Tussenjaar

Een tussenjaar

Je bent net klaar met de middelbare school en neemt een tussenjaar om nog wat langer na te denken over de studierichting die je wilt volgen. Of je bent juist al afgestudeerd, maar wilt eerst wat meer van de wereld zien voordat je carrière gaat maken. Wat je redenen ook zijn, een tussenjaar is de perfecte manier om even een breather te nemen voordat je verder gaat met de volgende stap. Je kunt deze tijd bijvoorbeeld gebruiken om thuis te chillen, op avontuur te gaan of om te sparen voor het volgende jaar. Ben jij van plan om even een jaartje vrij te nemen? Bekijk dan de blogs op deze pagina voor waardevolle tips and tricks.

Filter op categorie

Alle Tussenjaar posts

Wanneer mag je een tussenjaar nemen

Hoewel je in principe vrij bent om te bepalen wanneer jij een tussenjaar neemt, zitten er toch een aantal regels aan verbonden. Zo ben je namelijk tot je 16e leerplichtig, wat betekent dat je (behalve in uitzonderingen) gewoon nog naar school moet. Tussen je 16e en 18e heb je een kwalificatieplicht, wat inhoudt dat je vrij bent om een tussenjaar te nemen zodra je een kwalificatie behaald hebt. Ben je 16 maar heb je jouw mbo diploma al op zak? Dan mag je gewoon een tussenjaar nemen. Maar ben je 17 en zit je nog in de 5e klas van het vwo? Dan zul je eerst nog even dat papiertje moeten scoren.

Wat te doen in een tussenjaar

De opties voor een tussenjaar zijn eindeloos. Zo kun je wat tijd nemen om goed na te denken over welke studierichting je gaat volgen, de wereld ontdekken met een lange reis of jezelf voorbereiden op het komende jaar met een baan. Oké, het is misschien niet de spannendste manier om een tussenjaar door te brengen, maar studenten hebben het meestal niet breed, dus met een jaar werken heb je al snel een aardig zakcentje opgespaard. Je kunt deze tijd natuurlijk ook doorbrengen met een stage om relevante ervaring op te doen voor jouw toekomstige studie en/of baan. Niet heel spannend, wél heel waardevol.

Een tussenjaar in het buitenland

De meeste mensen kiezen ervoor om tijdens hun tussenjaar te gaan reizen. Niet gek, want de kans om lange tijd op avontuur te gaan krijg je waarschijnlijk niet meer zo snel als je eenmaal bent begonnen met werken. Wat jij tijdens je tussenjaar in het buitenland gaat doen, is helemaal aan jou. Zo kun je bijvoorbeeld gaan backpacken in Azië, surfen in Australië of als Au Pair aan het werk in Europa. Je kunt natuurlijk een paar vrienden verzamelen en gezamenlijk het avontuur aangaan, maar echte avonturiers kiezen er soms voor om alleen te reizen, waarbij je vaak nieuwe mensen van over de hele wereld leert kennen. Ben jij benieuwd wat de leukste plekken zijn om te bezoeken tijdens een tussenjaar, hoe je slim kunt budgetten en wat er in je backpack niet mag ontbreken? Lees het in de blogs op deze pagina. 

Wil je meer blogs lezen over werken, studeren of backpacken in het buitenland? Lees dan onze Buitenland Blogs!