STUDENTJOB BLOG

studentenvereniging

Ga jij voor het eerst studeren? Spannend! En ook nog eens in een vreemde stad? Nog spannender, maar vooral ook heel leuk, natuurlijk. Jouw studiekeuze heb je gemaakt en misschien ga je op basis daarvan ook in een bepaalde stad studeren. Máár, dan ben je er uiteraard nog niet, want hoe ga je een te gekke tijd hebben in een stad waar je nog niemand kent?

Natuurlijk kom je ook veel mensen tegen in de collegezaal, maar die verdwijnen na het college weer. Dus hoe ga je écht leuke contacten opbouwen tijdens je studententijd? Het antwoord: door lid te worden van een studentenvereniging. De studentenvereniging is dé plek om nieuwe mensen te leren kennen en vriendschappen op te bouwen, misschien zelfs wel voor de rest van je leven.

Het is dus goed om je, voordat je aan je studie begint, goed te oriënteren op wat er allemaal voor studentenverenigingen zijn. Maar voor je daaraan begint, moet je eerst antwoord hebben op de vraag: ‘wat is een studentenvereniging?’ Als je daar een beter beeld van hebt kun je overgaan op de prangende vraag: ‘welke studentenvereniging past bij mij?’

Wat is een studentenvereniging?

Je hebt vast al veel over studentenverenigingen gehoord, maar misschien is het goed om toch nog even stil te staan bij wat een studentenvereniging precies is en hoe zo’n vereniging in elkaar zit. Een studentenvereniging is - je raadt het al - een vereniging van studenten. Dat betekent dan ook dat er alleen mensen lid mogen worden die zich als student hebben ingeschreven bij een onderwijsinstelling.

Studentenverenigingen kunnen groot en klein zijn. Er zijn al studentenverenigingen vanaf 50 leden, maar ook met wel zo’n 3000 leden. Meestal heeft een studentenvereniging iets wat de leden van de vereniging met elkaar verbindt. Dit kan bijvoorbeeld een bepaalde sport zijn, een bepaalde interesse of religieuze achtergrond. Hoewel er ook veel studentenverenigingen zijn waarbij er niet zoiets is aan te wijzen en de basis vooral bestaat uit de gezelligheid en het vieren van het studentenleven met elkaar. Want let’s be honest: student ben je maar één keer!

Naast een gedeelde kern heeft een studentenvereniging meestal ook een bepaalde structuur en soms ook een hiërarchie. De vereniging beschikt meestal over een bestuur. Dit bestuur bestaat uit een groep studenten die verschillende functies op zich nemen om de belangen van de vereniging en de leden te kunnen behartigen.

Daarnaast hebben de meeste studentenverenigingen verschillende commissies waar je als lid onderdeel van kunt uitmaken. De commissies regelen verschillende dingen binnen de vereniging en hebben een naam die daaraan gekoppeld is. Denk bijvoorbeeld aan de feestcommissie, toernooicommissie, inhoudelijke activiteiten commissie en buitenlandse reis commissie. Wil jij je écht inzetten voor je studentenvereniging en een bijdrage leveren aan wat er daarbinnen allemaal gebeurt? Dan is een commissie the way to go!

Welke studentenvereniging past bij mij?

Zo, nu weet je iets meer over wat een studentenvereniging precies is, maar het belangrijkste blijft een studentenvereniging te vinden waar je razend enthousiast van wordt en het liefst enthousiast over blijft gedurende je studententijd. En dat is nog niet zo makkelijk, want wat zijn er véél verschillende soorten verenigingen! Ooit gedacht dat je aan ‘studenten zwerkbal’ zou kunnen doen? Je weet maar nooit, misschien is het wel helemaal jouw ding. Het geeft in ieder geval aan dat er studentenverenigingen in alle soorten en maten op jou wachten, dus laten we daar eens wat nader op ingaan.

Iedereen heeft andere interesses en voorkeuren, en dat geldt ook voor studenten. Daardoor zie je dat bepaalde studenten elkaar opzoeken bij een specifieke studentenvereniging. Ben jij bijvoorbeeld een student die een feestje en een drankje leuk vindt, maar daarnaast lekker in beweging wilt zijn? Dan zijn er talloze interessante studentensportverenigingen die je kunt bekijken, want die zijn razend populair. Denk bijvoorbeeld aan een studenten roeivereniging of aan studenten voetbal, hockey, tennis, volleybal en velen meer. Er is zeker iets tofs voor jou.

Een corporale of inhoudelijke studentenvereniging 

Misschien voel jij je het meest thuis tussen studenten met een Gooische-R en wil je vooral veel biertjes wegtikken met je kameraden/kameradinnen? Dan wordt je vast blij van de corporale studentenverenigingen. Het studentencorps is gevestigd in meerdere steden en trekt ontzettend veel studenten. Het Amsterdams Studenten Corps/Amsterdamse Vrouwelijke Studentenvereniging (A.S.C./A.V.S.V.) is op dit moment met zo’n 3000 leden zelfs de grootste (gemengde) studentenvereniging van Nederland.

Is dat corporale jou allemaal een beetje te pretentieus en zoek jij vooral inhoud in een studentenvereniging? Ook dat kan. ‘SIB’ is de ‘Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen’ en richt zich vooral op politiek en inhoudelijke maatschappelijke thema’s. Door de wekelijkse lezing en aansluitende borrel bij te wonen met je medestudenten kun jij je zowel inhoudelijk ontplooien als een gezellige tijd hebben.

Nog meer toffe studentenverenigingen

Tenslotte zijn er studentenverenigingen die gericht zijn op het verenigen van verschillende religieuze studenten of studenten met verschillende seksuele voorkeuren. Is bijvoorbeeld het Christelijke geloof belangrijk voor jou? Bekijk dan eens de verschillende Christelijke studentenverenigingen in Nederland, die trekken ook veel studenten aan. En in Amsterdam vind je de ‘Amsterdamse Studentenvereniging Gay’: dé studentenverening voor lebische, homoseksuele, biseksuele, transgender en queer studenten. Met ruim 300 leden is dit wellicht ook een plek waar jij een gezellige tijd kunt hebben onder gelijkgestemden! Benieuwd naar andere toffe studentenverenigingen? Check dan onze top 5 studentenverenigingen in Amsterdam.

Je ziet het, er zijn een heleboel soorten studentenverenigingen. Als jij je goed oriënteert ga je er zeker een vinden die helemaal past bij jou!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.