STUDENTJOB BLOG

Als student heb je het ongetwijfeld al mogen meemaken: je zit krap bij kas, je koelkast en diepvriezer zijn leeg en het enige eten dat je nog kunt vinden is een doos pasta en een bus ketchup. Misschien heb je zulke situaties zelfs buiten je studententijd nog meegemaakt.

Dit is geen artikel waarin we klassieke besparingstips zullen bekijken. Ondertussen weet je namelijk wel dat het goedkoper is om gratis op het Netflix-account van een van je vrienden mee te kijken, dan zelf een abonnement af te sluiten. Maar dat betekent niet dat deze besparingstips vanwege hun vanzelfsprekende karakter niet nuttig zijn! Het hoeven niet altijd blitse tips te zijn. Sommige simpele, kleine dingen kunnen al een wereld van verschil maken.Ons doel is dat jij door het gebruik van onze 2 slimme besparingstips automatisch geld bespaart. Zodat je aan het eind van de maand een beetje geld overhoudt, in plaats van andersom. Door de tips meerdere keren te gebruiken, bespaar je geld zonder erover na te hoeven denken.Je primaire levensbehoeften zijn essentieel om comfortabel te kunnen leven. Juist omdat iedereen ze dagelijks nodig heeft, is er ook een groot potentieel aanwezig voor besparingen!

1. Maak boodschappenlijstjes en vermijd fast food
Het is eigenlijk heel simpel om goedkoop te eten. Het vereist een beetje extra planning, maar de voordelen zijn enorm. Zodra je jezelf de gewoonte hebt aangeleerd om wekelijks een kleine voorbereiding te maken, zal je merken dat het niet eens veel extra energie kost. Een win-win situatie! De meest eenvoudige manier is om je maaltijden voor de hele week in één keer te plannen. Neem op zondag een uurtje de tijd om uit te stippelen wat je elke avond van de komende week gaat eten. Vervolgens maak je een boodschappenlijstje met alles wat je nodig hebt. Hierdoor ben je niet alleen sneller klaar in de supermarkt, je bespaart ook nog eens geld, we weten namelijk allemaal wat er gebeurt als je met een lege maag boodschappen gaat doen.

Hoe bespaar je hier nou geld mee? Simpel:

   • Je bestelt geen fastfood meer (behalve als je brak bent misschien). Omdat je alle boodschappen al in huis hebt, kom je minder snel in de verleiding om een pizza te bestellen. Ook nog eens een stuk gezonder. Twee vliegen in één klap!
   • Het is veel goedkoper om zelf te koken dan om fastfood te bestellen of naar een restaurant te gaan.
   • Eten kopen in de kantine op school is niet meer nodig. Wanneer je 's avonds voldoende kookt, is er eten over dat je de volgende dag als lunchpakket kunt gebruiken.
   • Je vermijdt impulsaankopen. Impulsaankopen zijn een van de grootste boosdoeners voor je budget. Het is vaak maar een klein bedrag, maar per maand gezien, lopen deze bedragen flink op. Wil je leren een budget opstellen? Leer dan hier hoe je effectief kan budgetteren.

2. Kies je kamer of studio slim!
Bij het kiezen van je kamer of studio is het niet alleen de maandelijkse huur die je grondig moet bekijken. Denk ook aan zaken zoals locatie- en transportkosten, EGW en isolatie. Deze kosten kunnen namelijk enorm verschillen per gebouw!

Even een voorbeeld:

Laten we zeggen dat je kunt kiezen tussen twee verschillende kamers.

De eerste accommodatie kost € 400,- per maand en is ongeveer 25 minuten verwijderd van je campus met het openbaar vervoer. De andere accommodatie kost € 460,- per maand, maar ligt op fietsafstand van de campus.

Wanneer je de kamer huurt waarbij je elke dag 25 minuten het openbaar vervoer moet om je campus te bereiken, moet je ook een deel van je maandbudget besteden aan transportkosten. Een buskaartje kost makkelijk € 4,- per rit. Dit bedrag kan je dus uitsparen door te kiezen voor de tweede kamer! Zo bespaar je netto al snel € 4x € 20 = € 80,-  per maand zonder na te hoeven denken.

Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar het kan zeker interessant zijn om even stil te staan bij de extra kosten die een bepaalde woning met zich meebrengt. Op die manier kan je de beste en meest voordelige keuze maken.

Tot slot...

Deze besparingstips zullen jou hopelijk helpen bij het beheren van je budget. Misschien zijn deze tips niet meteen op jou van toepassing, maar hopelijk kunnen zij op z'n minst indirect invloed hebben op jouw persoonlijke financiën.

Pas deze twee tips toe en laat ons weten wat jouw ervaringen ermee zijn! Wij zijn altijd blij met succesverhalen van mensen die hun gewoonten op een positieve manier hebben weten te beïnvloeden! 


Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.