STUDENTJOB BLOG

vrijwilligerswerk buitenlandHeb jij er altijd al van gedroomd om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen? Misschien ben je een echte do-gooder en wil jij je steentje bijdragen aan de maatschappij, maar is vrijwilligerswerk bij het verzorgingstehuis bij jou op de hoek niet avontuurlijk genoeg. In het buitenland wordt regelmatig naar Nederlandse vrijwilligers gezocht, dus jouw droom kan zeker werkelijkheid worden.

Er is onwijs veel vrijwilligerswerk in het buitenland beschikbaar. Hoewel de meeste projecten op vrijwillige -dus, onbetaalde- basis zijn, bestaat er ook betaald vrijwilligerswerk in het buitenland, of vrijwilligerswerk waarbij het vliegticket inclusief is. Ook in welke fase van je leven je het avontuur opzoekt, is aan jou. Zo is er vrijwilligerswerk in het buitenland voor studenten, voor tijdens een tussenjaar of zelfs voor volwassenen en gepensioneerden. Tot slot zijn er talloze vrijwilligersorganisaties waarbij je aan de slag kunt. Wil jij rode kruis vrijwilliger worden of ga je liever bij een kleinere instantie aan het werk?

In deze blog geven we je de lowdown over alles wat met vrijwilligerswerk in het buitenland te maken heeft. Zo geven we een overzicht van verschillende soorten vrijwilligersprojecten en hebben we een aantal tips en trucs voor het vinden van vrijwilligerswerk in het buitenland.

Soorten vrijwilligerswerk in het buitenland

De wereld ontdekken en ondertussen een steentje bijdragen, wie wilt dat nou niet? Je kunt op allerlei manieren bijdragen aan een betere wereld. Er is dan ook allerlei vrijwilligerswerk in het buitenland te vinden. Ben jij een echte dierenvriend, wil je werken met schattige kinderen of vermaak jij liever eenzame ouderen? Het kan allemaal. Wij hebben de meest populaire soorten vrijwilligerswerk in het buitenland voor je op een rijtje gezet.

Vrijwilligerswerk in het buitenland met dieren

Jammer genoeg worden er steeds meer diersoorten bedreigd. Dat is natuurlijk vreselijk, maar gelukkig zijn er talloze vrijwilligers die hard werken om dit proces te vertragen en voorkomen. Lijkt jou dit iets? Dan is vrijwilligerswerk met dieren in het buitenland jou op het lijf geschreven. Ga het wild in de jungle observeren en conserveren, kies voor een marine conservation project of bescherm de olifanten in Thailand. Je ziet het al: opties genoeg voor een ware dierenvriend zoals jij.

Vrijwilligerswerk in een ziekenhuis in het buitenland

Heb jij een medische studie afgerond of ben je nog aan het studeren? Dan kun je in het buitenland ook vrijwilligerswerk doen in een ziekenhuis. Dit is de ideale manier om medische ervaring op te doen en ondertussen talloze mensen te helpen. Goede gezondheidszorg is in veel ontwikkelingslanden niet vanzelfsprekend, dus het gaat er heel anders aan toe dan in de ziekenhuizen hier. Ben jij niet bang voor een uitdaging en wil je graag mensen genezen en verzorgen? Dan is vrijwilligerswerk in een ziekenhuis in het buitenland echt iets voor jou.

Vrijwilligerswerk in het buitenland met kinderen

Sommige mensen blijven altijd kids at heart. Dat is helemaal niet erg. Sterker nog, je kunt jouw innerlijke kind en speelse persoonlijkheid inzetten om kinderen in ontwikkelingslanden te helpen. Zo kun je bijvoorbeeld als vrijwilliger aan het werk in een weeshuis, opvang of school. Geef bijvoorbeeld Engels les aan oudere kinderen of bedenk de leukste (educatieve) spellen voor de kleintjes. Met vrijwilligerswerk in het buitenland waarbij je met kinderen werkt, draag je jouw steentje bij aan de ontwikkeling van de volgende generatie.

Vrijwilligerswerk met vluchtelingen in het buitenland

In Nederland hebben we het ontzettend goed. We hebben gezondheidszorg, geen corrupte overheid en enorm veel mogelijkheden om onszelf te ontwikkelen. Helaas is dat in lang niet alle landen hetzelfde. Zo’n 1.5 miljard mensen leven in of dichtbij een land met permanent conflict, economische problemen of sociale onveiligheid. Deze mensen riskeren enorm veel om een nieuw leven te beginnen in een beter land en komen terecht in een land waarbij ze de taal niet spreken, geen baan hebben en vaak ook geen woning. Wil jij deze mensen helpen? Dan is er genoeg vrijwilligerswerk met vluchtelingen in het buitenland waarbij je een enorm verschil kunt maken.

Hoe vind je vrijwilligerswerk in het buitenland?

Veel vrijwilligersorganisaties staan te popelen om nieuwe vrijwilligers, dus het is niet zo moeilijk om vrijwilligerswerk in het buitenland te zoeken. Typ “vrijwilligerswerk buitenland” in op Google en je ziet al in één oogopslag de talloze opties. Je kunt ook direct contact opnemen met de organisatie waarbij jij wilt helpen. Vaak hebben deze organisaties meerdere lopende projecten, dus er zit vast iets tussen wat bij jou past. Let bij het zoeken naar vrijwilligerswerk in het buitenland ook op de details, zoals hoe lang het project duurt, of je een bepaalde opleiding afgerond moet hebben en of je misschien een vergoeding krijgt voor het vrijwilligerswerk.

Verantwoord vrijwilligerswerk in het buitenland

Een ander enorm belangrijk punt om op te letten, is of het vrijwilligerswerk verantwoord is. Helaas zijn er bedrijven die vrijwilligerswerk zien als een manier om geld te verdienen in plaats van om mensen of dieren te helpen. Misschien heb je wel eens iets gehoord over “weeshuistoerisme” of “vrijwilligerstoerisme”. Dit is wanneer organisaties kinderen uitbuiten en soms zelfs bij hun ouders weghalen, om geld te verdienen aan een weeshuis. Ook hechten kleine kinderen zich vaak enorm aan de vrijwilligers die ze leren kennen, om zich vervolgens verlaten te voelen zodra deze vrijwilligers weer vertrekken.

Gelukkig zijn er ook genoeg organisaties die niet corrupt zijn en oprecht een verschil maken in de wereld. Er is dus genoeg vrijwilligerswerk in het buitenland voor iemand als jij die zijn of haar steentje wilt bijdragen aan een betere wereld. Neem eens contact op met een vrijwilligerscentrale of -steunpunt bij jou in de buurt, hier werken namelijk allerlei mensen die jou kunnen helpen leuk én verantwoord vrijwilligerswerk in het buitenland te vinden. Of neem een kijkje bij organisaties zoals Volunteer Correct, die een compleet overzicht hebben aan verantwoorde vrijwilligersorganisaties.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.