STUDENTJOB BLOG

 

Vlucht vertraagd? Zo krijg jij een compensatie

Ja, lekker dan. Zit je op Schiphol op je vakantievlucht naar Spanje te wachten, knippert er ineens een melding op het vertrekscherm. Je vlucht is vertraagd en niet zo’n beetje ook. Je gaat daarom maar wat rondjes lopen om de tijd te doden en pas uren later mag je eindelijk boarden. Dat werd weleens tijd, want je had al lang met je vrienden op het strand in de zon kunnen zitten. Máár, met een beetje geluk heb jij in die paar uur wel een deel van je vlucht terugverdiend. Want bij een flinke vertraging heb jij in een aantal gevallen recht op een financiële vergoeding.

Dit is wanneer jij recht hebt op een vergoeding bij vertraging


Laten we eerlijk zijn, als student zijnde is op vakantie gaan vaak al duur genoeg. Of wat dacht je van studeren in het buitenland? Dus als je dan in elk geval wat geld terugkrijgt van je vertraagde vlucht, dan is dat alleen maar heel mooi meegenomen, toch? Voor vluchten die vanuit Europa of naar Europa vertrekken, is het zo geregeld dat je bij een vertraging van meer dan 3 uur recht hebt op een compensatie. Oké, niet in alle gevallen, want de vliegmaatschappij kan er tenslotte ook niets aan doen als er ineens noodweer losbarst op de route. Maar is de vertraging ontstaan door wat onhandigheid van de vliegmaatschappij zelf, dan heb je in heel veel gevallen wél recht op een vergoeding.

En dit zijn de bedragen die je kunt verwachten


Die financiële vergoeding bij vertraging is dus echt niet verkeerd. Bij een vertraging van meer dan 3 uur heb je namelijk recht op een vergoeding tussen de € 250,- en € 400,-. En bij een vertraging van meer dan 4 uur of een geannuleerde vlucht kan deze vergoeding zelfs oplopen tot € 600,- op een lange vlucht naar bijvoorbeeld Bali. Stel je eens voor wat je daar allemaal mee kan doen op vakantie. Dat zijn heel wat koude biertjes of cocktails op het strand! Hartstikke zonde om te laten liggen. Een claim indienen om compensatie aan te vragen voor een vertraagde vlucht is dus altijd een goed idee. En doe je dit met behulp van
bedrijven zoals AirHelp, dan kost je dit hooguit een paar minuten tijd en heb je er daarna zelf geen omkijken meer naar.

5 tips om ervoor te zorgen dat jij je vergoeding krijgt bij vertraging


Nu begrijp je natuurlijk wel dat vliegmaatschappijen er het liefst alles aan doen om geen geld terug te betalen bij vertraging. Veel mensen weten ook helemaal niet dat ze hier recht op hebben. Maar nu jij dit wel weet, kun je met deze tips er zelf alles aan doen om te zorgen dat jij de vergoeding voor jouw vertraging krijgt waar je recht op hebt.

Tip 1: Noteer precies hoe laat je aan bent gekomen op je bestemming. En je aankomst is niet het moment waarop het vliegtuig op de landingsbaan landt, maar pas wanneer je bij de gate bent aangekomen en de deuren open zijn gegaan.

Tip 2: Zorg als een echte Sherlock Holmes voor bewijs. Maak bijvoorbeeld foto’s van de vertrekborden op het vliegveld waarop de vertraging vermeld staat. En zorg als het even kan er ook voor dat de datum erbij staat.

Tip 3: Bewaar al je reisdocumenten zoals je boardingpass, e-tickets, mails, wat dan ook. Alles zodat jij kunt laten zien dat jij al die ellenlange uren hebt zitten wachten.

Tip 4: Vraag op het vliegveld alvast na wat de reden voor vertraging is. Zo kun je er meteen achter komen of jij eventueel recht hebt op een vergoeding.

Tip 5: Ga niet zomaar akkoord met andere aanbiedingen van de vliegmaatschappij zodat ze je niet hoeven te compenseren. Natuurlijk is het leuk om een voucher te krijgen die je kunt gebruiken om een nieuwe vlucht te boeken. Maar jij hebt natuurlijk veel meer aan keiharde centen.

Bonustip: Laat jezelf een beetje in de watten leggen

Als de vliegmaatschappij voor zo veel vertraging zorgt, mogen ze jou natuurlijk ook wel een beetje verzorgen. Het is niet voor niets jouw vakantie. Vraag daarom gerust om eten en drinken. Dit zijn ze verplicht aan je te geven als je een lange vertraging hebt. Sterker nog, als je door de vertraging gedwongen wordt om te overnachten, heb je zelfs recht op een hotelkamer. Wees dus gewoon lekker brutaal en maak het beste van de uren waarin je zit te wachten. En vergeet daarna niet om je vergoeding voor je vertraging te claimen.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.