STUDENTJOB BLOG

snuffelstage

Een snuffelstage: de ideale manier om erachter te komen of je een bepaald beroep wel of niet leuk vindt. Maar waar de een al zeker weet dat hij/zij astronoom, bijenkweker of kleuterleid(st)er wilt worden, schiet de ander keihard in de stress als je vraagt: “wat wil je later worden?” No worries. Dit is precies de reden waarom snuffelstages in het leven zijn geroepen. Met een snuffelstage krijg je namelijk de kans om een beetje rond te kijken op de arbeidsmarkt. Dat ene bedrijf, die interessante branche of dat vage beroep, een snuffelstage is hét moment om uit te vogelen hoe het nou precies in zijn werk gaat.

But, first things first: wat is een snuffelstage eigenlijk? Wat heb ik aan een snuffelstage op de middelbare school? En hoe vind ik een leuke snuffelstage? Dat alles en meer lees je hieronder, zodat ook jij straks met een gerust hart kennis kunt maken met het beroepenveld. Beloofd.

Hieronder vind je al je brandende vragen over snuffelstages verdeeld in 3 onderwerpen:

Een snuffelstage op de middelbare school

Een snuffelstage, of oriëntatiestage, komt voornamelijk voor op de middelbare school. Sommige middelbare scholen hebben een snuffelstage zelfs opgenomen als vast onderdeel van het lesprogramma. Niet gek natuurlijk, want zeker als de tijd van de studiekeuze nadert, kan een snuffelstage goed van pas komen.

Wat is een snuffelstage?

We zeiden het al eerder: een snuffelstage is jouw gratis ticket om rond te kijken op de arbeidsmarkt. Maar dan wel op een actieve manier. Je gaat op pad voor een korte periode om zo kennis te maken met een bepaald vakgebied. Tijdens deze periode krijg je vooral veel informatie, heb je de kans om vragen te stellen en mag je misschien zelfs al wat lichte werkzaamheden uitvoeren. Het is daarentegen niet de bedoeling dat je daadwerkelijk een functie uitvoert en vaardigheden ontwikkelt. Een snuffelstage heeft namelijk als doel: kennis maken met het beroepenveld.

Zit jij op de middelbare school en ben je op zoek naar een stage waarbij je vrijwilligerswerk uitvoert? Dan is het niet een snuffelstage, maar een maatschappelijke stage waar je naar op zoek bent.

Hoe ziet een snuffelstage op de middelbare school eruit?

Wat je precies gaat doen tijdens je snuffelstage op de middelbare school, verschilt natuurlijk enorm per bedrijf, branche en beroep. Zo is een dagje meelopen met een leerkracht op een basisschool toch wel heel anders dan een bezoek brengen aan de reddingsbrigade op het strand. Wél kunnen we je meegeven dat het op de middelbare school vaak gaat om een snuffelstage van 1 week of om een snuffelstage van 1 dag. Hoe deze dag eruit ziet? Misschien krijg je een presentatie met informatie, moet je een opdracht maken, ga je mensen interviewen of mag je wat kleine werkzaamheden uitvoeren. Het is helemaal afhankelijk van de organisatie waar jij je snuffelstage gaat lopen en de eisen die jouw school stelt.

Een snuffelstage op het vmbo kan er anders uitzien dan een snuffelstage op de havo of het vwo. Zo wordt er op het vmbo ook wel gesproken van de beroepsstage. Ook dan ga je kennismaken met het beroepenveld, maar tijdens zo’n stage op de middelbare school ga je wél specifieke vaardigheden leren. Juist door bijvoorbeeld een bepaalde kooktechniek onder de knie te krijgen of door ervaring op te doen met de werkwijze binnen een zorginstelling, krijg jij een beter beeld van die dreamjob. Echter heeft niet elke vmbo-school een beroepsstage opgenomen in het lesprogramma, dus misschien houdt jouw school het gewoon bij een snuffelstage.

Wat heb ik aan een snuffelstage op de middelbare school?

Naast dat je even geen lessen volgt (heeuj), kan een snuffelstage ook echt heel nuttig zijn. Zeker als je op zoek gaat naar snuffelstage-plekken waar jij enthousiast van wordt. Zie jij een glansrijke carrière in de reisbranche voor je? Kijk dan eens of je een snuffelstage kunt lopen bij bijvoorbeeld een reisbureau, touroperator of vakantiepark. Ben jij super creatief en is het jouw droom om hier later je geld mee te verdienen? Ga dan op zoek naar een snuffelstage in de creative business, zoals in de mode, de cultuursector of de media.

Een snuffelstage waar jij jouw enthousiasme en ideeën in kwijt kunt levert jou niet alleen een leuke dag op, je krijgt zo ook een beeld van de banen en de studiemogelijkheden in deze sector. Het is dan misschien maar één dag of week, maar dit kan jou wel helpen bij jouw toekomstige studiekeuze. Ga dus goed voorbereid op pad, stel alle vragen die je wilt stellen en pluis de hele organisatie uit. En was die snuffelstage toch niet zo leuk als dat je hoopte? Geen paniek, we maken hier geen life changing decisions. Het gaat puur om een beeld krijgen van de mogelijkheden.

Wat mag ik doen tijdens een snuffelstage?

Niet alleen met een snuffelstage op het vmbo, maar ook bij een snuffelstage op de havo of het vwo kan het dat je wat lichte taken mag uitvoeren. Mocht het nou zo zijn dat je voor een langere periode werkzaamheden gaat uitvoeren, dan zijn daar wel regels aan verbonden. Zo mag je bijvoorbeeld als je stage gaat lopen als 14 of 15 jarige maar een maximaal aantal uur werken. Tevens moet jouw school een stageovereenkomst tekenen met het stagebedrijf, om er zeker van te zijn dat de regels worden nageleefd. Of dit ook nodig is voor de snuffelstage die jij gaat lopen, kun je het beste navragen bij jouw mentor. In dit artikel over maatschappelijke stages kun je alvast lezen wat aan werktijden en werkzaamheden is toegestaan op jouw leeftijd.

Een snuffelstage op het mbo & hbo

Een snuffelstage kan ook een onderdeel zijn van een mbo- of hbo-opleiding. Deze stage loop je vaak aan het begin van de studie en duurt zo’n 2 tot 8 weken. Tijdens een snuffelstage op het mbo of hbo maak je kennis met het werkveld en leer je de basics van het vakgebied. Ook hier draait het om een beeld krijgen van de mogelijkheden, maar de studiekeuze heb je natuurlijk al gemaakt. Daarentegen kan een snuffelstage op het mbo of hbo wel inzicht geven in de verschillende richtingen die je op kunt met jouw studie.

Volg jij een mbo- of hbo-opleiding en ga je voor een langere periode stage lopen? Misschien ga je dan geen snuffelstage lopen, maar een mbo-stage of een hbo-meewerkstage.

 

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste bijbanen?

Ontvang elke dag de nieuwste vacatures in je mailbox en solliciteer als een van de eersten!

   

 

Een leuke snuffelstage zoeken

Dat je die top job met een snuffelstage onder de loep kunt nemen, is nu wel duidelijk. Maar hoe ga je op zoek naar een leuke snuffelstage, als je nog helemaal niet weet wat je wilt? De keuzes zijn zo goed als unlimited, en dat maak het er niet echt makkelijker op. Dus hoe pak je dat aan?

Ideeën voor een snuffelstage opdoen

Voordat we beginnen, eerst even dit: leg de lat niet te hoog. We hebben het hier niet over het kopen van een huis of je uiteindelijke studiekeuze. Gewoon voor een bepaalde snuffelstage kiezen ‘omdat het je leuk lijkt’ is helemaal goed. Hoe je zoiets vindt? Start bijvoorbeeld met het maken van een lijstje met ideeën voor een snuffelstage. Schrijf op naar welke sectoren en beroepen je interesse uitgaat en kijk wat je hierover kunt vinden op de la internet. Lastig? Maak dan ook een lijstje met banen die je sowieso niet leuk vindt. Soms is het makkelijker om eerst na te gaan wat je echt niet wilt gaan doen, dan om te bedenken wat je wél wilt doen. Afstrepen dus die snuffelstages.

 

Hulp nodig bij het opdoen van ideeën voor een snuffelstage? Vraag dan gewoon eens aan de mensen die jou goed kennen wat zij bij jou vinden passen. Google is natuurlijk een erg goede compagnon, maar het is niet je énige vriend. Misschien dat jouw oma, broertje, bff, mentor of dansleraar jou later hele andere dingen ziet doen dan jijzelf. Wie weet wat voor snuffelstage ideeën hieruit voortkomen. Het is op z’n minst het proberen waard, toch?

Hoe vind ik een snuffelstage?

Of je nu je zinnen hebt gezet op een snuffelstage in het ziekenhuis of bij defensie, je kan niet zomaar op een maandagmorgen met je broodtrommeltje voor de deur staan, met de aankondiging dat je die dag een beetje komt rondsnuffelen. Er zijn bedrijven die speciale snuffelstage dagen organiseren, maar de meeste organisaties kijken gewoon wat er mogelijk is op het moment dat een scholier als jij het vraagt. Om te kijken of een bedrijf of instelling voor een snuffelstage openstaat, kun je het beste beginnen op hun website. Dus pakken we toch maar weer onze alwetende vriend Google erbij.

Wil het online niet helemaal lukken met het vinden van een snuffelstage? Trek dan de stoute schoenen aan en neem gewoon contact op met die fysiotherapeut, dat politiebureau of die bassischool. Stuur een mailtje, pak de telefoon op of ga een keertje langs. Misschien waardeert het bedrijf jouw bold move zo erg, dat ze het speciaal voor jou mogelijk maken om een snuffelstage te lopen. Hoe gaaf zou dat zijn?

Als laatste kun je natuurlijk ook in je eigen omgeving rondvragen naar de mogelijkheden voor een snuffelstage. Is jouw oom horlogemaker, treinmachinist of online marketeer? Misschien is het wel de moeite waard om je hier wat meer in te verdiepen. Daarnaast heeft jouw school wellicht ook goede contacten of leuke ideeën voor een snuffelstage. Tenslotte is dit een terugkerend onderdeel van het schoolprogramma, dus wie weet wat voor snuffelstages er allemaal al voorbij zijn gekomen.

Klaar voor een snuffelstage?

En, ben je ervan overtuigd dat een snuffelstage echt leuk kan zijn? Kom dan direct in actie en start jouw zoektocht. Met bovenstaande tips moet het vast en zeker lukken om een leuke snuffelstage aan de haak te slaan. Succes!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.