STUDENTJOB BLOG

op kamers gaan

Het is zover, tijd om op kamers te gaan. Je laat de middelbare school, je ouders, je broertjes en zusjes en een vertrouwd gevoel achter. Spannend! Maar ook heel leuk. Want laten we eerlijk zijn: brak zitten aan het ontbijt bij je ouders is ook niet alles, toch?

Op kamers gaan opent een compleet nieuw hoofdstuk in jouw leven en je gaat eindelijk de vrijheid tegemoet. Yes! Super exciting, maar ook best wel een stap. Ze zeggen wel eens: met vrijheid komt verantwoordelijkheid. En dat is natuurlijk ook zo, door op kamers te gaan zul je nu veel dingen zélf moeten doen. Aan de ene kant heerlijk, aan de andere kant misschien ook best wel eng. Want, hoe ga je dat allemaal fixen?

No worries, op kamers gaan lijkt nu misschien allemaal best veel, maar met een goede voorbereiding en een hoop tips and tricks op zak gaat het jou echt wel lukken! Hoe je aan die tips and tricks komt? Via ons natuurlijk, in de blogs over ‘op kamers gaan’ op StudentJob vind je alles wat je nodig hebt om een hele toffe tijd te gaan beleven. Let the adventure begin!

Op kamers gaan: de juiste mindset

Jij hebt je eindexamen gehaald, de eindexamenreis in Cherso meegepakt en je studie voor komend studiejaar al uitgekozen. Rest nog maar één ding: op kamers gaan. Zeker waar, maar misschien ga je nu wel heel snel. Dat je gaat studeren betekent namelijk niet per se dat op kamers gaan daar ook bij hoort. Er zijn studenten die hun hele studententijd bij hun ouders blijven wonen, om geld te besparen of omdat ze zich daar beter bij voelen. Dus keep this in mind: op kamers gaan is geen must (tenzij je ouders helemaal klaar met je zijn natuurlijk).

Wat belangrijk is, is om te bedenken: wat wil ik? En: ben ik er aan toe? Het is namelijk nogal wat, wonen in een misschien voor jou nog totaal vreemde stad met mensen die je niet kent. Misschien denk je: op kamers gaan, ik wil niks anders, lijkt me super tof! Dan zeggen we vooral: go for it! Maar wat je ook kan doen is eerst een jaartje wennen aan het studentenleven en je studie. Kan je ook weer wat studiepunten schelen. Misschien voel jij je na een jaar zekerder en is op kamers gaan een veel chillere stap voor jou. It’s up to you!

Een studentenkamer vinden

Ben je eruit en is op kamers gaan wat je gaat doen? Dan is het zaak om zo snel mogelijk een toffe kamer te vinden in de stad waar je gaat studeren. Want zonder kamer kun je moeilijk op kamers gaan. En dat is nog wel een dingetje. Het zal je vast niet zijn ontgaan, de meeste studentensteden zitten bomvol. Uit onderzoek blijkt dat de komende zeven jaar er waarschijnlijk nog een tekort zal zijn aan studentenkamers in Nederland.

Dat is slecht nieuws voor jou, maar zeker niet het einde. Door er vroeg bij te zijn en je goed voor te bereiden, vergroot je jouw kansen op het vinden van een studentenkamer aanzienlijk. Dus, heb je broertjes of zusjes die ergens in de komende jaren op kamers gaan? Stuur deze blog alvast door!

Een van de belangrijkste dingen om te doen is namelijk dat je je op tijd inschrijft bij verschillende studentenkamer platforms. Bij de meesten geldt namelijk: hoe langer je ingeschreven staat, hoe groter de kans dat jij wordt uitgenodigd voor een hospiteeravond. Vaak kun je je bijvoorbeeld al vanaf je 16e inschrijven. Wil je alle tips and tricks over het vinden van een studentenkamer? Lees dan deze blog. Dat gaat op kamers gaan voor jou een stuk makkelijker maken!

Op kamers gaan: wat komt er allemaal bij kijken?

Heb je een studentenkamer gevonden? Dan is het tijd om de grote stap te maken en uit te vliegen! Er is een heleboel dat op je afkomt bij op kamers gaan. Nieuwe huisgenoten (hopelijk heb je een leuk huis met leuke mensen gevonden), zelf koken, zelf (voor een groot deel) voor je financiën zorgen en nog veel meer.

Dat is niet niks, maar gelukkig hoef je zoals met veel dingen meestal niet het wiel volledig opnieuw uit te vinden. Misschien heb je oudere broers of zussen die weten hoe het is om op kamers te gaan. En praat ook vooral met andere studenten die je kent over hoe zij het doen. Het is goed om te beseffen dat je niet alleen op je kamertje hoeft te zitten om het allemaal uit te dokteren. Er zijn velen met jou!

Waarschijnlijk zul je meemaken dat op kamers gaan een super leuke en leerzame ervaring in je leven zal zijn. Een waarbij jij jezelf en anderen écht leert kennen. En een waarbij je hopelijk de meest te gekke feestjes gaat meemaken, veel leuke mensen ontmoet en een top tijd hebt met je huisgenoten in je studentenhuis.

Wil je concrete tips and tricks, bijvoorbeeld over hoe je slaagt bij het hospiteren of over hoe je jouw studentenkamer het beste kunt inrichten? Lees dan deze of deze blog. Alles om ervoor te zorgen dat op kamers gaan een onvergetelijke ervaring wordt voor jou!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.