STUDENTJOB BLOG

studentenvereniging leiden

Leiden is een van dé studentensteden van Nederland. Onder andere bekend door haar rechtenfaculteit en natuurlijk vanwege het feit dat Koning Willem-Alexander er Geschiedenis studeerde en lid was van Minerva. Ga jij studeren in deze mooi stad? Dan zit je helemaal goed. Niet alleen qua studie, maar ook wat betreft studentenverenigingen. Leiden heeft jou veel te bieden en dat is maar goed ook, want het is nog niet zo makkelijk om je thuis te voelen en mensen te leren kennen in een studentenstad waar je misschien nog niemand kent.

Wil jij alles uit je studententijd halen, dan is het belangrijk om je goed te oriënteren en te bedenken wát voor studentenvereniging in Leiden bij jou zou passen. Wil jij een corpsstudent worden en eindigen in clubje-1 of ga je liever voor een vereniging waar sport centraal staat of jouw geloofsovertuiging een belangrijke rol speelt? Om je hierbij een handje te helpen hebben we hieronder een top 5 van studentenverenigingen in Leiden voor je opgesteld. Uiteraard is dit geen sluitende lijst, maar het kan je wel een globaal beeld geven van wat Leiden zowel aan studentenverenigingen te bieden heeft. The choice is yours!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe bijbaantjes in Leiden?

In welke branche je ook wilt werken, is er bij StudentJob genoeg opties voor jou.

   

 

Minerva Leiden

Minerva is misschien wel de meest beruchte studentenvereniging in Leiden. Officieel erkend als onderdeel van de Corpora laat deze ruim 2000 leden tellende gemengde vereniging menig studentenhart sneller kloppen. En hoe kan het ook anders? De vereniging staat bekend om haar borrels, feesten en lustra. Daarnaast zijn er wel 150 corpshuizen, dus zo kun je ook nog eens een huis krijgen in een stad waar moeilijk aan een studentenkamer te komen is.

Misschien zie jij jouw studententijd bij Minerva in Leiden al helemaal voor je: jij loopt ‘s avonds langs de prachtige grachten van Leiden richting ‘de tent’ in je meest deftige outfit met al je kameraden/kameradinnen. Mooi tafereel, of niet? Dat betekent dan ook wel dat je eerst iets moet doorstaan, voordat jij jezelf volwaardig lid mag noemen van deze studentenvereniging in Leiden. Allereerst zul je met alle andere eerstejaars de ontgroening moeten trotseren. Op onbekend terrein zal je de meest onaangename opdrachten moeten uitvoeren. Natuurlijk is dat allemaal niet voor niks: niks beter dan hard werken voordat je het goud binnenhaalt, en dan ben je vervolgens ook wel officieel lid van deze mooie studentenvereniging in Leiden.

Is de ontgroening achter de rug, dan zullen binnen Minerva in Leiden jaarclubs gevormd worden. Daarbij doe je er alles aan om met de studenten waar jij de rest van je studententijd mee wilt doorbrengen, in de club te komen. En als je er dan ook nog eens voor zorgt dat je een leuk huis te pakken krijgt, heb je een goede start gemaakt van een mooi studentenleven. Deze studentenvereniging in Leiden heeft je veel te bieden, dus als jij het helemaal ziet zitten, ga er dan voor!

Augustinus Leiden

Met meer dan 2000 leden is L.V.V.S. Augustinus de grootste studentenvereniging van Leiden. Gevestigd aan de grachten bij het Rapenburg, een van de mooiste straten in het centrum van Leiden, voelen de leden zich thuis in sociëteit ‘Eigen Huis’. Augustinus Leiden is een échte gezelligheidsvereniging en heeft zowel mannelijke als vrouwelijke leden. Ook deze studentenvereniging in Leiden heeft een verplichte introductietijd, maar deze periode is géén ontgroening.

Na de introductietijd kan je als student onderdeel worden van cordialen, gezelschappen en verbanden. Cordialen staan gelijk aan jaarclubs en gezelschappen aan disputen. Daarnaast kan je uiteraard ook je steentje bijdragen aan de verschillende commissies, die onder andere allerlei activiteiten voor de leden organiseren. Wil je écht veel mensen leren kennen en behoren tot de vaste kern van deze mooie studentenvereniging in Leiden? Dan is deelnemen aan een commissie jouw kans!

Wil je meer dan alleen gezelligheid? Misschien is deel uitmaken van het sportteam of theater van Augustinus Leiden echt iets voor jou. Of word lid van een van de (andere) subverenigingen, zoals de Augustijnse studenten hockey vereniging. Je ziet het, bij deze studentenvereniging in Leiden kan jij je studentenleven een enorme boost geven. Dus, waar wacht je nog op?

Njord Leiden

Opgericht in 1874 is KSRV Njord in Leiden de oudste studenten roeivereniging van Nederland. De studentenvereniging in Leiden heeft zelfs het Predicaat Koninklijk ontvangen, onder andere omdat meerdere leden een bijdrage hebben geleverd aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog.

Koninklijk of niet, Njord in Leiden is vooral een gezellige studentenvereniging, met borrels, feesten en gala’s. Daarnaast wordt er natuurlijk ook gesport op het hoogste niveau. Zo werden er op de Olympische Spelen en het WK zelfs medailles behaald door Njord-leden.
Wil je lid worden van Njord Leiden, dan word je ingedeeld bij een team/boot op basis van gewichtsklasse en niveau. Maar maak je niet druk, de meeste studenten die lid worden van deze studentenvereniging in Leiden hebben nog nooit geroeid en zijn ook zeker niet allemaal zwaargewichten. Eenmaal ingedeeld? Dan kan het trainen beginnen! Dit kan verschillen van één tot meerdere keren in de week. Lekker zwoegen met je teamgenoten in de boot, wat wil je nog meer? Heb je die eventuele biertjes bij de borrel er ook weer gelijk afgetraind.

Zijn er naast trainingen ook nog wedstrijden? Uiteraard. Op de vaste roeitoernooien zal jij met je team shinen en (hopelijk) alle andere studenten roeiverenigingen verslaan. Je vindt het allemaal bij Njord in Leiden.

SIB Leiden

Vind jij een biertje op z’n tijd lekker, maar zoek je vooral inhoud in een studentenvereniging in Leiden? En is sporten bovendien misschien niet echt jouw ding? Dan zou de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen in Leiden (SIB Leiden) zomaar eens de perfecte optie kunnen zijn voor jou.

Hoe leuk is dat, een studentenvereniging in Leiden waar inhoudelijke lezingen centraal staan en politieke debatten en interessante activiteiten het hele jaar door georganiseerd worden. Inhoudelijke lezingen, inderdaad, want elke twee weken wordt er een lezing gehouden door een vooraanstaand persoon die alles weet van een bepaald onderwerp. En natuurlijk is dit niet een eenzijdige monoloog. Als je vragen hebt of je wilt een discussie aanwakkeren, dan kan dat.

Misschien denk je nu: oké leuk, maar is er ook nog gezelligheid? Jazeker, aansluitend op elke lezing vindt er een borrel plaats in de vaste stamkroeg. Daar kun je alle diepgang even van je af laten glijden en de bar onveilig maken met je verenigingsgenoten. En er is nog méér dat deze studentenvereniging in Leiden te bieden heeft, want Sib Leiden staat bekend om haar buitenlandse reizen (het gaat niet voor niks over internationale betrekkingen). Dus wil jij met een stel leuke studenten de wereld over reizen voor een schappelijke prijs? Dan biedt deze studentenvereniging in Leiden jou dé kans.

NSL Leiden

Speelt het geloof een belangrijke rol in jouw leven en denk je dat een studentenvereniging in Leiden er dan niet in zit voor jou? Nou mooi wel! Navigators Studentenvereniging Leiden (NSl Leiden) is een toffe open christelijke studentenvereniging met zo’n 300 leden.

Naast de vele borrels en feesten is er bij deze vereniging ook aandacht voor het geloof. Elke twee weken vindt er een bijbelkring plaats waarin de nadruk ligt op het geloof en hoe daar door de verschillende leden vorm aan wordt gegeven. Omdat de achtergrond van de leden divers is, levert dit de meest boeiende gesprekken op. Dus zo word je naast het drinken van biertjes bij deze studentenvereniging in Leiden ook geprikkeld om na te denken over jezelf.
NSl Leiden is een actieve studentenvereniging en je kunt als lid deelnemen aan disputen, gezelschappen én commissies. Zo kun je op verschillende manieren bijdragen aan deze mooie vereniging en makkelijk mensen leren kennen. Nog geen kamer in Leiden? Misschien is dit dan wel jouw kans, want NSl Leiden beschikt over 27 verenigingshuizen. Zou toch mooi zijn als jij gelijk je plekje in Leiden veroverd hebt! Je hoort het al, genoeg redenen om lid te worden van deze bruisende studentenvereniging in Leiden.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.