STUDENTJOB BLOG

mbo-stage

Ga jij binnenkort beginnen aan een mbo-opleiding? Reken er dan maar op dat een groot deel van je opleiding bestaat uit stage lopen. Een mbo-stage is namelijk een belangrijk onderdeel van de bpv. Bpv? Studenten die al zijn begonnen hebben dit al vaak genoeg gehoord, maar voor de nieuwkomers: bpv staat voor beroepspraktijkvorming.

Volg jij een hbo- of wo-opleiding? Bekijk dan hier alles wat je moet weten over een meewerkstage op het hbo en check deze voor- en nadelen van een wo-stage.

Bij de meeste mbo-opleidingen is praktijkervaring essentieel om een bepaald vak onder de knie te krijgen, dus niet gek dat er zo veel aandacht wordt besteed aan een mbo-stage. Sterker nog, om je diploma in ontvangst te kunnen nemen moet je je beroepspraktijkvorming met een voldoende afronden. Gelukkig zijn wij er om je stap voor stap mee te nemen in alles wat je te wachten staat als je gaat stage lopen op het mbo.

Stage lopen bij een erkend leerbedrijf

Stage lopen op het mbo kan alleen bij een erkend leerbedrijf. Dat houdt in: stage lopen kan alleen bij een organisatie die voldoet aan bepaalde eisen, waardoor zij het certificaat Erkend Leerbedrijf in ontvangst mogen nemen. Let hier dus op bij het zoeken naar een stageplek.

Nu zijn er veel mbo-instellingen die contact hebben met erkende leerbedrijven of zelfs een partnerschap zijn aangegaan, dus misschien kent jouw school ook wel een paar leuke mbo-stage adresjes. Niet alleen wordt een stage vinden zo een stuk makkelijker, je kunt ook nagaan wat andere studenten vonden van deze mbo-stage en wat hun ervaringen zijn. Maak hier dus goed gebruik van. Liever zelf een stageplek zoeken? Dat kan kan bij de meeste mbo-opleidingen ook.

De praktijkovereenkomst

Zodra je het sollicitatieproces hebt overleefd en een leuke mbo-stage hebt gevonden, moet er nog één ding gebeuren voordat je kunt beginnen: het tekenen van de praktijkovereenkomst. Dit is een overeenkomst tussen jou (de stagiair(e)), het leerbedrijf en je school. Hierin worden dingen vastgelegd als de stageduur en de eventuele stagevergoeding, maar ook wat jouw stage-leerdoelen zijn, hoe je begeleid wordt en waar je op wordt beoordeeld. Het lijkt dus misschien een kleine bijzaak, maar het is verstandig om de praktijkovereenkomst (of stageovereenkomst) goed door te lezen, voordat je straks aan een mbo-stage vast zit waar je niet achter staat.

Leren in de praktijk

Het belangrijkste onderdeel van je stage op het mbo is natuurlijk: ervaring opdoen in de praktijk. Handen uit de mouwen, lekker aan de slag en alle ins en outs van het vak leren. Wat je precies gaat doen, is natuurlijk geheel afhankelijk van de opleiding die je volgt, want ja, een mbo stage voor juridisch medewerker op mbo 4 niveau is toch wel anders dan een mbo stage in de jeugdzorg. Maar of je nou meesterbakker, applicatie-ontwikkelaar of verpleegkundige wordt, met een mbo-stage ga je sowieso aan de bak. Dit alles om zo de vaardigheden en competenties te ontwikkelen die jij nodig hebt om jezelf uiteindelijk een professional te noemen. Of expert. Of specialist. Of gewoon dierenverzorger.

Begeleiding tijdens jouw mbo-stage

Jouw stage op het mbo blijft natuurlijk een werk- en leerplaats, dus daar hoort ook begeleiding bij. Vanuit je opleiding krijg je een bpv-begeleider toegewezen en hij of zij stuurt jou op pad met een bpv-handboek. Hierin vind je handleidingen, opdrachten die je moet uitvoeren tijdens je mbo-stage en beoordelingsformulieren. Alles om het jou zo makkelijk mogelijk te maken tijdens je stage. Op je mbo-stageplek krijg je een praktijkbegeleider. Deze persoon maakt jou wegwijs met de werkzaamheden op de stageplaats, beantwoordt jouw vragen en werkt samen met jou aan je leerdoelen. Daarnaast beoordeelt de praktijkbegeleider ook jouw functioneren als stagiair(e) en vult hij of zij de beoordelingsformulieren in.

Als het einde van je stage nadert weet je waarschijnlijk precies hoe alles in zijn werk gaat op je mbo-stage. En dan is het afronden geblazen. Weer terug naar de schoolbanken, of gelijk op zoek naar een nieuwe mbo-stage, want op het mbo blijft het vast niet bij één keer stage lopen!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.