STUDENTJOB BLOG

Op tijd beginnen met leren voor je tentamens: we nemen het onszelf elk blok weer voor. Helaas komt er vaak maar weinig van terecht. Voor je het weet staat de tentamenweek namelijk alweer voor de deur. Last minute nog even voor je tentamens leren? Hoe zorg je ervoor dat je dan nog een kans maakt om het te halen? Geen paniek! De volgende 5 studietips komen goed van pas bij het studeren voor tentamens in een korte tijd.

Laptop met bril notitieboek en pen

 

1. Wat moet ik doen?
Begin met een overzicht van de alle vakken, deadlines en tentamens. Nu je weet wat er precies gedaan moet worden, is het handig om te bedenken hoe je het gaat realiseren. Ga je zelf een samenvatting schrijven van de lesstof, of ga je oefenen met tentamens van vorig jaar? Zorg ervoor dat je de benodigde studiematerialen alvast verzamelt.

2. Maak een schema
Zodra je alles hebt uitgeschreven en je weet hoe je het gaat bereiken, kun je aan de hand van deze gegevens een schema opstellen. Probeer met de moeilijkste vakken te beginnen, want deze vergen vaak veel energie. Ook is het handig om grote onderdelen altijd in kleine stukken te verdelen zodat het niet teveel wordt. Het is dan ook belangrijk om je schema op een realistische manier op te stellen.

3. Zorg voor beloningen
Je primaire motivatie is natuurlijk dat je je tentamens wil halen. Houd dit dus vooral in je achterhoofd tijdens het studeren. Je kunt jezelf natuurlijk altijd een extra zetje geven met een beloning (meerdere mag natuurlijk ook). Deze beloningen zorgen voor meer motivatie. Denk aan een lekkere donut of een leuke film als je het eerste oefen tentamen gemaakt hebt. Wanneer je een realistisch schema hebt opgesteld, is de kans dat je een beloning krijgt ook een stuk groter!

 

Donut

4. Pas je omgeving aan

Zorg ervoor dat je bureau of werkplaats netjes is voordat je begint, zodat je alles gemakkelijk kan vinden. Wanneer je snel afgeleid bent, is het ook verstandig om je af te zonderen van eventuele afleidingen. Wat daarom handig kan zijn, is om naar de bieb te gaan. Hier zitten vaak gelijkgestemden die ook hard aan het studeren zijn, wat voor jou aansporend kan werken. Natuurlijk ligt het aan je eigen voorkeuren waar jij het beste kunt studeren.

5. Let op je aanwezigheid
Probeer op zijn minst tijdens het laatste college aanwezig te zijn, zodat je nog vragen kunt stellen wanneer je iets niet begrijpt. En vraag dan meteen op wat voor manier dit in het tentamen gevraagd zou kunnen worden. Als het dan een keer voorkomt dat je een les mist, probeer dan via klasgenoten aan aantekeningen te komen of neem een kijkje op StudeerSnel.nl voor aantekeningen van anderen studenten.

6. Bonus tip
Naast het maken van oude tentamens helpt het soms ook om de lesstof aan een ander uit te leggen. Zo kun je toetsen of je het zelf begrijpt. Door dit met een studiegenoot te doen kun je elkaar ook nog verbeteren en aanvullen.

Dus als je last minute nog even je tentamens wil halen, zou ik je zeker adviseren om deze studietips te gebruiken. Een goed schema en de juiste beloningen zijn natuurlijk een sterke basis. Veel succes!

Dit artikel is geschreven door Davida, van StudeerSnel.nl

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.