STUDENTJOB BLOG

gratis studeren

Wil jij graag studeren in het buitenland, maar schrikken de hoge studiekosten van sommige landen je af? Geen stress, want je kunt ook gratis studeren in het buitenland. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn, maar toch is het echt zo. In sommige landen binnen en buiten Europa kun jij je volledige studie afronden voor niks, noppes, nada. Uiteraard heb je wel levenskosten, zoals de huur, rekeningen en boodschappen, maar je komt in ieder geval niet te zitten met een torenhoge studieschuld. Fijn voor nu, ideaal voor later. Ben jij benieuwd in welke landen je gratis kunt studeren? Dan ben je aan het juiste adres, want hier hebben wij al deze landen voor je op een rijtje gezet.

gratis studeren

Gratis studeren in Scandinavië

Ten noorden van ons eigen kikkerlandje vind je een aantal landen met prachtige natuur, een rijke geschiedenis en vriendelijke bevolking. Alsof dat nog niet genoeg was, hebben deze landen nog één groot voordeel gemeen: je kunt in deze landen als EU student gratis studeren. Dat is fijn, want dat scheelt je duizenden euro’s aan studieschuld. Houd er echter wel rekening mee dat de prijs van leven in Scandinavië een stuk hoger ligt dan in Nederland. Je betaalt dan misschien geen studiekosten, maar krijgt wel een hoop andere kosten op je rekening, omdat je niet lekker bij paps en mams kunt blijven wonen. Het is dus altijd goed om de prijs van een studie en de prijs van leven in het buitenland met elkaar af te wegen. Wil jij het liefst gratis studeren? Dat kan in de volgende landen:

Begin alvast met sparen om in het buitenland te wonen

Je betaalt misschien geen studiekosten, maar je moet wel de huur en je boodschappen betalen. Registreer je en vind binnen no time een baan.

   

 

Gratis studeren in Zweden

Naast dat je in Zweden gratis kunt studeren, zijn er nog een heleboel andere voordelen van een studie in dit mooie land. Zo ligt er hier een enorme nadruk op een sterke kenniseconomie. Het is dan ook niet zo gek, dat er veel kwalitatief sterke onderwijsinstellingen in het land te vinden zijn. Zo staan er 3 Zweedse universiteiten in de top 100 beste universiteiten ter wereld. Ook vinden ze het in Zweden belangrijk om theorie te combineren met praktijk en werken de universiteiten nauw samen met de industrie. Daarnaast bieden ze hier een heleboel Engelse studies aan, ideaal dus voor een internationale student. Ook heeft Zweden één van de hoogste percentages van internationale studenten, dus maak je als student deel uit van een hele diverse samenleving.

Gratis studeren in Denemarken

Het volgende land waarin je gratis kunt studeren, is Denemarken. Ook hier is de kwaliteit van onderwijs enorm hoog. Zo heb je een goed diploma als je jouw studie in Denemarken hebt afgerond en wordt deze overal geaccepteerd. Ook hier zijn er heel wat Engelstalige opleidingen te vinden, gericht op internationale studenten. Daar komt bij dat er in Denemarken vrijwel overal goed Engels wordt gesproken, waardoor je in dit land niet zo snel last krijgt van communicatieproblemen. Ook leuk: via de gemeente kun je gratis Deense lessen krijgen, op een tijd die voor jou uitkomt. Nog een voordeel van (gratis) studeren in Denemarken: in dit land krijg je automatisch gratis gezondheidszorg. Ideaal voor studenten die zich op een dronken avond nog wel eens in de nesten kunnen werken.

Gratis studeren in Noorwegen

Nog een land waarin je gratis kunt studeren, is Noorwegen. Waarom zou je er voor kiezen om naar dit (koude) land te emigreren? Naast het feit dat je hier natuurlijk gratis kunt studeren, zijn er nog genoeg redenen waarom je in Noorwegen zou willen wonen. Al negen jaar op een rij is Noorwegen door de Verenigde Naties uitgeroepen als het land met de hoogste levensstandaard. En dat is niet voor niets, want Noorwegen is één van de economisch meest welvarende landen, heeft een prachtige natuur, is enorm veilig en heeft een hechte gemeenschap. Ook spreken de meeste mensen goed Engels en zijn er veel internationale studenten in Noorwegen, wat het voor jou een stuk makkelijker maakt om te integreren in de bevolking.

Gratis studeren in Finland

Het laatste Scandinavische land waarin je gratis kunt studeren, is Finland. Ook in dit land is de standaard van educatie hoog, is er een prachtig landschap en wordt er vrijwel overal goed Engels gesproken. Ook hebben ze in Finland, net als de meeste andere landen in Scandinavië, een enorm goede sociale democratie. Dit uit zich in bijvoorbeeld de gratis gezondheidszorg en dus ook gratis scholen en universiteiten. Houd jij van de winter? Dan is Finland voor jou the place to be. Met winterse temperaturen die kunnen oplopen tot -40 graden is Finland in de wintermaanden een echt winterwonderland.

Niet meer gratis studeren in Schotland

Tot voorkort was Schotland ook een populaire bestemming voor studenten. Hier kon je namelijk ook gratis studeren. Helaas heeft Brexit roet in het eten gegooid: omdat Schotland nu geen deel meer uitmaakt van de EU, is het onderwijs niet meer gratis voor EU studenten.

Gratis studeren in andere landen binnen en buiten Europa

Heb jij geen zin in koude winters en een dure leefstijl? No stress, want er zijn allerlei andere landen waar je (aan sommige universiteiten) gratis kunt studeren.

Gratis studeren in Oostenrijk

Als EU student betaal je geen collegegeld in Oostenrijk. Eerlijk is eerlijk, ook in dit land kan het behoorlijk koud worden, maar met een uitzicht op de meest prachtige witte bergen is dat makkelijk te vergeven. Je betaalt wel een bijdrage aan de Austrian Student Union van € 17.50 per maand. Je kunt echter niet gratis studeren aan (de meeste) privéscholen, die bepalen namelijk hun eigen kosten.

Gratis studeren in IJsland

Nog een land waar het flink koud kan worden, maar ook in IJsland is er genoeg moois dat dit meer dan goedmaakt. Een prachtig landschap, een kleine bevolking (dus veel rust) en een goed onderwijssysteem. Ook hier kun je aan de meeste openbare universiteiten gratis studeren.

Gratis studeren in Duitsland

Studeren is in ons buurland een stuk goedkoper dan in Nederland. Sterker nog, dit is nog een land waarin je gratis kunt studeren. Wel betaal je een semesterbijdrage, die meestal tussen de € 200,- en € 400,- bedraagt.

Gratis studeren in Griekenland

Ben jij op zoek naar zon, zee en strand, maar wil je wel nog gratis kunnen studeren? Dan biedt Griekenland jou dé oplossing. Hier kun je namelijk gratis een bachelor opleiding afronden.

Gratis studeren in Brazilië

Wil jij studeren buiten Europa? In Brazilië kun je ook gratis studeren. Ook hier geldt dat je aan openbare instellingen geen collegegeld hoeft te betalen, maar wel aan particuliere instellingen.

Waar ga jij (gratis) studeren?

Je ziet het: er zijn heel wat opties voor gratis studeren. Wil jij ook de opties bekijken in andere landen die misschien niet gratis zijn? Dan is deze blog voor jou zeker het bekijken waard. En lees daarna meteen even deze blog, daar lees je namelijk alles over je studiefinanciering in het buitenland.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.