STUDENTJOB BLOG

studie buitenland

Jij bent eruit: je gaat voor een studie in het buitenland. Maar… waar in het buitenland? Met zo’n 200 landen ter wereld is de keuze voor een studie in het buitenland namelijk behoorlijk groot. En waar jij de komende jaren gaat wonen en leven, is een keuze die je niet zo één twee drie maakt. Misschien droom je al je hele leven van studeren in Amerika of reis je liever af naar Australië. Of wellicht staat het bij jou wel vast dat je niet in Nederland gaat studeren, maar waar dan wel- dat is nog maar de vraag. Ga jij voor een land dat bekend staat om haar drukke nachtleven, de mooie stranden of toch de mogelijkheden voor een baan? Wil je een korte afstand naar je familie behouden of kies je juist voor een verre reis? In deze blogpost hebben wij een aantal landen voor je uitgelicht die leuk zijn voor jouw studie in het buitenland. Waar wacht je nog op? Lees gauw verder en ontdek dé plek voor jou.

Landen waar je gratis kunt studeren

Een studie in het buitenland kan aardig wat kosten. De prijzen van zowel collegegeld als leefkosten verschillen enorm per land. In het ene land ben je duizenden euro’s kwijt per semester, terwijl je in andere landen juist weer gebruik kunt maken van studiefinanciering. Is geld voor jou een belangrijke factor bij het kiezen van een studie in het buitenland? Gelukkig zijn er ook een aantal landen waar je gratis kunt studeren. Dat lees je goed- gratis. Geen collegegeld, geen studieschuld, no strings attached. Ideaal, toch? Trekt Scandinavië jou wel? Dat komt mooi uit, want in Zweden, Denemarken, Finland en Noorwegen studeer je voor nop. Je hebt de mooiste uitzichten, volgt een leuke studie, leert mensen kennen én bent niet meteen blut na jouw studie in het buitenland. Tot voorkort was Schotland ook een populair land voor een studie in het buitenland, omdat je ook hier gratis kon studeren. Helaas is daar dankzij Brexit nu een einde aan gekomen.

Gelukkig zijn er ook buiten Europa een aantal landen waar je gratis -of voordelig- kunt studeren. Zo is een studie in Brazilië ook gratis en zijn er nog een heleboel andere landen waarbij je maar een klein bedrag aan collegegeld kwijt bent.  Goed nieuws: we hebben aparte een blog over landen waarin je gratis kunt studeren.

Studeren in Engeland

Hoewel studeren in Engeland helaas niet gratis is, staat het land wel hoog op de lijst van leuke landen voor je studie in het buitenland. En over die hoge studiekosten hoef je je ook niet al te veel zorgen te maken, want (vooralsnog) kun je jouw studiefinanciering gewoon meenemen én hebben ze in Engeland een hele relaxte terugbetaal-regeling: je betaalt wat je kunt, gebaseerd op je inkomen, en na 30 jaar worden je overgebleven schulden kwijtgescholden. Geen levenslange studieschuld, en dus zeker geen reden om niet naar Engeland te gaan voor jouw studie in het buitenland. Hier vind je namelijk een paar van de beste universiteiten ter wereld, zoals Oxford en Cambridge. Op deze universiteiten is het echter wel bikkelen voor je studie, dus als je het wat rustiger aan wilt doen zijn er nog talloze andere plaatsen Engeland waar je kunt studeren.

Studeren in Amerika

Een ander land dat populair is voor een studie in het buitenland, is Amerika. Niet zo gek, want iets minder dan de helft van de top 100 beste universiteiten ter wereld bevinden zich in de Verenigde Staten. Daarnaast staat Amerika bekend om haar studentenleven. Het is dan misschien niet precies hoe je het ziet in films en op tv, maar het komt wel in de buurt. Gezellig met je kamergenootje wonen in een dorm, de dagen doorbrengen op een enorme campus en ‘s avonds op pad naar een football wedstrijd of een feestje van één van de talloze verenigingen. Daarnaast kiezen veel mensen voor Amerika voor hun studie in het buitenland omdat ze de Engelse taal behoorlijk beheersen, en dus eenvoudig kunnen communiceren in een Engelstalig land. Ook staan Amerikanen erom bekend dat ze enorm carrière gericht zijn, dus heb je na jouw studie in Amerika opties genoeg om je carrière een boost te geven.

Trek erop uit met een studie in het buitenland

Waar bevindt jouw ideale studie in het buitenland zich? Ga je voor de kosteneffectieve universiteit in Europa, het campusleven in Amerika of trek je er veel verder op uit, bijvoorbeeld naar Azië of Zuid-Amerika? Elk land heeft zo zijn voor- en nadelen, aan jou de taak te beslissen wat jij belangrijk vindt voor jouw studie in het buitenland. Waar je ook naartoe besluit te gaan, een studie in het buitenland is hoe dan ook een enorm avontuur. Zorg dat je goed voorbereid op pad gaat en al je zaakjes op orde hebt, maar bovenal: vergeet niet te genieten.

studie buitenland

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.