STUDENTJOB BLOG

Binnenkort heb jij je eerste werkdag. Sommigen kijken ernaar uit, anderen slaan deze dag het liefst over. Hoe je er ook over denkt, je kunt er niet omheen. Zodra je dat contract hebt getekend is je eerste werkdag niet meer te vermijden. Om vanaf dag één alles uit jezelf te halen is een goede voorbereiding cruciaal. Met onze tips komt dat helemaal goed en wordt je eerste werkdag een succes.

1. Wees op tijd

Misschien is het vanzelfsprekend, maar wees op tijd. Op je eerste werkdag hoef je echt niet een uur van tevoren voor de deur te staan. Tien minuten eerder aankomen is genoeg. Hiermee laat je zien dat je je aan afspraken houdt en dat je professioneel genoeg bent om op tijd te komen. Misschien is er volgens jou niks aan de hand als iemand wat later is, maar anderen vinden het misschien wel heel storend.

2. De juiste kleding voor je eerste werkdag

Op je eerste werkdag hoef je niet per se een chic pak aan te trekken. Zorg ervoor dat je iets aantrekt dat comfortabel is en wat niet te veel opvalt. Vraag anders aan je recruiter of manager hoe anderen zich kleden in het bedrijf en of er een dresscode is. Veel bedrijven hebben namelijk regels over de kleding die je wel en niet mag dragen. Je kunt nooit de mist in gaan als je eerste werkdag outfit lijkt op die van de rest. 

3. Kom binnen met de juiste mindset

Kom op je eerste werkdag naar binnen met een positieve mindset. Door positiviteit uit te stralen trek je hetzelfde aan. Mensen werken liever met een positief en gemotiveerd persoon dan met iemand die somber en depressief naar binnen komt. Zorg er dus voor dat je begint met een positieve mindset en laat het ook merken aan je nieuwe collega's en manager.

4. Gebruik je eerste werkdag om de sfeer aan te voelen

Voordat je in gesprek gaat met je collega’s is het belangrijk om eerst even de sfeer aan te voelen. Is iedereen heel formeel tegen elkaar? Kun je kletsen tijdens werkuren of alleen tijdens de pauze? Geven ze elkaar een hand of een boks? Door een goed beeld te hebben van de sfeer op de werkvloer voorkom je ongemakkelijke situaties en behaal je succes op je eerste werkdag.

5. Wees sociaal en kom in contact

Leer je collega's kennen door een leuk gesprek te starten. Ga op zoek naar gemeenschappelijke interesses en stel leuke vragen. Je ziet je collega's straks elke dag, dus het is fijn als jullie band goed is. Zorg er wel voor dat het sociaal contact oprecht is. Als anderen merken dat je net alsof doet, willen ze misschien niet meer met je praten.

6. Leg je telefoon weg

Als je een belangrijk telefoontje moet plegen kun je dat natuurlijk best doen. Maar het is niet zo handig om op je eerste werkdag constant op je telefoon te zitten. Op deze manier leer je je collega's niet kennen en denken anderen dat je niet geïnteresseerd bent in hen.

7. Hou je aan de bedrijfsregels

Hoewel regels soms irritant zijn, is het wel belangrijk dat je je eraan houdt. Als je dat niet doet, kun je vanaf je eerste werkdag al een slechte band hebben met je manager of collega's. Door je aan de regels te houden laat je zien dat je respect hebt voor het bedrijf en dat je je professioneel kunt opstellen.

8. Trakteren op je eerste werkdag

Misschien is het een idee om wat lekkers mee te nemen voor je collega’s. Wie houdt er nou niet van een lekker stuk taart of een glaasje champagne? Door je collega’s blij te maken met een traktatie maak je een positieve indruk en zijn ze sneller geneigd om wat aardigs terug te doen. Dat kun je de eerste paar maanden goed gebruiken.

9. Stel vragen

Wees niet bang om vragen te stellen aan anderen. Niemand verwacht dat je alles al weet op je eerste werkdag. Door vragen te stellen en ook daadwerkelijk te luisteren kom je niet over als een betweter. Veel mensen voelen zich trots wanneer ze een nieuwe medewerker helpen. Op deze manier leer je alvast wat over je baan, en geef je de collega’s die jou helpen een goed gevoel. 

10. Zenuwachtig voor je eerste werkdag? Relax.

Zo een eerste werkdag blijft natuurlijk spannend. Maar nu je alle tips hebt gelezen ben je wel een stuk beter voorbereid. Als je alles toepast, kun je je eerste werkdag succesvol doorbrengen. Het is niet erg als je af en toe een fout maakt of even niet weet wat je moet doen. Je nieuwe collega's en manager hadden ook ooit hun eerste dag, zij weten dus precies hoe jij je voelt.

Nog even in het kort

Begin je eerste werkdag goed door op tijd aan te komen. Tien minuten van tevoren is prima. Loop met een glimlach naar binnen en straal positiviteit uit. Trek iets aan waar jij je comfortabel in voelt, maar zorg er wel voor dat het in lijn is met de dresscode. Kijk even rond en krijg een beter beeld van de sfeer op de werkvloer. Op die manier gaan je eerste gesprekken een stuk beter. Probeer het gedrag van je collega’s een beetje na te bootsen en kom in contact. Dat betekent dus dat je niet de hele dag op je telefoon zit. 

Vergeet niet om je aan de bedrijfsregels te houden. Het zou zonde zijn als je eerste werkdag ook gelijk je laatste is. Op je eerste werkdag wat lekkers meenemen? Waarom niet. Wil je iets weten over je baan? Stel vragen aan je collega’s of manager. Iedereen heeft ooit een eerste werkdag gehad, niemand verwacht dus dat je alles al weet.
Nu je goed bent voorbereid op je eerste werkdag kun je met een prettig gevoel beginnen aan je nieuwe baan. Succes!

Ben je nog op zoek naar sollicitatietips? Lees dan over het maken van een cv.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.