studeren, je boeken zouden ergens in je kamer kunnen liggen. Je aantekeningen liggen nog op school of bij je moeder thuis. Je woordenboek ligt ook nog ergens onder je stapel kleding. Tegen de tijd dat je al je spullen bij elkaar hebt gevonden, moet je ook nog even je appjes beantwoorden en belt je vriendin je op om een drankje te doen. Volgende keer beter.

Houd jezelf niet voor de gek
Je leest het boek van 250 pagina’s even vluchtig door. Je hebt deze periode sowieso drie keer een college gevolgd én dus voel jij je helemaal ready. De oefentoets kan je niet in zijn geheel maken, maar de echte toets is toch altijd wat makkelijker! Neem het zekere voor het onzekere en neem toch alles goed door. Misschien is de echte toets helemaal niet veel makkelijker dan de oefentoets!

Uitstelgedrag
Het is donderdagmiddag 15:00 uur, na het lunchen met je vriendin, krijg je een herinnering in je mobiel: ‘MORGEN TENTAMEN!!!’ Je voelt geen stress, als je vanaf nu leert heb je, zonder slaap, toch nog 16 uur om te leren. Wanneer je thuis bent, moet je eerst nog even wat eten, ook moet je nog even je serie afkijken én moet je nog even je essay schrijven. Rond 21:00 uur ben je toch wel erg moe en heeft leren toch geen zin meer. Je haalt het vast wel! Voor je het weet, is de dag om en heb je nog steeds niets geleerd.


Do’s:

 

 

YoungCapital App

Zorg voor een rustige omgeving


Wanneer je om de minuut een appje krijgt, je vriendin je belt om af te spreken én je al je samenvattingen kwijt bent, zal leren niet echt snel gaan. Zorg dat je kan leren in een opgeruimde en rustige omgeving. Ben je een echte rommelkont? Verplaats jezelf dan naar een opgeruimde omgeving zoals de bibliotheek of de altijd opgeruimde kamer van je zusje. Leg je telefoon weg, die appjes komen later wel: FOCUS!Een goed begin is het halve werk
Het helpt als je bent voorbereid. Jij kent jezelf natuurlijk het beste. Leer jij helemaal niets van colleges aangezien je het lastig vindt om je te concentreren in zo’n grote zaal? Misschien is het dan toch beter om in de bibliotheek te leren. Maak een kleine samenvatting bij elk stuk dat je leert, hierdoor hoef je niet op het laatste moment nog het hele boek door te lezen. Ben jij erg visueel ingesteld? Maak dan een mindmap, PowerPoint, kijk YouTube video’s of maak een tijdlijn. Kijk wat het beste voor jou werkt en maak hier gebruik van. Maak ook gebruik van oefenexamens, deze zijn er niet voor niets. Oefenexamens helpen jou de geleerde stof toe te passen en geven een goed beeld van je kennis tot nu toe.

Op tijd beginnen
Natuurlijk is het heel verleidelijk om op het laatste moment te beginnen en dan meteen een nachtje door te halen. Echter zal je, als je moe bent, veel minder leerstof opnemen. Zorg dat je voldoende hebt geslapen en niet tussen het leren door in slaap valt. Het is veel lekkerder voor jezelf en je zenuwen, als je de laatste twee dagen gewoon nog even rustig alles door kan lezen, wetende dat je de informatie al in je hoofd hebt. Leer ook niet aan één stuk door, maar neem kleine pauzes. Kijk voor wat afleiding en ontspanning tussendoor wat YouTube filmpjes of ga even lunchen met een vriend of vriendin.

Nu heb je de do’s en don'ts! Succes! Good luck!


Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.