STUDENTJOB BLOG

Behoor jij tot degenen die altijd alles ruim voor de deadline af hebben? Good for you! Behoor je hier niet toe, maar is onder druk presteren één van jouw betere kanten? Prima! Maar mocht je in de problemen komen en toch iets meer skills willen hebben als het gaat om plannen? Dan zit je hier helemaal goed! Met deze paar handvatten en een kleine dosis discipline kom je namelijk een heel eind.

Opdelen

Uitstelgedrag begint vaak met het gevoel dat je een enorme berg moet beklimmen om die uiteindelijke deadline te halen. Wanneer je de opdracht aan het begin voor jezelf opdeelt in kleinere stukken, voelt het een stuk realistischer en weet je beter waar je moet beginnen. Mocht je moeite hebben met het opdelen, kijk dan in de opdrachtomschrijving of studiehandleiding. Deze geven vaak al weg wat de indeling van de uiteindelijke opdracht gaat zijn.

Belonen

Wanneer je jezelf elke week een taak hebt gegeven en deze ook daadwerkelijk hebt uitgevoerd, mag je jezelf best af en toe eens belonen met een lekkere lunch bijvoorbeeld. Het is goed dat je jezelf aan je eigen planning gehouden hebt en dit verdient een schouderklopje.

beloning

Niet vastpinnen

Je hoeft jezelf echt niet helemaal vast te pinnen op de planning. Maar zorg ervoor dat je globaal wel bij blijft. Is het woensdagmiddag niet gelukt? Dan probeer je het toch de middag erna? Maar probeer het wel in dezelfde week te houden, zodat je niet begint met het uitstellen.

Maak een lijstje

Maak een lijstje van de taken die je uiteindelijk gedaan wil hebben en kruis ze af wanneer ze gedaan zijn. Zo houd je voor jezelf overzicht. Daarnaast is het heerlijk om een groot kruis door een taak te kunnen zetten en alleen nog te focussen op de overige taken.

to do lijstje

Schrijf het op

Deze sluit eigenlijk aan bij de vorige tip. Wanneer je alles in je hoofd wilt onthouden, voelt dit als een enorme warboel. Wanneer je dingen opschrijft, zijn ze uit je hoofd en houd je beter overzicht.

Doen

Uiteindelijk draait alles om doen. Verzin niet constant smoesjes, maar ga aan de slag. Wanneer je eenmaal begonnen bent, zul je zien dat het eigenlijk wel meevalt. En wanneer je even een uurtje focust, bereik je zoveel meer dan in een halve dag rotzooien.

Het blijft altijd lastig om alles in je drukke leventje te combineren. Maar wanneer je van tevoren een grove planning maakt, zal je een stuk minder druk zijn in je hoofd. Dan kun je weer extra genieten van andere leuke dingen. Succes!

Dit artikel is geschreven door één van onze gastbloggers Angélica de Jong.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.