STUDENTJOB BLOG

Eén van de minder leuke kanten van op jezelf wonen, is dat er niet meer voor je gekookt wordt. Natuurlijk, de eerste weken is het heerlijk om elke dag ongegeneerd voor een vette hap te kunnen kiezen. Maar zeg nou zelf, na een tijdje gaat de lol daar ook wel vanaf en verlang je naar een iets gezondere lifestyle. Opeens lijken die groenteschotels en stoofpannetjes van je moeder zo gek nog niet. Lekker en verantwoord koken kost echter een hoop geld en ziet er ook nog eens verdraaid lastig uit. Wie heeft daar nou zin in? Gelukkig zijn er ook goedkope en gezonde gerechten die je, zelfs met jouw studentenpannen, binnen no time klaar kunt maken. Wij zetten alvast vier van deze goedkope én gezonde gerechten voor je op een rij!

1. Koolvis met tomaat uit de oven
Voor dit lekkere en gezonde gerecht hoef je niet veel in huis te halen. Allereerst heb je een flink stuk van de lekkere en voordelige koolvis nodig. Daarnaast enkel wat verse tomaten, een ui, een beetje bloem, boter en wat peper en zout. Bak de ontvelde en gesneden tomaten op met wat ui en voeg naar smaak wat peper en zout toe. Bedek daarna de koolvis met bloem, peper en zout en bak hem eventjes aan in een pan. De emulsie van tomaten gaat vervolgens samen met de koolvis in een ovenschaal, waarna je deze nog ongeveer 15 minuten laat garen. Zo gepiept en super smaakvol. Eet smakelijk!

2. Aardappel broccoli salade
Top natuurlijk, die kant-en-klare salades tussen de vrijdagmiddagborrel en je kroegavond door. Gezond zijn ze echter meestal niet. Gelukkig is deze eenvoudige en lekkere aardappel-broccoli-salade, ook heel snel klaar. Kook wat wortels, broccoliroosjes en wat aardappeltjes in de schil. Fruit een uitje in de pan met wat olijfolie en voeg naar smaak tijm en knoflook toe. Vervolgens gooi je de broccoli, wortels en aardappels erbij. Even wokken: klaar is kees! Fijn detail: ook de volgende ochtend is hij, ook koud, nog heel goed te eten. Hoef jij mooi na een zware nacht de deur niet uit.

3. Maak je eigen bloemkoolpizza
Goed nieuws voor wie dol is op pizza, maar toch ook een klein beetje aan de lijn wil denken. Er zijn tegenwoordig een hoop ‘verantwoorde’ varianten op de markt! Zo verkoopt menig supermarkt tegenwoordig pizzabodems, gemaakt van bloemkool of andere groentes. Besmeer de bloemkoolbodem met tomatensaus en voeg wat kaas, olijven en bijvoorbeeld champignons of
magere ham toe. Even in de oven en klaar is je gezonde pizza! Je kunt overigens ook helemaal zelf je gezonde pizzabodem maken. Dat kost uiteraard iets meer tijd en moeite, maar het is wel nóg gezonder en helemaal hip!

4. Niet mokken, maar wokken
Ook in de gezonde budget-top-tien: een heerlijk wok gerecht met kip. Deze gezonde en lekkere maaltijd, is perfect geschikt voor mensen met een klein budget. Marineer wat kipreepjes in een mix van soja, honing, gember, knoflook en limoensap. Rooster ondertussen wat amandelen goudbruin in een koekenpan zonder olie. Wok de kipreepjes vervolgens samen met deze amandelen en wat peultjes en uitjes, in een pan met olie. Kook er wat rijst of mie bij en klaar is je gerecht! Erg gezond en binnen een half uurtje op tafel. Kun je daarna mooi heel de avond zonder schuldgevoel je favoriete serie binge watchen!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.