STUDENTJOB BLOG

een baan in het buitenland

Misschien is het altijd al je droom geweest of heb je in het buitenland gestudeerd en wil je nu niet meer weg. Wat je reden ook is: jij gaat op zoek naar een baan in het buitenland. Best een grote stap waar heel veel bij komt kijken. Want hoe vind je eigenlijk een baan in het buitenland, welke vergunningen heb je nodig en waar ga je wonen? Het gaat hier niet om een vakantie of een tijdelijke baan, maar een vaste baan in het buitenland, misschien wel voor onbepaalde tijd. Het is dus van belang dat je de taal leert kennen en je onderdompelt in de cultuur.

Misschien heb je altijd al gedroomd van een carrière in de modewereld in NYC of vertrek jij liever naar een ontwikkelingsland om een handje te helpen in de zorg. Banen in het buitenland zijn er vrijwel in elke sector, in elk dienstverband en voor elk opleidingsniveau, dus het is helemaal aan jou wat jij gaat doen.

Een baan in het buitenland heeft talloze voordelen. Zo leer je een nieuwe cultuur kennen, ontmoet je mensen uit alle hoeken van de wereld én staat een baan in het buitenland heel goed op je cv. Daarnaast is het natuurlijk een enorm avontuur om naar een ander land te verhuizen. Droomde jij er altijd al van om in het buitenland te wonen maar heb je de kans om te studeren in het buitenland gemist? Dan is een baan in het buitenland dé kans voor jou.

Hoe vind je een baan in het buitenland?

Een baan vinden in het buitenland is niet altijd net zo makkelijk als het zoeken naar een baan in je eigen land. Zo kun je niet even langs gaan voor een sollicitatiegesprek of op eigen initiatief je cv afleveren bij jouw droombedrijf. Gelukkig voor jou leven we in de 21ste eeuw, en met de uitvinding van het internet is het vinden van een baan in het buitenland een stuk makkelijker geworden.

Zo vind je bijvoorbeeld talloze uitzendbureaus die vacatures voor in het buitenland open hebben staan. Kijk bijvoorbeeld eens op YoungCapital, waar ze een speciale pagina hebben met banen in het buitenland. Vaak worden deze vacatures in het buitenland uitgezet door Nederlandse (of internationale) bedrijven, waardoor het sollicitatiegesprek in Nederland plaatsvindt. Dat is wel zo makkelijk, want face-to-face contact is vaak een belangrijke factor in het sollicitatieproces. Ook betekent dit meestal dat het bedrijf of uitzendbureau jou kan helpen met het emigratieproces. Bijvoorbeeld bij het vinden van een woning, het regelen van vergunningen en soms zelfs het reserveren van vliegtickets.

Je kunt natuurlijk ook rechtstreeks solliciteren bij het bedrijf in het buitenland. Zo kun je bijvoorbeeld op de website kijken of er sollicitaties openstaan en gewoon een kans wagen. Vaak kunnen sollicitatiegesprekken ook plaatsvinden via videochat, dus kun je in het gemak van je eigen huis solliciteren op die droombaan in het buitenland.

Ieder land heeft zijn eigen sollicitatieproces en vereisten. Verdiep je voor het solliciteren dus in deze vereisten en zorg dat je al jouw benodigde documenten op een rijtje hebt. Op deze pagina van Carrièretijger vind je de verschillende sollicitatie-etiquette per land.

Werken in het buitenland in de zorg

Er zijn banen in het buitenland te vinden in vrijwel elke sector. Wil jij werken in het buitenland als verpleegkundige? Of zoek je een andere baan in de zorg? In veel landen kunnen ze wel wat hulp van onze Nederlandse zorgprofessionals gebruiken. Er zijn dan ook speciale bemiddelingsbureaus die zorgprofessionals helpen bij het vinden van een baan in het buitenland en de rest van het traject.

Ben jij op zoek naar een tijdelijk avontuur in het buitenland en wil je in een ontwikkelingsland jouw steentje bijdragen aan de gezondheidszorg? Neem dan eens een kijkje bij onze blog over vrijwilligerswerk in het buitenland.

Werken in het buitenland in de techniek

Technische professionals verdienen in het buitenland vaak meer dan in Nederland. Dat is voor veel mensen die in de techniek werken dan ook een grote reden om te kiezen voor een baan in het buitenland. Alleen het geld is natuurlijk niet de reden om je leven op te pakken en in een ander land voort te zetten. De techniek is een pittige sector, dus je moet zeker de juiste motivatie en instelling hebben. Ook voor een baan in de techniek in het buitenland zijn er verschillende bemiddelingsbureaus die jou kunnen helpen met het vinden van een baan, maar ook met andere zaken zoals het regelen van de juiste documenten, het vinden van een woning en het op orde krijgen van de belastingzaken omtrent werken in het buitenland.

Werken in het buitenland voor de overheid

Een andere populaire sector voor een baan in het buitenland is de overheid. Je vindt in talloze landen Nederlandse ambassades waar je aan de slag kunt, maar je kunt ook bijvoorbeeld bij het ministerie van buitenlandse zaken aan het werk of op zoek naar een internationale baan bij de Rijksoverheid.

Heb jij een baan in het buitenland gevonden? Dan valt er eerst nog heel wat te regelen voordat je officieel kunt wonen en werken in het buitenland. Op de website van Nederland Wereldwijd vind je allerlei informatie over dingen die je moet regelen voordat je kunt beginnen aan jouw buitenlandse avontuur.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.