STUDENTJOB BLOG

Het land van de portwijn, de kleurrijke steden, de schitterende stranden en heerlijk eten. Portugal heeft het allemaal. Daarnaast kan je lekker genieten van het mediterrane klimaat met 300 dagen zon per jaar en een milde winter waarbij het gemiddeld slechts 15 graden is. Als dit er niet voor zorgt dat je nu gelijk je koffers wilt pakken en naar Portugal wilt vliegen weten we het ook niet. We zullen je in ieder geval een voorproefje geven van wat je kan verwachten als je in Portugal wilt werken en wonen.

Portugal

'Home Sweet Home'
Wil je in Portugal werken? Dan hoef je geen werkvergunning aan te vragen als Nederlandse burger. Ben je van plan om langer dan 3 maanden maar korter dan 12 maanden te blijven? Vraag dan een tijdelijke visum aan voor de duur van je contract, en verleng het als dit nodig is. Als je langer dan 3 maanden blijft is het wel belangrijk om je verblijfsrecht te verzekeren door je te registreren bij het gemeentehuis van je woonplaats.

Heb je meer overtuiging nodig om dit prachtige land jouw tijdelijke ‘home’ te noemen? Hier komt het dan. Portugal heeft de afgelopen drie jaar in de top drie van levenskwaliteit voor expats gestaan. Ze geven aan dat het erg makkelijk is om je er te vestigen en bijna 90% van de expats geeft aan dat ze tevreden zijn met hun werk- en privé balans In Portugal. 

De Cultuur
De Portugese cultuur was beïnvloed door de Rooms-Katholieke kerk, waardoor ze erg traditioneel en conservatief zijn. Het leven draait om familie en alle andere sociale relaties staan op de tweede plaats. Zelfs nu zijn veel tradities dagelijks nog terug te zien. Zo heb je een aantal feestdagen die belangrijk zijn. Eén van de belangrijkste is ‘Dia da liberdade’ op 25 april. Op deze dag herdenken de Portugezen het einde van de dictatuur en het begin van hun vrijheid. Tegenwoordig vieren ze dit met verschillende evenementen, zoals exhibities, film festivals, politieke toespraken, eetkraampjes en live muziek. Een andere feestdag is Dia de Portugal wat plaatsvindt op 10 juni. Op deze dag eren ze de grootste dichter uit de Portugese geschiedenis: Luis de
Camões. 

De katholieke kerk heeft het bedrijfscultuur ook beïnvloed. Als je er dus wilt gaan werken moet je rekening houden met het cultuurverschil. In tegenstelling tot de Nederlandse bedrijfscultuur waarbij je vaak wel op hetzelfde niveau zit als je baas, is het in Portugal het tegenovergestelde. Leeftijd en positie is erg van belang en je zult dit zeker merken. Van de manager wordt leiding en begeleiding verwacht en het komt niet vaak voor dat zelfstandige beslissingen worden genomen. Iedereen heeft een rol en houdt zich hier aan. Verder houden de Portugezen ervan om elkaar te leren kennen voordat ze de echte zaken bespreken en ze bouwen graag een relatie met elkaar op.

Wat valt er te doen? 
Portugal is een land van variatie. Wil je op het strand liggen in Algarve, shoppen in Lissabon, een wandeltocht door de bergen in Madeira of skydiven boven de Alentejo regio? Het is allemaal mogelijk in Portugal! Naast shoppen kun je in Lissabon ook veel andere activiteiten doen. Neem bijvoorbeeld een rit door de smalle en steile straatjes in tram 28 of een fietstour door het centrum en langs de kust. Als een stedentrip niks voor jou is kun je altijd nog naar Algarve en genieten van de vakantiesfeer in Albufeira. Ontdek in je vrije tijd wat Portugal te bieden heeft en leer zo tegelijkertijd de cultuur kennen!

Kosten van Levensonderhoud
Naast de duidelijke voordelen van het weer en de geweldige bezienswaardigheden, krijg je ook te maken met goedkopere kosten. Ten eerste is de gemiddelde huur goedkoper in Portugal. Wil je een 1-kamer appartement? Dan zal dit je gemiddeld
€607,19 per maand kosten binnen het centrum en € 436,68 buiten het centrum. In Nederland is de gemiddelde huur ongeveer €350 hoger. Ten tweede zullen je boodschappen gemiddeld 30% goedkoper zijn en kan je voor een stuk minder geld uit eten gaan. Als laatste is het openbaar vervoer goedkoper en is een taxirit goedkoper dan hier in Nederland. 

Je Eerste Woordjes
Dit verwacht je waarschijnlijk niet, maar Portugees staat op nummer vijf van de meest gesproken taal ter wereld. Het is ontstaan uit Spaans en Latijns maar heeft zich verder ontwikkeld sinds de 15e eeuw. Als laatste punt willen we je wat Portugese woorden en zinnen leren: 

Goedendag - Bom dia
Falo Ingles - Ik spreek Engels
Eu sou da Holanda - Ik kom uit Nederland
Posso pedir algo? - Kan ik iets bestellen?

Ben je helemaal overtuigd om nu gelijk naar Portugal te vertrekken? Bekijk dan ons aanbod aan vacatures en start je avontuur! 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.