STUDENTJOB BLOG

Als student heb je te maken met een beperkte inkomsten. Je kunt immers niet zoals de beroepsbevolking 40 uur of zelfs meer per week aan een bijbaan besteden. Daarnaast zijn de uurlonen zonder een diploma vaak ook niet zo hoog. Via Studentjob vindt je toch het beste werk dat bij je past met een passende beloning. Toch zou het lekker zijn om met dat geld wat je verdient het maximale te kunnen doen. Daarom hebben we gekeken naar de kosten die veel studenten maken. Daaruit blijkt dat er een aantal vaste hoge uitgaven zijn, zoals studiekosten (collegegeld, boeken, lesmaterialen, reiskosten etc.), zorgverzekering en uitgaan. Maar wat als je ook nog eens op jezelf woont en geen recht meer hebt op een studiebeurs (hooguit een lening) en ook te maken krijgt met andere hoge vaste lasten, zoals huur en energie, televisie en internet? Deze uitgaven hebben we allemaal wat nader bekeken en geven we enkele adviezen hoe je daarin makkelijk na snijden.

1.Huurlasten verlagen

Wanneer je op kamers gaat kan dat in een studentenhuis. Echter komen de laatste jaren ook steeds meer mogelijkheden op om een kamer te huren in een appartementencomplex. Bedrijven, pensioenfondsen en andere investeerders kopen steeds vaker gebouwen of appartementen op om deze vervolgens weer te verhuren aan studenten. In veel gevallen kan dit een voordeliger alternatief zijn dan huren via een studentenorganisatie of studentenhuis. Een andere bespaarmogelijkheid zou vooral opgaan bij de grote steden. Studeer je in Amsterdam? Overweeg dan wat verder buiten het stadscentrum of zelfs buiten Amsterdam te wonen. In veel gevallen zijn de huren 30 tot wel 50% lager!

2. Nutsvoorzieningen oversluiten (stroom en gas)

Slim besparen student

Naast een verschuiving van traditionele studentenkamers naar “minder traditionele studentekamers” laten meer huisbazen energielasten als losse kostenpost opnemen in de huurovereenkomst. Dat betekent in feite dat er steeds meer exclusief stookkosten wordt gehuurd en dat de huurder de energierekening zelf moet voldoen. Wie zuinig is met energie bespaart het meest, want energie die je niet verbruikt hoef je ook niet te betalen. Op www.goedkoopste-energieleverancier.net en <ahref="http: www.goedkoopsteenergieleverancier.org="" "="">www.goedkoopsteenergieleverancier.org </ahref="http:>lees je niet alleen tips hoe je energie kan besparen met handige tips waar je zelf vast nog niet bij hebt stilgestaan, ook kan je daar een onafhankelijk vergelijk maken tussen de tarieven en kortingen van energieleveranciers. De tarieven kunnen onderling namelijk sterk verschillen. Autoriteit Consument en Markt zocht uit dat er gemiddeld ongeveer tweehonderd euro per jaar kan worden bespaard door te kiezen voor de goedkoopste maatschappij in vergelijking met de huidige kosten. Voor een student die op zichzelf woont zullen de lasten waarschijnlijk lager uitvallen, maar het is wel een besparing die binnen enkele minuten te realiseren valt.

3. Studiekosten terugbrengen

Wellicht dat je zal denken: “Studiekosten verlagen, dat kan toch helemaal niet?” Wist je dan dat gemiddeld het collegegeld meer dan € 1.500 bedraagt? In Duitsland ligt dit op circa € 1.000 per jaar en in België op nog geen € 800. Natuurlijk is het een grote stap om te studeren in het buitenland en voor wie niet zover wilt gaan zijn er nog andere manieren om de studielasten te drukken. Wat dacht je van het overnemen van studieboeken van oud-studenten. Deze doen er vaak niets meer mee en bieden studieboeken snel al voor de helft van het geld aan. Dat scheelt al snel een paar honderd euro. Bij de meeste studies hoef je bovendien niet bang te zijn dat de informatie gedateerd is, binnen één a twee jaar veranderd de inhoud van de studieboeken gewoonlijk niet heel veel.

4. Internet, televisie en bellen

We zien het als een basisbehoefte: internet in huis. Tegenwoordig wellicht ook wel waar aangezien colleges online te volgen zijn en voor het schrijven van scriptie veel online uitgezocht kan worden. Veel studenten komen nog wel in de bibliotheek, maar het wordt wel alsmaar iets minder. Daarnaast vinden we het prettig om toch tv te kunnen kijken en een mobiele (of vaste) telefoon te hebben om in contact met vrienden, familie en collega’s te blijven. www.laagsteprijswijzer.nl vergelijkt alle providers en daaruit blijkt dat de abonnementen uiteenlopen van zo’n € 30 per maand tot meer dan € 80 per maand. Soms blijkt dat men betaalt voor dingen waar je helemaal niet op zit te wachten, zoals extra tv-zenders, hoge internetsnelheden etc. Sluit je zelf individueel een abonnement af dan is het bespaarpotentieel zelfs nog een stuk groter. Denk er eens over na om met een huisgenoot of buurman een abonnement te combineren. Neem dan voor enkele euro’s meer een internetabonnement met hogere snelheden. Door d totale kosten door meerdere personen te delen zou je zomaar enkele tientjes per maand kunne besparen.

5.Claim je rechten

Huurtoeslag studentNiet alle studenten zijn zich er van bewust (of zijn simpelweg te laks), maar de meeste komen in aanmerking voor zorgtoeslag of zelfs huurtoeslag. Dit gaat om forse bedragen. De maximale zorgtoeslag in 2017 bedraagt € 88 per maand en de huurtoeslag kan oplopen tot bijna € 280. Dit zijn grote bedragen die je als je daar recht op hebt niet graag zou willen missen. Op de site van de belastingdienst lees je waar je recht op hebt en hoef je de toeslagen eventueel kan aanvragen.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.