STUDENTJOB BLOG

studeren amerika

Is het altijd al jouw droom geweest om te studeren in Amerika? Dan is het nu de hoogste tijd om die droom waar te maken. Je bent klaar met de middelbare school, hebt alle examens overleefd en bent nu toe aan een volgende uitdaging. Studeren in Amerika is niet iets dat je zo één, twee, drie doet, er komt heel wat voorbereiding en planning bij kijken. Amerika is zo groot dat ons eigen kikkerlandje er zo’n 250 keer in past, en al die 50 staten hebben meerdere universiteiten waar je naartoe kunt: you do the math.

Naast het kiezen van een school moet je ook denken aan het kiezen van een major (en soms ook een minor), het regelen van je reisdocumenten en je studiefinanciering, het vinden van een woonruimte, noem maar op. Kortom: je kunt niet vroeg genoeg beginnen. En als jij al jouw research hebt gedaan, is het ook nog maar de vraag of je wordt aangenomen op de school naar jouw keuze. Zoals we al zeiden, studeren in Amerika doe je niet zomaar. Maar jij bent op deze pagina beland, wat betekent dat je al aardig op weg bent met het researchproces. Blijf vooral nog even hangen bij de StudentJob blogs, want wij hebben talloze artikelen over studeren in Amerika die het proces een stuk makkelijker voor je kunnen maken.

Wat moet je allemaal regelen voordat je gaat studeren in Amerika?

Zoals we al zeiden, is er nog een hoop te doen voordat jij kunt beginnen met studeren in Amerika. Begin daarom bijtijds met dit proces, zodat je niet in tijdnood komt. Elke school heeft een andere deadline voor het aanmelden, dus check altijd goed de data van jouw favoriete universiteiten en schrijf deze in je agenda. Als je ze mist, bestaat er namelijk de kans dat je je pas kunt inschrijven voor het volgende semester, en dat zou toch zonde zijn? Hieronder bespreken we een aantal belangrijke stappen die je moet nemen en keuzes die je moet maken voordat je je koffers pakt en kunt gaan studeren in Amerika.

Naar welke universiteit ga jij en wat ga je studeren in Amerika?

Studeren in Amerika gaat niet hetzelfde zoals hier. Het onderwijssysteem in Amerika verschilt namelijk nogal van dat in Nederland. Zo heb je geen verschillende niveaus zoals het mbo of hbo, maar heb je colleges en universities. Op academisch niveau verschillen deze onderwijsinstellingen niet, het enige verschil is dat een college alleen undergraduate degrees (vergelijkbaar met een bachelordiploma) aanbiedt en een university naast undergraduate degrees ook graduate degrees (vergelijkbaar met een masterdiploma) aanbiedt. Het maakt dus eigenlijk niet zoveel uit of je wilt studeren in Amerika na vwo of havo. Het academische verschil zit ‘m namelijk niet in het type school waar je naartoe gaat, maar in de standaarden en eisen van de school zelf. Als je wilt studeren in Amerika na een vmbo opleiding is het vaak verstandig om eerst twee jaar naar een (community) college te gaan, omdat 4 jaar middelbare school voor veel universiteiten niet genoeg is. Met een vooropleiding van 2 jaar kun je daarna weer doorstromen naar een undergraduate programma, maar ook dit verschilt per universiteit.

Bij het kiezen van een universiteit is het dus goed om te onderzoeken wat de toelatingseisen zijn, maar is het ook altijd belangrijk om te bedenken wát je wilt studeren in Amerika. Veel universiteiten hebben namelijk een enorm breed scala aan majors en minors waaruit je kunt kiezen, in allerlei verschillende disciplines. Op de website van de universiteit vind je een compleet overzicht aan studiekeuzes, en kun je vaak per major zien wat de vereisten zijn om de studie te kunnen volgen.

Het aanmeldingsproces

Jij hebt een school gevonden waarbij je wilt studeren in Amerika en hebt zelfs een aantal back-ups. Nu komt het spannendste gedeelte: het aanmeldingsproces. Als je wilt studeren in Amerika, is het vaak handig om al een jaar van te voren te beginnen met het aanmeldingsproces. Er zijn namelijk heel wat dingen die je moet kunnen aanleveren aan de universiteit, zoals:

  • Een algemeen aanmeldingsformulier: om te gaan studeren in Amerika dien je eerst een algemeen aanmeldingsformulier in te vullen. Deze kun je vaak online invullen en is voor de meeste scholen hetzelfde.
  • Transcripts: dit is een overzicht van je cijferlijsten van de laatste drie jaar en je diploma (indien je deze al hebt ontvangen). Dit moet vaak een officieel gewaarmerkte kopie zijn die door je decaan moet worden opgestuurd.
  • School profile: dit is een omschrijving van je school en de werking van het Nederlandse onderwijssysteem, ook aangeleverd door je decaan.
  • Essay: in je essay kun je echt laten zien wie jij bent als persoon. Bij sommige universiteiten mag je zelf kiezen waarover je schrijft, bijvoorbeeld waarom je wilt studeren in Amerika, maar bij anderen kun je kiezen uit een aantal onderwerpen.
  • Aanbevelingsbrieven: sommige universiteiten vragen om referentie brieven van belangrijke personen in jouw omgeving, zoals een decaan of persoonlijke mentor.
  • Toelatingstesten: als buitenlandse student moet je door middel van een taaltest laten zien dat jij voldoende Engels leest, spreekt en schrijft. Ook moeten alle leerlingen die willen studeren in Amerika -zowel buitenlands als Amerikaans- een gestandaardiseerde toets afleggen, de SAT genoemd. Hierin word je getest op drie onderdelen: wiskunde, begrijpend lezen en schrijven. Je moet betalen om dit examen af te leggen, maar mag deze zo vaak overdoen als je wilt. Wat je minimale score moet zijn, verschilt per universiteit.
  • Application fee: je mag je aanmelden bij zoveel universiteiten als je wilt, maar hier hangt wel een prijskaartje aan. Je moet namelijk betalen voor elke aanmelding. Het bedrag hiervan verschilt wederom per school, maar ligt meestal tussen de $25 en $90.

Emigreren naar Amerika

Als je wilt studeren in Amerika moet je natuurlijk eerst verhuizen, en dat is niet niks. Hiervoor moet je eerst zorgen dat je überhaupt het land in mag. Begin dus ook op tijd met het regelen van jouw reisdocumenten, zoals een studentenvisum en/of een ESTA. 

Het regelen van studiefinanciering om te studeren in Amerika

Studeren in Amerika in niet goedkoop. Waar je in Nederland met een paar duizend euro per jaar al goed zit, kan het bedrag in Amerika flink oplopen. De gemiddelde prijs van een studie is er namelijk $25,620, maar kan zelfs oplopen tot de 60 of $70.000 (!). Ook het leenstelsel is in Amerika behoorlijk anders. Waar je hier soms nog kans maakt op een beurs of gift, moet je om te studeren in Amerika soms verschillende leningen sluiten met dikke, vette rentes. Wel kun je kans maken op scholarschips: dit zijn beurzen die worden gegeven door instellingen of particulieren aan studenten die financiële hulp nodig hebben. Deze beurzen krijg je niet zomaar, soms moet je hiervoor een essay schrijven of op een interview. Meer informatie over studiefinanciering en de kosten van studeren in Amerika? Daarvoor kun je terecht bij deze blog.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.