STUDENTJOB BLOG

Studenten en gezond eten; niet altijd de meest logische combinatie. Er schijnen studentenhuizen te zijn waar alleen maar pizza’s en kant-en-klaar maaltijden te vinden zijn. Dit is wel makkelijk maar erg gezond is het natuurlijk niet. Daarbij, koken hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn als het lijkt. Met een klein beetje moeite lukt het om gezond te blijven eten. En dit bespaart nog geld ook!

1. Thuis koken 
Het is makkelijk om eten te laten bezorgen of kant-en-klaar te kopen maar bezorgen is vrij prijzig en kant-en-klaar is meestal niet zo lekker. En sowieso minder gezond dan wanneer je het zelf klaarmaakt. Als je het jezelf makkelijk wilt maken is het slim om voor meerdere keren te koken. Kost niet veel meer tijd, scheelt geld bij het inkopen en de volgende keer hoef je je eten alleen maar op te warmen. Let er wel op dat je de meeste ingevroren gerechten binnen 3 maanden moet consumeren, dit heeft veelal met de smaak te maken. En sommige producten kun je helemaal niet invriezen, zoals spinazie. Sowieso nooit een product dat al een keer ontdooid is opnieuw invriezen.

2. Neem eten mee 
Als je de hele dag op de uni bent voor colleges of je bent aan het studeren in de bieb is het verleidelijk om tussendoor snel ergens wat eten te halen. Makkelijk en lekker. Maar ook ongezonder en vooral veel duurder. Leer het jezelf daarom aan om eten mee te nemen. Met een goede broodtrommel is je lunch vers en plastic bakjes zijn weer handig voor tussendoortjes als (gedroogd) fruit en noten.

3. Werk samen 
Teamwork leidt tot besparingen. Als je voedsel en drank inkoopt in grote hoeveelheden, kun je de prijs per item flink omlaag brengen. Als je met een groep vrienden samenwoont kun je bijvoorbeeld grote zakken rijst en pasta kopen, of producten die in de aanbieding zijn. Dit scheelt veel, vooral als je het eten toch gaat invriezen voor later, of als je je vrienden uitnodigt om samen te koken en te eten. Het is niet alleen gezonder maar nog gezellig ook.


4. Schijf van 5 
Hoewel gezondheid voor de meeste studenten ergens onderaan de lijst met belangrijke zaken staat (bij belastingen en verzekeringen) kan het geen kwaad om hier op te letten. Heel moeilijk hoeft het ook niet te zijn. Denk aan de schijf van vijf die je kunt vinden op de site van het voedingscentrum. Twee stuks fruit en 200 gram groente per dag zijn hier misschien het belangrijkst. Gebruik verder zo min mogelijk kant-en-klaar maaltijden (veel zout!) en let een beetje op bij het snoepen.

5. Plan je menu's 
Het is verstandig om voor de komende week al je menu’s te bedenken en vast te leggen, zodat je gericht kan inkopen. Dat geeft je een wapen om niet ten prooi te vallen aan impulsaankopen als chips, pizza en ander ongezond voedsel. Doe liever in een keer veel boodschappen, dan elke dag een beetje want in dat laatste geval koop je vaak veel meer. Tip: ga niet de deur uit om eten te kopen met een lege maag!


6. Vermijd vlees en alcohol 
Tja, de tip waarvan je wist dat-ie ging komen….Vegetarisch eten is gezonder dan menu’s met vlees en het is bovendien veel goedkoper. Zorg er wel voor dat je op andere manieren voldoende ijzer consumeert. En het klinkt misschien erg saai en droog, maar het besparen gaat pas echt lekker aantikken als je mindert met de alcohol. Probeer te stoppen met het automatisme om elke dag te drinken en beperk je inname tot speciale gelegenheden. Je portemonnee gaat het verschil snel merken!

Dit artikel is geschreven door MijnStudentenleven.nl.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.