STUDENTJOB BLOG

De woningmarkt in Nederland is enorm verhit. Daardoor is het erg moeilijk om een woning te vinden. Voor een koopwoning moet je bijna de loterij hebben gewonnen om mee te kunnen bieden. Tienduizenden euro’s boven de vraagprijs bieden is normaal geworden. Dus kies je voor een huurwoning. Maar ook hier is veel vraag naar. Het vergt nogal wat voorbereiding om in aanmerking te komen voor een mooie huurwoning. 

5 tips

Om te zorgen dat je meer kans maakt op een huurwoning als je op zoek gaat, kun je het best jezelf goed voorbereiden. Er zijn namelijk meer manieren om aan een huurwoning te komen dat je in te schrijven bij de sociale verhuur of het plaatsen van een oproepje op Facebook of Marktplaats. 

Begin op tijd

De woningmarkt in Nederland is enorm verhit. Daardoor kan het behoorlijk lang duren totdat je een goede en betaalbare huurwoning hebt gevonden. Begin daarom niet op het laatste moment met het zoeken naar een huurwoning. Zodra je weet dat je op zoek moet, kun je het best meteen beginnen. Ook als je van plan bent pas volgend jaar of over een paar maanden te verhuizen. Online zoeken (bijvoorbeeld met een tool) geeft je de beste kansen op een huurwoning.  

Social media

Social media is niet alleen bedoeld om al je gedachten en activiteiten op te delen. Je kunt het ook gebruiken om je virtuele netwerk in te zetten. De kracht van sociale media kan je helpen om een huurwoning te vinden. Schrijf dus gerust een oproep op je tijdlijn. Het is wel belangrijk om daarbij te vermelden waar je naar op zoek bent. Bijvoorbeeld: een appartement met twee slaapkamers, per 1 juni voor een maximaal budget van 1000 euro per maand. Vraag je vrienden gerust je bericht te delen!  

Wees betrouwbaar

Verhuurders mogen weliswaar niet discrimineren, maar ze mogen wel letten op hoe betrouwbaar je overkomt. Als je meer kans wil maken op een huurwoning, zet je je beste beentje voor. Daarom kun je een bezichtiging het best aanpakken zoals een sollicitatiegesprek. Bijvoorbeeld door nette kleding aan te trekken en je persoonlijke verzorging op orde te brengen. Laat zien dat je goed in de omgeving thuishoort. Ook hier geldt: bereid je goed voor. Weet welk huis je gaat bezichtigen en wat deze woning allemaal te bieden heeft. Lees ook de voorwaarden van tevoren. Zo mag je bijvoorbeeld in sommige huurwoningen geen huisdieren hebben. Dat is niet handig als je met Bono en Max aan komt zetten.  

Schrijf je op tijd in

Ben je van plan te gaan huren in de sociale huur? Bedenk dan dat daar enorme wachttijden voor gelden. Daarom schrijf je je het liefst in zodra je achttien bent. Want in de Randstad kun je zo makkelijk 20 jaar wachten. Tegen de tijd dat je 40 bent kun je dan eindelijk je sociale huurwoning in hartje Amsterdam betrekken. In andere mindere populaire regio’s zijn de wachttijden korter, maar doe je er goed aan je alvast in te schrijven. Op je 25e pas inschrijven is geen goed idee. Goed om te weten: je hoeft niet verplicht te reageren. Je kunt je dus ook zodra je 18 wordt inschrijven en pas na je studie op je 25e verhuizen.  

Laat je tippen

Wees zichtbaar en gebruik je communicatiemogelijkheden. Met andere woorden: ken je toevallig een particuliere huurder of verhuurder? Komt er binnenkort een woning vrij of weet je dat iemand van plan is om te gaan verhuizen? Dan kun je deze contacten omzetten in je voordeel. Vraag aan je vrienden om je te tippen als diegene daadwerkelijk wil gaan vertrekken. Of houd het contact met de verhuurder warm, zodat je laat zien dat je echt interesse hebt. Misschien kan de huidige huurder een goed woordje bij je doen bij zijn verhuurder. Want als je een aanbeveling krijgt, is de kans groter dat je betrouwbaar overkomt. De verhuurder is dan sneller geneigd om de woning of het appartement aan jou te verhuren.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.