STUDENTJOB BLOG

studiefinanciering engeland

De kosten van studeren in Engeland zijn over het algemeen iets hoger dan de kosten van een studie in ons eigen kikkerlandje. Het maximale bedrag van een studie in Engeland is € 10.000 per jaar, maar de exacte kosten verschillen per instelling. Weinig mensen kunnen zomaar even € 30.000 neertellen, dus gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om de kosten van studeren in Engeland te bekostigen.

Naast de kosten van studeren in Engeland, moet je natuurlijk ook rekening houden met de kosten van leven in het buitenland. Zo kun je niet lekker bij je ouders blijven wonen dus moet je rekening houden met dingen zoals huur, gas/licht, boodschappen en de kosten van reizen binnen het land. De exacte kosten van studeren in Engeland zijn dus de kosten van de studie zelf én de prijs van levensonderhoud. Dit verschilt natuurlijk enorm per stad. Zo zijn de kosten van studeren in Londen een stuk hoger dan een studie in bijvoorbeeld Manchester. In Manchester betaal je namelijk gemiddeld € 80 per week aan huur, kost een kopje koffie zo’n € 2,92 en betaal je over het algemeen rond de € 3,84 voor een taxiritje. In Londen, daarentegen, kost de huur je zo’n € 130 per week, een koffie € 3,01 en betaal je tussen de € 8,79 en € 21,97 voor een taxirit. De kosten van studeren in Engeland verschillen enorm per stad, dus houd daar rekening mee bij jouw keuzes.

Begin alvast met sparen voor je studie in het buitenland

Wil je in de toekomst naar het buitenland voor je studie of stage? Dan is het handig om wat spaargeld te hebben. Heb je nog geen bijbaan? No worries, want bij StudentJob hebben we verschillende baantjes beschikbaar. Schrijf je in, en blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures!

   

 

Studiefinanciering regelen voor Engeland

Er zijn allerlei opties om de kosten van studeren in Engeland te bekostigen. Hier hebben we een paar opties voor je op een rijtje gezet:

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

In veel gevallen kun je de kosten van studeren in Engeland dekken door jouw Nederlandse studiefinanciering mee te nemen naar het buitenland. Dit verschilt echter per land, opleidingsniveau en academische instelling. Wil jij fulltime je mbo afronden in het Verenigd Koninkrijk? Dan kun je rekenen op normale studiefinanciering. Wil jij hulp met het betalen van de kosten van studeren in Engeland aan een hbo- of universitaire instelling? Dan moet je aan een aantal eisen voldoen om jouw studiefinanciering te kunnen gebruiken, waaronder:

  • De instelling/opleiding is officieel erkend;
  • De opleiding kan vergeleken worden met een afgeronde Nederlandse hoger onderwijsopleiding (associate degree-, bachelor- en masteropleidingen);
  • Je krijgt geen studiefinanciering van een buitenlandse overheid voor de kosten van studeren in Engeland;
  • Van de afgelopen zes jaar heb je er drie officieel in Nederland gewoond;

Wil je jouw kosten van studeren in Engeland opvangen met jouw Nederlandse studiefinanciering? Neem dan een kijkje op de website van DUO en ontdek de exacte eisen.

UK Student Finance

Net als met DUO hebben studenten in het verenigd Koninkrijk ook de mogelijkheid om geld te lenen van de overheid om de kosten van studeren in Engeland en de rest van het VK te bekostigen. Hoeveel je precies kunt lenen, hangt af van de kosten van jouw opleiding. Het maximale bedrag dat je kunt lenen is € 10.100 en wordt alleen gebruikt om het collegegeld mee te betalen. Dit bedrag wordt dan ook direct overgemaakt aan de onderwijsinstelling waaraan jij studeert. Om een lening aan te vragen om de kosten van studeren in Engeland mee te betalen, dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  • Je bent een burger van de EU;
  • Je hebt nog geen universitair diploma en hebt niet langer dan één jaar aan een Nederlandse universiteit gestudeerd;
  • Je bent toegelaten tot een bachelor of masteropleiding in Engeland;
  • Je hebt een bankrekening, waarop de financiering geplaatst kan worden om de kosten van studeren in Engeland te betalen.

Wil jij gebruikmaken van de Engelse studiefinanciering om de kosten van studeren in Engeland mee te dekken? Let dan wel op dat je in sommige gevallen geen recht meer hebt op studiefinanciering van DUO, of minder financiering kunt krijgen.

Gelukkig hoef je de kosten van studeren in Engeland niet in één klap te betalen. Maar hoe gaat het terugbetalen van de Engelse lening in z’n werk? Na het afronden van je studie begin je pas met terugbetalen zodra jouw bruto maandinkomen een bepaald bedrag overschrijdt. Dit is ongeveer € 1.900. Op zijn vroegst begin je een jaar na afstuderen met het terugbetalen, en je betaalt 9% rente vanaf de € 1.900. Heb je het bedrag na 30 jaar nog niet (volledig) terugbetaald? Dan wordt het bedrag kwijtgescholden.

Beurzen

Naast reguliere studiefinanciering kun je ook gebruik maken van verschillende beurzen om de kosten van studeren in Engeland mee te betalen. Zo heb je bijvoorbeeld de Erasmus+ beurs, een beurs die je aanvraagt bij je eigen universiteit of onderwijsinstelling. De instelling bepaalt de specifieke vereisten van de beurs. Ook het bedrag van de beurs kan verschillen, maar vaak is deze beurs een tegemoetkoming van de reiskosten en extra verblijfkosten. Neem voor meer informatie een kijkje op de website van Erasmus+.

Er zijn ook een aantal beurzen die betaald worden door particulieren voor vaste bedragen, waarmee je de kosten van studeren in Engeland kunt verzachten. De bedragen en vereisten voor deze beurzen lopen enorm uiteen, dus er zit er vast één tussen die bij jou past. Neem eens een kijkje online en ontdek vanzelf hoeveel verschillende beurzen (oftewel grants) er beschikbaar zijn.

De kosten van studeren buiten Engeland

Per land verschillen de kosten van studeren enorm. In Engeland betaal je dus aardig wat voor je collegegeld, terwijl de prijs van studeren in de rest van het VK enorm kan verschillen. In veel gevallen kun je in Ierland gratis studeren, afhankelijk van jouw opleiding en de onderwijsinstelling. In Wales, daarentegen, zijn de kosten van studeren gemiddeld even hoog als in Engeland. Ook in de andere landen in het Verenigd Koninkrijk verschillen de levenskosten enorm per stad. Zo zijn de levenskosten van een student in Schotland gemiddeld € 770, betaal je in Ierland tussen € 550 en € 1000 per maand en ben je in Wales tussen de € 650 en € 1100 kwijt.

Studiefinanciering regelen voor de rest van het Verenigd Koninkrijk

Het proces van het regelen van studiefinanciering is voor vrijwel alle landen in het Verenigd Koninkrijk hetzelfde, of je nou kiest voor financiering van DUO of het VK zelf. Er zijn dus allerlei manieren om de kosten van studeren in Engeland en het Verenigd Koninkrijk op te vangen. Zo houd je in ieder geval genoeg over voor die avonden in de pub.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.