STUDENTJOB BLOG

Het overstapseizoen is weer begonnen! Oftewel: je kan vanaf half november tot 1 januari overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Misschien heeft je huidige zorgverzekeraar de premie verhoogd of juist de dekking van je aanvullende verzekering beperkt? Wat de reden ook mag zijn, de overstapperiode is in ieder geval een goed moment om je zorgverzekering weer eens onder de loep te nemen! Waar dien je op te letten bij het vergelijken van verschillende zorgverzekeringen om iedere maand net dat extraatje te besparen op je studentenbudget? 

Korte video van vrouw die vraagt of iemand ziek is.

 

Kies een basisverzekering die aansluit op je zorgwensen 
Op het moment dat je woont of werkt in Nederland, ben je verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten. De inhoud van de basiszorgverzekering is voor iedereen hetzelfde. Toch bestaan er verschillen tussen de verschillende basispakketten. Je kan namelijk vaak kiezen voor een budget-, natura- of restitutiepolis.

Een budgetpolis heeft een lage premie, maar beperkt de keuze uit zorgverleners. Een naturapolis kan als een uitgebreide vorm van een budgetpolis worden gezien, met ruime keuze uit gecontracteerde zorgverleners. Dat zijn zorgverleners waar je zorgverzekeraar zorgcontracten heeft afgesloten. Op het moment dat je een niet-gecontracteerde zorgverlener bezoekt, krijg je doorgaans niet de volle 100% vergoed. De restitutiepolis biedt je wel een volledige vergoeding en keuzevrijheid uit zorgverleners, de premie is daarentegen vaak wat hoger… 

Bepaal de hoogte van je eigen risico 
Het eigen risico kan worden omschreven als de kosten voor bepaalde vormen van zorg uit je basispakket, bijvoorbeeld ziekenhuiszorg. In 2018 is het verplicht eigen risico op €385,- vastgesteld, dat betekent dat je de eerste €385,- aan zorgkosten die onder het eigen risico vallen, uit je eigen zak dient te betalen. Sommige vormen van zorg uit het basispakket, zoals de huisarts, vallen gelukkig niet onder het eigen risico.

Je kan het verplicht eigen risico verhogen met maximaal €500,- naar €885,-: dit wordt het vrijwillig eigen risico genoemd. Je verschuift het risico voor hoge zorgkosten naar je eigen portemonnee, waardoor je tot ruim €20,- per maand korting kan krijgen op je zorgverzekering. Dit is natuurlijk een enorme besparing, wel is het belangrijk dat je zelf (of je ouders of familie) eventuele hoge zorgkosten kunnen opvangen op het moment dat deze toch onverwachts wel voorkomen.

Bekijk kortingsmogelijkheden en vergelijk
Om een goed beeld te krijgen van de verschillende zorgverzekeringen is het verstandig deze op premie, dekking, serviceniveau en klantbeoordeling met elkaar te vergelijken. Er bestaan tientallen verzekeraars, gelukkig hoeft een vergelijking geen tijdrovende klus te zijn. Er bestaan verschillende handige vergelijkingswebsites, zoals studenten-zorgverzekeringen.nl, waarop je eenvoudig binnen 5 minuten de meest passende studenten zorgverzekering kan vergelijken op basis van jouw persoonlijke zorgwensen.

Bekijk daarbij ook de bijzondere kortingen voor studenten of de leeftijdskorting die bepaalde zorgverzekeraars hanteren. Studentenkorting kan bij bepaalde zorgverzekeraars zelfs oplopen tot 10% op de basisverzekering en ruim 15% op de aanvullende zorgverzekeringen!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.