STUDENTJOB BLOG

visum

Er zijn heel wat dingen die je moet regelen voordat je kunt beginnen aan jouw studie in het buitenland. Een visum is misschien wel het meest belangrijk. Want werken en wonen in een ander land is natuurlijk hartstikke leuk, maar niet iets wat je zo 1-2-3 doet. In sommige landen verloopt het immigratieproces namelijk een stuk makkelijker dan in andere landen. Wil je in Europa studeren? Dan verloopt dit proces behoorlijk makkelijk. Meer dan jouw Nederlandse paspoort heb je namelijk niet nodig. Voor de andere Europese landen en landen buiten Europa heb je wel een visum en in sommige gevallen ook andere documentatie nodig. Wat je precies nodig hebt en hoe dit proces in zijn werk gaat, verschilt per land.

Waar kun je zonder visum naartoe?

Binnen de Europese Unie kun je reizen zonder visum, een Nederlands paspoort of identiteitskaart is hiervoor voldoende. Sommige Europese landen zijn geen onderdeel van de EU, maar vallen wel onder het Schengengebied. Dit zijn Liechtenstein, IJsland, Noorwegen en Zwitserland. Binnen deze Schengenlanden mag je als inwoner van de EU ook vrij reizen en heb je dus geen visum nodig.

Ook in de Caribische Koninkrijksdelen heb je geen visum nodig. Dit zijn Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. Hoewel je geen visum nodig hebt om naar deze landen te vertrekken, dien je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo mag je er maximaal 180 dagen per jaar verblijven, mag je paspoort niet ouder zijn dan 10 jaar en dient deze geldig te zijn gedurende het hele bezoek. Ook moet je kunnen aantonen waarom je in het land bent en dat je niet van plan bent er permanent te blijven. Tot slot moet je kunnen aantonen dat je voldoende geld hebt om je verblijf te betalen en dat je een geldige ziektekosten- of reisverzekering hebt.

Voor welke Europese landen heb je wel een visum nodig?

Voor de meeste landen in Europa die geen onderdeel uitmaken van de EU, heb je wel een visum nodig om daar te studeren. Zo kun je in Albanië, Bosnië-Herzegovina, Moldavië, Montenegro, Servië, Turkije, Oekraïne en Wit-Rusland maximaal 90 dagen verblijven zonder visum. In Armenië is dit maximaal 180 dagen en in Georgië is dit 360, dus afhankelijk van de duur van jouw studie zou je hier wellicht zonder visum kunnen studeren.
Voor Azerbeidzjan en Rusland heb je standaard een visum nodig.

Een visum voor jouw studie in Amerika

Amerika staat bekend als een behoorlijk streng land als het gaat om immigratie. Gelukkig is het voor een student meestal niet zo moeilijk om goedgekeurd te worden voor een visum. Er bestaat namelijk een speciaal visum voor studenten, het F-visum. Als je voor een (taal)cursus of korte opleiding naar Amerika wilt, kun je een M-visum aanvragen.

Het proces rondom de aanvraag van een visum in Amerika kan best een tijdje duren en is niet bepaald goedkoop. Zo moet je eerst aangenomen zijn op een universiteit, moet je verschillende formulieren invullen en word je zelfs geïnterviewd op de ambassade. Alles bij elkaar kan de prijs van het aanvragen van een visum voor Amerika oplopen tot bijna $500. Wil je meer weten over hoe je dit visum aanvraagt? In deze blog vind je meer informatie.

Een visum voor jouw studie in het Verenigd Koninkrijk

De situatie is in het Verenigd Koninkrijk iets minder straightforward. Tot voorheen maakte het VK namelijk uit van de Europese Unie, dus konden studenten zonder enig probleem met een Nederlands paspoort het land in. Helaas is dat tegenwoordig niet meer het geval. Tot en met 31 December 2020 kun je nog zonder visum reizen naar het VK, maar daarna houdt de pret op. Welke regels er daarna gaan gelden, is nog onduidelijk.

Hoe weet je of je een visum nodig hebt?

De regels omtrent een visum zijn in ieder land anders. Het is altijd verstandig om op de website van de overheid van het land te kijken wat de regels omtrent een visum zijn. Of neem contact op met de ambassade in Nederland, deze kan namelijk al jouw vragen het beste beantwoorden. Op deze website vind je alle buitenlandse ambassades in ons land.

Ook in het reisadvies van de ANWB staat of je een visum nodig hebt voor ieder land en hoe lang je zonder visum in het land mag verblijven.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.