STUDENTJOB BLOG

Elke student moet wel een keertje stage lopen. Tegenwoordig krijgen veel studenten ook een stage vergoeding. Het is belangrijk om te weten dat deze stage vergoeding niet verplicht is. Bij een stage overeenkomst staat leren namelijk centraal. Dit betekent dat je “werkt” om te leren. En dus niet om te verdienen. Een bedrijf kan er dus voor kiezen om jouw geen stage vergoeding te geven. Gelukkig komen steeds meer bedrijven erachter dat je op deze manier geen studenten aantrekt. En daarom zijn er veel bedrijven die er voor hebben gekozen om alsnog een stage vergoeding uit te keren.

Stage vergoeding mbo

De stage vergoeding op het mbo ligt momenteel rond de €200 per maand. Dit is wel voor iemand die 40 per week werkt. Op het mbo vind je veel meer praktijk opleidingen dan op het hbo en wo. Op het mbo wordt er dus meer gefocust op het leren door echt te doen. Daardoor moet een mbo’er bijvoorbeeld elk jaar een keer stage lopen, en een wo’er misschien alleen in zijn schooljaar. Dit betekent dus dat er een stuk meer mbo’ers op de stagemarkt te vinden zijn. Bedrijven hebben nu meer keus en daarom krijg je op het mbo vaak een lagere stage vergoeding dan andere studenten.

Stage vergoeding hbo

Op het hbo is de stage vergoeding wel wat hoger. Namelijk rond de €300 per maand. Dit komt vooral omdat er gewoon minder hbo’ers op zoek zijn naar een stage. Wanneer er veel vraag is en weinig aanbod gaat de prijs dus omhoog. Daarnaast wordt er vanuit school veel verwacht van een hbo’er. Vaak moet er een stageopdracht gemaakt worden, en die moet het bedrijf ook echt helpen. Het is dus niet alleen maar “werken”. Je moet tijdens jouw stage periode, naast het werken, ook vaak een advies schrijven voor het bedrijf. Op het mbo kom je dit een stuk minder tegen en het is toch iets wat bedrijven heel interessant vinden. Daarom dat de stage vergoeding dus wat hoger is.

Stage vergoeding wo

De stage vergoeding voor wo’ers is gemiddeld €400 per maand. Van een wo’er wordt het meest verwacht van alle niveaus. Een wo’er moet niet alleen werken, maar moet ook meedenken en adviseren. Al deze dingen worden gecontroleerd door de docent om te controleren op het wel goed genoeg is. Super lastig dus! Het is dan ook niet gek dat een wo-student vaak een hogere stage vergoeding krijgt dan andere studenten.

Stage vergoeding belasting

Betaal je belasting over stagevergoeding? Helaas wel. Een stage vergoeding wordt gezien als “loon”. Wanneer je in loondienst bent moet je inkomstenbelasting betalen. De bovenstaande bedragen zijn dus allemaal bruto, en niet netto. Wel is er één geruststelling. Omdat jouw jaarlijkse inkomen als student vaak niet zo hoog is, heb je het recht om de belasting aan het eind van het jaar terug te vragen. Dit doe je door al jouw inkomen van dat jaar door te geven tijdens de inkomstenbelasting aangifte. Klopt het dat jouw inkomen niet zo hoog was? Dan is de kans groot dat je een deel van je stage vergoeding alsnog uitbetaald krijgt.

FAQ’s over stage vergoeding

1. Is stage vergoeding verplicht?
Nee, bedrijven zijn niet verplicht om jou een stage vergoeding te geven. Je loopt namelijk stage om te leren, en niet om te werken. Je hoeft dus ook geen loon te krijgen.

2. Hoeveel stagevergoeding krijg ik?
Op het mbo krijg je gemiddeld €200 per maand. Op het hbo gemiddeld €300. En een wo-student krijgt rond de €400.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.