STUDENTJOB BLOG

Hobby

Misschien had je het niet gedacht, maar hobby’s zijn een belangrijk onderdeel van het cv. Wat we in onze vrije tijd doen zegt veel over ons. Met deze informatie kan een potentiële werkgever een idee krijgen over wat voor soort werknemers we zullen zijn. Dus hoe moet je je hobby’s en interesses beschrijven in je cv om een goede indruk te kunnen maken? Wij leggen je het uit in deze blog. 

 

1. Schrijf alleen op waar je echt geïnteresseerd in bent

Zet geen hobby’s op je cv als dit eigenlijk je hobby niet is. Door de juiste vragen te stellen, kan de recruiter zelfs kleine leugens snel aan het licht brengen. Schrijf bijvoorbeeld niet over dat je je in je vrije tijd voorbereidt op een marathon, als je dat niet doet. Waarom? Het kan zijn dat de recruiter van plan is een marathon te lopen of dit al heeft gedaan… 

 

2. Houd je interesses up-to-date

Voordat je je cv indient, moet je eerst het gedeelte over hobby’s zorgvuldig doorlezen. Ben je nog steeds gepassioneerd over die ene hobby? Zorg er dan voor dat je up-to-date kennis hebt van dat vakgebied. Zo kom je niet in een gênante situatie terecht als je merkt dat de recruiter over nieuwere informatie beschikt.

 

3. Vermijd generalisaties

Vermeld niet in algemene termen dat je interesses muziek, reizen en literatuur zijn. Als je echt gepassioneerd bent over dergelijke gebieden, probeer dan nauwkeuriger te zijn. Bepaal in welke literaire of muzikale genres je geïnteresseerd bent of waar je het liefst naartoe gaat. Schrijf over je passies op een interessante maar korte manier. Het is goed als de interesses die je noemt bewijzen dat je over vereisten beschikt die nuttig zijn voor een specifieke functie.  

Hobby's - voorbeelden:

  • Bergbeklimmen
  • Drums spelen 

 

4. Onderscheid je van anderen

Het invoeren van atypische interesses in je cv stelt je in staat om je te onderscheiden van de massa kandidaten, en bovendien kan het een interessante rode draad te blijken in een sollicitatiegesprek. Denk goed na over de inhoud van je interesses en overweeg of wat je wilt schrijven een positieve indruk zal maken op de recruiter.

Hobby's - voorbeelden:

  • Het verkennen van grotten
  • Verdiepen in het universum
  • Bier brouwen

 

5. Laat je passie voor het vak zien

Zorg ervoor dat je hobby’s opschrijft in je cv die rechtstreeks verband houden met de branche waarin je wilt werken. Het is een goede zaak als een chef gefascineerd is door de mediterrane keuken en steeds nieuwe dingen blijft uitvinden. Passies die niets met het beroep te maken lijken te hebben, stellen je ook in staat om vaardigheden te ontwikkelen die nuttig zijn op het werk. Dergelijke vaardigheden op het werk worden door werkgevers zeer gewaardeerd. Het beoefenen van teamsporten is bijvoorbeeld een bewijs van het vermogen om in een groep te werken.

 

6. Vermijd het plaatsen van informatie met betrekking tot religie en politiek

Interesses in cv's mogen niet jouw politieke of religieuze opvattingen weerspiegelen. Zulke onderwerpen wekken uitzonderlijk sterke emoties op. Vermeld bijvoorbeeld niet dat je in je vrije tijd politiek gerichte memes maakt. 

 

Pas maar snel je hobby’s aan in je cv, nu je weet hoe je je hobby’s moet beschrijven. Nog op zoek naar een leuke bijbaan? Vind dan bij StudentJob een bijbaan bij jou in de buurt

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.