STUDENTJOB BLOG

Steeds vaker is een Skype-gesprek onderdeel van de sollicitatieprocedure. Fijn voor jou, want het scheelt je weer een ritje met de auto of trein. Maar hoeveel we tegenwoordig ook bellen, mailen, appen of videochatten; zo’n sollicitatiegesprek via Skype kan nog verdraaid lastig zijn. Met deze tips helpen wij jou om via een beeldscherm een goede indruk achter te laten!

Bereid je goed voor
First impressions count. En het eerste dat je gesprekspartner ziet, is je Skype-naam en -foto. Dus als jij nog crazy_girl94 heet en je met een biertje in je hand op de foto staat, maak je niet echt een geweldige indruk. Pas het aan, en dan begin je niet met een valse start. Skype je met je laptop? Leg ‘m dan alvast aan de lader. En check je internetverbinding. Beetje zonde als je halverwege het gesprek wegvalt.

Oma achter een computer

Zoek een rustige plek
Zit je rustig te vertellen over je werkverleden, komt opeens je huisgenoot binnenlopen om te vertellen dat ze vanavond een date heeft. Niet heel handig. Zorg er daarom voor dat je op een rustige plek zit waar je niet afgeleid raakt door je omgeving. Let bij het zoeken naar een ruimte ook op de belichting. Kies een ruimte met een neutrale achtergrond en genoeg licht. Het liefst natuurlijk. Ga niet voor een raam zitten, want dan ben jij minder goed op beeld te zien..

Kleed je netjes
Het is natuurlijk erg verleidelijk om je joggingbroek en je geitenwollen sokken aan te houden. Want ze zien alleen maar je bovenkant, toch? Kan. Maar wat doe je als je tijdens je gesprek iets moet pakken? Sta je dan in je versleten joggingbroek. Pretty awkward. Dus ,stel je op de juiste manier op en kleed je alsof je een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek hebt.

Man achter zijn computer

Laat je niet teveel afleiden door je eigen afbeelding
Focus niet teveel op je eigen beeld, dit leidt af. Probeer in plaats daarvan tijdens het gesprek zoveel mogelijk in de camera te kijken. Op deze manier lijkt het alsof je de persoon aan de andere kant van het scherm recht aankijkt. Kijk af en toe wel een andere kant op, want het moet geen intense staarwedstrijd worden.

Rond het gesprek goed af
Een gesprek afsluiten via Skype is vaak wat ongemakkelijk. Houd het simpel en ga vooral niet zwaaien aan het eind van het gesprek. Bevestig voor het ophangen nog een keer de belangrijkste punten en bedank je gesprekspartner voor zijn of haar tijd. Wees er bij het ophangen zeker van dat de verbinding verbroken is voordat je een diepe zucht slaakt (van opluchting hopelijk!).

Vergeet niet te lachen!
Hoe nerveus je ook bent, probeer zoveel mogelijk te ontspannen en zet zo vaak mogelijk een vriendelijke glimlach op!

Meisje dat lacht

Meer sollicitatietips vind je hier! 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.