STUDENTJOB BLOG

Sollicitatiebrief

Wat moet er in een sollicitatiebrief staan? Het opstellen van een sollicitatiebrief of motivatiebrief is niet altijd even makkelijk, dus zullen wij het uitleggen aan de hand van sollicitatiebrief tips. Wat is een motivatiebrief en hoe maak je een goede motivatiebrief? Door middel van het opstellen van een sollicitatiebrief bewijs je waarom jij de juiste kandidaat bent. Er zijn verschillende soorten sollicitatiebrieven. Je schrijft bijvoorbeeld een sollicitatiebrief voor een bijbaan,  een sollicitatiebrief voor een (afstudeer)stage, of een voor een opleiding. Wij geven je motivatiebrief tips.

Weet je niet wat de verschillen zijn tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief, lees dan dit artikel op Jobbird

 

Tip 1: Maak je brief persoonlijk

Zoek van tevoren uit aan wie je je brief stuurt en adresseer de naam van de desbetreffende persoon. Begin je brief dus niet met ¨geachte heer/mevrouw¨, als je niet weet aan wie je de brief verstuurt is het slim om eerst het bedrijf te bellen waar je bij gaat solliciteren. Zo laat je ook nog eens een goede eerste indruk achter!

 

Tip 2: Toon enthousiasme

Een pakkende openingszin in je sollicitatiebrief is belangrijk. Begin je inleiding met waar je de vacature bent tegengekomen en uit je enthousiasme over het solliciteren ernaar. En beantwoord voor jezelf de vraag: waarom solliciteer je op deze functie? Antwoord daarop niet met ¨ik wil een baan¨, maar omschrijf waarom deze vacature jou aantrekt. Vertel vervolgens wie je bent, maar begin niet met ¨ik¨, gebruik bijvoorbeeld de vaardigheden die jou omschrijven.

 

Tip 3: Leg verbanden met je competenties

In je brief beschrijf je de werkervaring die jij hebt opgedaan en de vaardigheden die je daarmee hebt verkregen. Ben je aan het solliciteren zonder ervaring? Beschrijf dan de competenties die je hebt verkregen op bijvoorbeeld je opleiding. Dit kunnen klas presentaties zijn die je kunt koppelen aan je spreekvaardigheden, of samenwerkingsvaardigheden door middel van groepsprojecten. Beschrijf wat je hebt gedaan, wat je ervan hebt geleerd en welke competenties je mede hierdoor bezit. Toon hiermee een verband aan de functie waarvoor je solliciteert en leg zo uit waarom jij de juiste kandidaat bent voor de desbetreffende functie en wat jij het bedrijf kunt bieden.

 

Tip 4: Wees uniek

Werkgevers krijgen vaak super veel sollicitaties binnen. Het is daarom belangrijk dat je eruit springt en opvalt. Wat maakt jou geschikter dan de rest? Ook is het van belang dat je niet dezelfde motivatiebrief gebruikt voor meerdere sollicitaties. Pas je brief altijd aan aan de vacature en gebruik keywords die in de vacature voorkomen. Zijn ze bijvoorbeeld op zoek naar iemand die weet van aanpakken? Zet dit dan in je motivatiebrief en geef een voorbeeld uit de praktijk wat laat zien dat jij die eigenschap bezit.  

 

Tip 5: Schrijf geen herhaling van je cv op

Het is de bedoeling dat je dingen schrijft die niet ook al in je cv staan. Maak dus geen opsomming van je cv maar ga dieper in op de ervaring die je hebt opgedaan en de kwaliteiten en vaardigheden die je bezit.

 

Tip 6: Een pakkende slotzin

Vergeet tenslotte niet een mooie afsluitende zin in je sollicitatiebrief toe te voegen.

 

Met deze sollicitatiebrief tips word jij vast en zeker uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.