STUDENTJOB BLOG

Het kerstseizoen is in volle gang: de meeste kerstbomen zijn al leuk versierd, de kerstmarkten worden druk bezocht en er is zelfs al een flink pak sneeuw gevallen, wat het kerstgevoel natuurlijk helemaal compleet maakt. En dan is er natuurlijk ook nog het jaarlijkse kerstfeest op kantoor…

Geliefd bij sommigen, gevreesd of gehaat door anderen. Het hele bedrijf is aanwezig, inclusief ‘de baas’. Maar wanneer alle goede voornemens overboord zijn gegooid en de alcohol rijkelijk vloeit, kan het behoorlijk gênant worden. En dan? Hoe red je jezelf van onaangename blikken of zelfs een bijnaam? Dit zijn de vijf grootste no-go’s op het kerstfeest van je werk.

Meisje bij kerstboom

 

1. Flirten met je collega's 
We begrijpen het wel hoor. Die ene leuke collega die altijd even naar je glimlacht. Maar zo’n onschuldige lach kan al snel meer worden wanneer er een drankje in het spel is. Een simpele kus (of meer) kan voor wat flinke problemen zorgen. En spijt... Om nog maar te zwijgen over de fluisterende collega’s die het misschien wel hebben opgemerkt.

Help! Hoe komt dit ooit weer goed? In het beste geval heeft niemand jullie gezien. Is dit niet het geval, dan kun je dit het beste meteen met je collega’s bespreken om de lucht te klaren. Hoe ongemakkelijk de ‘walk of shame’ ook is, je voelt je daarna een stuk beter.

2. Gênante gesprekken met je manager 
Gewoon nee. Zie jij het al voor je, dat jij met een drankje in je hand je manager even haarfijn gaat uitleggen, hoe het allemaal anders kan? Precies. Dat is inderdaad geen goed idee. Al helemaal niet wanneer jij een aantal drankjes voorloopt op de rest. Verander dus zo snel mogelijk van onderwerp.

Help! Hoe kom ik mijn manager weer onder ogen? Indien je manager niet over het onderwerp begint, doe dit dan vooral zelf ook niet. Vergeet in plaats daarvan zo snel mogelijk het hele voorval. Hebben je collega’s het wel gehoord? Misschien is het dan handig om even voor wat opheldering te zorgen, voordat jij of je manager een doelwit worden.

3. Roddelen over je collega's
De sfeer tijdens een kerstfeest is natuurlijk anders dan op het kantoor. De gesprekken gaan even niet meer over het werk en dit kan er al snel toe leiden dat er valse complimenten gegeven worden, of het in-het-begin-vond-ik-je-echt-niet-leuk-maar-nu-praatje komt ter sprake. Maar daarnaast is er ook nog een andere categorie: roddelen.

Er is altijd wel een collega waarmee je het wat minder goed kunt vinden. Maar laat dit nou net niet het moment zijn om dat te vertellen. Wat nou als je dit aan de collega vertelt, die zijn mond niet kan houden?

Help! Hoe los ik dit op? Praat er over. Roept je baas je op kantoor? Dan zit er maar één ding op: je verontschuldigen. Zorg ervoor dat je de komende weken geen misstappen meer zet. Uiteindelijk wordt ook dit wel weer vergeten, dus kin omhoog!

4. Veel te veel drinken
Waarschijnlijk is het aan het begin van de avond echt niet de bedoeling om dronken thuis te komen. Toch gebeurt het maar al te vaak. Het is natuurlijk ook erg verleidelijk als tientallen collega’s iets met je willen drinken. Maar pas op: je wilt natuurlijk niet degene zijn die zichzelf voor schut zet door compleet dronken te zijn in het bijzijn van alle collega’s. Daarnaast is de hoofdpijn de dag erna en de kater-stemming niet iets waar je op zit te wachten.

Wat kan ik doen? Er zijn twee mogelijkheden: het onderwerp compleet vermijden. Of je komt er eerlijk voor uit en maakt er een grapje over. Het is nu eenmaal zo gelopen. Daarnaast heeft iedereen wel eens te diep in het glaasje gekeken. Je collega’s zullen je dus echt wel vergeven.

5. Een iets te sexy outfit dragen
Niet alleen verbaal wangedrag of het te hoge alcoholpromillage kunnen er voor zorgen dat jij het gespreksonderwerp wordt. Vooral onder de dames zijn verkeerde outfits namelijk ook hot topic. De klassiekers: een te laag decolleté of een net iets te kort rokje.

Vergeet niet: less is more. Bijna niemand gaat het hebben over een chique blouse of een eenvoudige jurk. Dit hangt natuurlijk wel af van de dresscode, controleer deze daarom altijd van te voren.

Maar wees niet bang, een misstap blijft je echt niet voor altijd achtervolgen! Uiteindelijk komt er altijd wel een volgend feestje, waarbij er een andere collega de pineut kan zijn.

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.