STUDENTJOB BLOG

wo-stage

Stage lopen tijdens een wo-opleiding is vaak geen verplicht onderdeel van de studie, maar het kán wel. Beslissen of je een wo-stage gaat lopen doe je niet zomaar even, dat begrijpen wij maar al te goed. Het is ook een hele onderneming. Ben je net gewend aan je studentenkamer, de studie en het verenigingsleven, ga je dat helemaal omgooien voor een half jaar stage lopen. Waarom zou je dat doen?

Volg jij op dit moment een universitaire opleiding en twijfel je of stage lopen een goede zet is? Of komt de afstudeerperiode eraan en twijfel je over een wo-afstudeerstage? Wij hebben alle voor- en nadelen van een stage tijdens je wo-opleiding voor je op een rijtje gezet.

Voordeel 1: je leert de praktijk kennen

Wat je ook studeert, uiteindelijk ga je aan het werk in de praktijk. Een wo-stage geeft jou alvast een kijkje in de toekomstige wereld van werken. We snappen dat je dit het liefst zo lang mogelijk uitstelt, maar het is goed om te weten waarvoor je nou zoveel tijd in die studieboeken stopt, toch?

Op de universiteit blijft de theoretische leerweg natuurlijk het belangrijkst, maar er zijn simpelweg dingen die je alleen tegenkomt at work, en niet in een collegezaal. Zo geeft een juridische stage op wo-niveau jou een beeld van bijvoorbeeld de juridische afdeling van een bedrijf. Maar denk ook aan zaken als werken in teamverband en de superchique werketiquette, oftewel: op welke manier je binnen de organisatie met elkaar omgaat. Tevens kom je er door een wo-stage achter of je het werkveld wel net zo leuk vindt als de studie. Misschien is de opleiding Kunstgeschiedenis echt helemaal voor jou gemaakt, maar hoe zit dat in de praktijk?

Voordeel 2: je doet werkervaring op

Met een wo-stage doe je werkervaring op. Dat klinkt natuurlijk vanzelfsprekend, maar het is belangrijker dan je denkt. Afhankelijk van jouw studierichting kan het vinden van een baan knap lastig zijn. Zo zijn er branches waar de werkgevers liever iemand aannemen met wat werkervaring op zak, dan met (alleen) een diploma. Door stage te lopen tijdens je wo-opleiding loop je niet tegen dit probleem aan.

Daarnaast zijn er ook steeds meer werkgevers die graag iemand aannemen die tijdens de studie ‘niet heeft stilgezeten’. Je weet wel, zo’n vacature voor een startersfunctie waar om 2 jaar aan werkervaring wordt gevraagd (uuhm). Een wo-stage geeft jou de mogelijkheid om tijdens je studie al iets van ervaring op te doen. Jij kunt vervolgens laten zien wat jij als stagiair(e) allemaal hebt bereikt en er een mooi plekje aan toewijden op je cv. Én je kunt met een wo-stage gelijk aantonen dat je ‘tijdens de studie actief bent geweest’ en ‘aan nevenactiviteiten hebt gedaan’. Daar worden werkgevers heel blij van. Je hebt in ieder geval een voordeel op de studenten die niet zijn gaan stage lopen tijdens hun studie.

Voordeel 3: je werkt aan vaardigheden en competenties

Door stage te lopen krijg je inzicht in de dingen waar je goed in bent, maar ook in eventuele verbeterpunten. Misschien kom je er wel tijdens je wo-stage achter dat je toch niet zo stressbestendig bent als dat je dacht. Misschien blijk je enorm goede presentatie-skills in huis te hebben. Of misschien ontdek je dat je op de werkvloer veel assertiever bent dan tegenover je vrienden. You never know.

Aangezien een wo-stage vaak een paar maanden duurt, is dit dé kans om aan deze punten te werken. Niet alleen handig voor het rijtje met soft-skills op jouw cv, maar ook voor je eigen ontwikkeling. Houd tijdens je wo-stage je eigen voortgang bij, vraag collega’s om feedback of maak doelen voor jezelf. Whatever works for you. Dit geeft jou een stukje zelfkennis en je hebt tijdens je volgende sollicitatiegesprek iets te melden als er wordt gevraagd: wat zijn jouw sterke punten, en waarom? 

Voordeel 4: Je bouwt een netwerk op

Door een wo-stage te lopen leer je een hoop nieuwe mensen kennen. Dat is niet alleen heel gezellig tijdens de vrijdagmiddagborrel, het is ook handig voor ‘later’. Tenslotte werken deze mensen in het werkveld waar jij (als het goed is) ook aan de slag gaat. Als stagiair(e) is het dus verstandig om tijdens je wo-stage connecties te maken (in real life, niet alleen via LinkedIn), je collega’s te leren kennen en een netwerk op te bouwen. Je weet maar nooit wat hier uit kan rollen.

Tijdens je wo-afstudeerstage is het helemaal aan te raden om goede contacten te onderhouden. Je afstudeerstage is immers de laatste periode van je studie en dan is dat ‘later’ opeens toch al heel dichtbij. Daarnaast gebeurt het vaak genoeg dat organisaties wo-afstudeerstages aanbieden, om vervolgens de stagiair(e) een voorstel te doen voor een startersfunctie. Sterker nog, je kunt soms ook bij een bedrijf stage lopen, met als doel om uiteindelijk in dienst te treden. En dat is toch wel een heel groot voordeel, of niet?

Nadeel 1: je loopt (misschien) studievertraging op

Aangezien een wo-stage meestal geen verplicht onderdeel is van de studie, bestaat de kans dat je studievertraging oploopt. Al kan je er soms ook voor kiezen om stage te lopen in een keuze-semester. Nu wil de een het liefst zo snel mogelijk door de studie wandelen, de ander liever een jaar naar het buitenland en weer een andere student doet het gewoon ‘lekker rustig aan’. En dan heb je bij de wo-afstudeerstage nog meer afwegingen. Ga je gelijk aan je scriptie beginnen, of ga je eerst een half jaar stage lopen, om vervolgens bij hetzelfde bedrijf je scriptie te schrijven?

Uiteindelijk is het belangrijk om dit te onthouden: als je de mogelijkheid hebt om iets langer over je studie te doen (of helaas geen keus hebt en het niet anders is), is een wo-stage een goede aanvulling op jouw diploma. Tenslotte gaat het er natuurlijk niet om hoe lang je over je studie hebt gedaan, maar wat je allemaal in de tussentijd hebt bereikt, toch?

Nadeel 2?

Ja, geloof het of niet, er zitten absoluut meer voordelen aan een wo-stage dan nadelen. Er zijn natuurlijk ook altijd nog vrienden, professoren of misschien zelfs je ouders die vinden dat stage lopen niet thuishoort op een universitaire opleiding, maar gelukkig zijn er steeds meer studenten die dit idee achterhaald vinden. Tenslotte draait het allemaal om een goede studententijd beleven, een mooi diploma behalen en een glansrijke carrière starten. En als een wo-stage daar aan kan bijdragen, waarom zou je het dan niet doen?

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.