STUDENTJOB BLOG

People behind laptop

Vroeger konden studenten vaak nog redelijk rondkomen van de studiefinanciering. Helaas moet je nu als student alles lenen en als student ontkom je er tegenwoordig dan ook niet aan om een bijbaantje te nemen (tenzij je natuurlijk gulle, rijke ouders hebt). Werken naast je studie hoeft gelukkig helemaal niet vervelend te zijn. Door naast je studie te werken doe je immers de broodnodige werkervaring op én je leert nieuwe mensen kennen. Zeker wanneer je in een nieuwe stad gaat studeren is dat geen overbodige luxe. De arbeidsmarkt is momenteel hartstikke goed en daarom heb je als student vaak de keuze uit meerdere baantjes. Wil je iets gaan doen dat aansluit bij je studierichting of neem je liever een job waarbij je jouw studieboeken even helemaal los kunt laten? Keuze genoeg! Toch nog wat inspiratie nodig? Hieronder lees je welke studentenbijbanen het meest populair zijn onder jouw studiegenoten!

1. Werken in de horeca

Ook anno 2020 is werken in de horeca nog steeds ontzettend populair. Niet gek, want werken in een bar, restaurant of bij bijvoorbeeld een strandtent is niet alleen heel erg gezellig, maar levert vaak ook flink wat geld op. Doordat het goed gaat met de economie in ons land hebben de meeste Nederlanders behoorlijk wat te besteden. Goed nieuws dus voor studenten die in de horeca werken: de fooien zijn vaak lekker hoog! Bovendien ben je in de horeca lekker actief bezig (lees: gratis workout) en leer je veel leuke mensen kennen. Ook fijn: als het goed is bezorg je de bezoekers een leuke tijd en dus kun je rekenen op vrolijke gezichten. Het enige nadeel (of juist voordeel) van de horeca is wel dat je flexibel moet zijn en tegen lange, zware dagen of nachten moet kunnen. Een echte 9 tot 5er kan dus beter een ander bijbaantje kiezen.

2. Teksten schrijven vanuit huis

Het leuke van leven in het digitale tijdperk is dat er steeds meer kansen zijn om lekker vanuit huis te werken. Zo verdienen steeds meer studenten hun geld met werk dat ze op afstand kunnen doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bijbaan als freelance tekstschrijver bij een tekstbureau? Om deze bijbaan te kunnen uitvoeren moet je lekker creatief kunnen schrijven en goed zijn in spelling en grammatica. Ga je SEO teksten schrijven? Dan is up-to-date kennis van de richtlijnen van Google belangrijk. Daarnaast is enige discipline wel vereist: je deelt je werktijden zelf in en moet je iedere week of maand aan een strenge deadline houden. Is plannen voor jou een makkie en kun je snel goede teksten schrijven? Dan is dit wel echt de ideale bijbaan. Je hebt immers alleen een laptop nodig en wat creativiteit: werken kan dus ook gewoon als je lekker aan het reizen bent; als digital nomad! 

3. Aan de slag bij de supermarkt

Het is wellicht iets minder bijzonder, maar veruit de meeste studenten kiezen nog steeds voor een bijbaan in de plaatselijke supermarkt. Logisch ook: doordat de supermarkt zowel overdag als in de avonden en in de weekenden open is, bieden ze vaak heel flexibele contracten aan. Daarnaast is er altijd wel een vacature in de supermarkt bij jou om de hoek, waardoor je nauwelijks reistijd hebt. Om die reden is werken in een supermarkt toch echt een ideale bijbaan voor studenten. Werk je in de avonden of in het weekend dan kan je bovendien vaak rekenen op een leuke toeslag.

4. Bijles geven aan andere studenten of scholieren

Wil je graag iets doen met je opgedane kennis en heb je vakken waar je echt in uitblinkt? Dan is bijles geven waarschijnlijk iets voor jou. Steeds meer studenten verdienen bij door les te geven aan scholieren of aan medestudenten. Zo is er heel veel vraag naar bijles voor leerlingen van de basisschool en middelbare school. Ben je derde- of vierdejaars en goed in je studie? Dan kan je vaak ook eerstejaars bijles geven. Studenten kiezen steeds vaker voor deze bijbaan, omdat het heel flexibel is en je meestal relatief veel verdient. Bovendien staat het mooi op je cv en is het erg dankbaar werk. Geen held in schoolvakken, maar wel een talent in een bepaalde sport? Ook daarin kun je tegenwoordig via allerlei platforms bijles geven!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.