STUDENTJOB BLOG

Je bent opzoek naar een bijbaantje en ziet een advertentie van een leuk en populair bedrijf bij jou in de buurt. Je weet dat het moeilijk zal zijn om hier aangenomen te worden maar niet geschoten is altijd mis, en daarom stuur jij je CV en sollicitatie brief op naar het bedrijf. Vaak hebben grote bedrijven andere sollicitatieprocedures dan kleine bedrijven en daarom is het belangrijk om te weten wat je te wachten zal staan wanneer je bij een groot en populair bedrijf solliciteert.

Meisje in wachtkamer

 

 Zo zullen deze bedrijven vaak verschillende selectierondes hebben die je moet doorstaan om aangenomen te worden. Het bedrijf zal veel geïnteresseerde hebben en zij zullen hier maar één of twee mensen uit kunnen kiezen. Uit al deze sollicitanten moeten zij dus proberen de beste keuze te maken door iemand te kiezen die goed in het bedrijf past en de juiste kwaliteiten heeft. Dit kan nog wel eens tijd kosten en ook is de keuze natuurlijk moeilijk. Om deze redenen schakelen grote bedrijven vaak een assessmentbureau in. Het assessmentbureau zal zich dan bezig houden met de selectierondes van het bedrijf. Zij zullen ervoor zorgen dat de selectierondes soepel verlopen en de werkgever zich kan bezighouden met de dagelijkse werkzaamheden. Er zal goede communicatie zijn tussen de werkgever en het assessmentbureau zodat deze precies weten wat de wensen zijn van het bedrijf en naar welke kwaliteiten en persoonlijkheid zij op zoek zijn.

Foto gebouw

 

 De selectieprocedure bestaat vaak uit drie verschillende onderdelen, wat ook wel het assessment genoemd wordt. Hierbij heb je de selectieassessment, loopbaanassessment en de ontwikkel assessment. Bij de selectieassessment moet je een aantal testen doen waarin gekeken wordt of jij geschikt bent voor de functie waar je voor gesolliciteerd hebt. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de capaciteiten die je hebt en persoonlijkheidskenmerken. De loopbaanassessment houdt in dat er met jou wordt gekeken naar je talenten en welke stappen je zou willen nemen in jouw loopbaan. Uiteindelijk wordt bij de ontwikkel assessment gekeken naar de ontwikkeling en doorstroom mogelijkheden. Na deze rondes, zal het bedrijf in overleg met het assessmentbureau een keuze maken.

Je weet nu precies wat je te wachten staat wanneer je wordt uitgenodigd voor een sollicitatie bij een groot bedrijf. Bereid je goed voor en veel succes!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.