STUDENTJOB BLOG

Een beetje gezonde spanning ervaren voordat je een tentamen moet maken is heel normaal. Sterker nog, hierdoor ben je alerter en geconcentreerder. Bij sommige studenten neemt de stress echter ongezonde proporties aan. Wanneer je nachtenlang wakker ligt, met klamme handjes richting je tentamen gaat of niets meer op papier kunt krijgen, is er waarschijnlijk sprake van tentamenstress. Sommige studenten hebben hier zelfs zoveel last van dat ze allerlei fysieke kwalen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, buikpijn, spierspanning en vermoeidheid. Loopt jouw huisgenoot aan het eind van ieder semester ontzettend chagrijnig en geïrriteerd door het huis? Wees dan een beetje lief voor hem of haar. Grote kans dat de tentamenstress enorm heeft toegeslagen. Wil jij jezelf (of je chagrijnige huisgenoot) hiervan af helpen? Lees dan deze 3 tips en kom je volgende tentamenperiode vrolijk en zonder hoofdpijn door!

1. Positieve, realistische gedachten formuleren

Positief denken, het klinkt nogal afgezaagd en voor de hand liggend. Hoe krijg je bovendien positieve gedachten als je geen vertrouwen hebt in je eigen kunnen? De kunst is om je eigen negatieve gedachten uit te dagen. Denk jij voor ieder tentamen ‘ik zal er wel weer helemaal niets van bakken,’ daag die gedachte dan eens uit. Dat doe je door jezelf kritische vragen te stellen. Bijvoorbeeld: ‘ik heb mijn vooropleiding gehaald en ben toegelaten tot deze studie, waarom zou ik er niets van bakken?’  Of misschien: ‘ik heb tot nu toe veel tentamens gehaald, waarom zou ik er nu niets van bakken?’ Nadat je geconcludeerd hebt dat je gedachte dus niet helemaal realistisch was, ga je een nieuwe realistische gedachte formuleren. Zoals: ‘ik heb goed geleerd, de kans is groot dat ik een voldoende haal.’ Toegegeven, het kost even wat tijd en zelfreflectie, maar het resultaat zal je verbazen!

2. Rust, reinheid, regelmaat

Je hebt het je moeder of oma vast weleens horen zeggen: rust, reinheid, regelmaat. En ze hadden gelijk. De drie R’en zijn de sleutel tot een tentamenperiode zonder stress. Dat wil dus zeggen dat je de kratten bier voor een paar weken vaarwelzegt en op tijd je bed in duikt. Maak je bureau leeg, schaf schriften en pennen aan en begin met het maken van een realistische planning. Vergeet daarbij niet om op gezette tijden pauzes in te plannen. Probeer regelmatig te sporten of wandelen, drink niet te veel koffie en eet gezond. Een beetje saai is het wel, maar het zal je tentamenstress gegarandeerd verminderen. Kun je na die saai periode mooi het behalen van je tentamens tot in de late uurtjes vieren in de kroeg!

3. Relativeren kun je leren

Natuurlijk, je wil gewoon je tentamen halen en het liefst nog met een iets hoger cijfer dan een 5.6. Om de tentamenstress te verminderen is het echter nodig dat je jezelf toestaat alles in perspectief te zien. Is een onvoldoende echt het einde van de wereld of heb je nog kansen genoeg om die te compenseren? En stel dat je al je tentamens helemaal verprutst, vergaat de wereld dan of moet je ‘alleen maar’ een jaar overdoen? Simpel gezegd, er zijn gelukkig altijd belangrijkere dingen in het leven. Je daar bewust van zijn scheelt een heleboel stress!

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.