STUDENTJOB BLOG

Man die loopt

Verhuizen naar het buitenland is natuurlijk een enorm avontuur, vooral als je er ook nog eens gaat studeren. Het huis uit en de collegebanken in is op zich al een hele verandering, laat staan als je daarnaast ook nog moet wennen aan een nieuwe cultuur, taal en manier van leven. Wat komt er allemaal kijken bij verhuizen naar het buitenland?

Heimwee en contact houden met familie

Zelfs de grootste avonturier heeft weleens last van heimwee, en daar is helemaal niets mis mee. Want verhuizen naar het buitenland is natuurlijk niet niks. Zo woon je nog lekker in huis bij je paps en mams, en zo sta je in je eentje in een kamer aan de andere kant van de wereld. Gelukkig voor jou leven we in the digital age. Wordt het je allemaal even te veel? Met één klik op de knop heb je jouw ouders, vrienden of familie al op je scherm en is het net alsof ze er gewoon zijn. Oh enehh... vergeet ze ook niet te bellen als je heimwee eenmaal weer voorbij is. Jij bent overigens degene die is verhuisd naar het buitenland, dus de kans is groot dat zij jou nog erger missen dan jij hen.

Wennen aan een nieuwe cultuur én levenskosten

Nederlanders zijn eerlijk, nuchter en over het algemeen behoorlijk relaxed. Maar dat is bij lange na niet overal zo. En daar kom je vanzelf achter, als je gaat verhuizen naar het buitenland. Verwacht daarom niet van jezelf dat je al binnen een paar dagen ingeburgerd bent en geef jezelf wat tijd om te wennen aan de nieuwe cultuur en leefstijl.

Ook is elk land economisch gezien helemaal anders. Misschien ga je studeren in een land waar alles spotgoedkoop is of juist stukken duurder. Maak daarom voor- of nadat je bent verhuisd naar het buitenland een budget voor jezelf en ontdek vanzelf hoe je op de centen kunt letten.

Let op je veiligheid als je gaat verhuizen naar het buitenland

Een belangrijke factor om rekening mee te houden, als je gaat verhuizen naar het buitenland, is veiligheid. Want in lang niet alle landen is het zo goed geregeld als in Nederland. Doe voor je vertrekt wat research op over de do’s en don’ts in het land waar jij gaat wonen. Woon je samen met andere studenten of juist met locals? Reken dan op elkaar en luister goed naar waarschuwingen die gegeven worden.

Verhuizen naar het buitenland en voor het eerst op jezelf wonen

Jij staat vast en zeker te popelen om op jezelf te wonen. Geen gezeur meer om je kamer op te ruimen, zo laat thuiskomen als je zelf wilt en altijd eten waar je zin in hebt. Heerlijk natuurlijk, die vrijheid. Maar er zitten ook wat verantwoordelijkheden aan verbonden. Want als je gaat verhuizen naar het buitenland betekent dat ook dat je jouw was niet meer bij je moeder kunt droppen of even langs kunt gaan voor wat comfort food. Dit is een gewenning, dus leg niet te veel druk op jezelf om binnen een week al al je zaakjes op orde te hebben. Een paar keer per week eten bestellen hoort er natuurlijk bij als student, maar leren koken is misschien ook wel een goed idee. En die wasmachine, die heb je ook binnen no-time wel onder de knie.

Wat moet ik regelen als ik ga emigreren?

We hebben net al even besproken wat er allemaal bij komt kijken als je gaat verhuizen naar het buitenland om te studeren, maar laten we nog even terug naar het begin. Want, voordat je überhaupt gaat, moet er ook nog vanalles geregeld worden. Maak (of google) daarom voor jezelf een overzichtelijk lijstje met wat je allemaal nog moet regelen voordat je gaat verhuizen naar het buitenland.

Een paklijst voor studeren in het buitenland

Ik ga verhuizen naar het buitenland en ik neem mee… Dat is nog wel even een dingetje. Want, je kunt natuurlijk geen verhuiswagens volladen met dozen als je naar het buitenland gaat verhuizen. Je hele leven inpakken in een koffertje, dat is niet zo makkelijk. Gelukkig kom je met een paklijst een heel eind. Nog beter: veel van deze paklijsten vind je gewoon online. Hoef jij alleen nog maar de vinkjes te zetten bij alles wat al in de koffer zit. Check, check dubbel-check.

Studiefinanciering regelen voordat je gaat verhuizen naar het buitenland

Hoeveel studiefinanciering je krijgt en hoe je dit allemaal regelt, verschilt per land. Als je geen collegegeld hoeft te betalen heb je waarschijnlijk minder recht op een studiebeurs dan wanneer je naar een hele dure universiteit gaat. Zorg ervoor dat je al deze zaakjes op orde hebt vóórdat je gaat verhuizen naar het buitenland, want dat kan je een heleboel gedoe besparen. Wil jij meer informatie over studiefinanciering aanvragen voor een studie in het buitenland? Klik dan hier.

Een woning vinden als je gaat verhuizen naar het buitenland

Je moet natuurlijk wel iets hebben om naartoe te verhuizen in het buitenland. Veel lastiger dan een kamer vinden in Nederland kan het waarschijnlijk niet worden, maar het is handig om hier zo snel mogelijk mee te beginnen. Misschien heeft jouw universiteit wel een campus met studentenwoningen of een huurbedrijf waarmee ze samenwerken, maar het kan ook zomaar gebeuren dat jij zelf op zoek moet naar een woonplek. Maar hoe doe je dat nou precies? Dat lees je hier.

Een visum regelen

Je hebt een universiteit gekozen, je studiefinanciering geregeld, een woonplek gevonden en je koffers gepakt. Dat is allemaal prima, maar dan ben je er nog niet. Integendeel, je mist misschien nog wel de belangrijkste punten waarop je moet letten als je gaat verhuizen naar het buitenland: de juiste documenten. Voor de meeste landen in de Europese Unie hoef je geen visum aan te vragen, maar toch kan het zijn dat je andere documenten moet meenemen. Heb je wel een visum of esta nodig? Regel dit dan zo snel mogelijk, want dit proces kan best een poosje duren. Zo weet je zeker dat je alle zaakjes op orde hebt voordat je gaat verhuizen naar het buitenland. Voor meer informatie over visa kun je terecht bij deze blog.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.