STUDENTJOB BLOG

Nadelen-traineeship

Google ‘traineeship’ en de voordelen vliegen je om de oren. Maar, wat zijn eigenlijk de nadelen van een traineeship? Zeker niet onbelangrijk om mee te nemen, wanneer je een traineeship overweegt. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er kleven zeker een aantal nadelen aan een traineeship vast. Hieronder bespreken we de belangrijkste nadelen van een traineeship, zodat jij volledig geïnformeerd kunt bepalen of je het traineeship wel of niet gaat doen.

Nadeel #1: Specialiseren is lastig

Eén van de nadelen van een traineeship, is dat het lastig is om je te specialiseren. Je loopt vaak mee op allerlei afdelingen en soms zelfs bij verschillende organisaties of in meerdere landen. Je oefent daarnaast verschillende functies uit en komt in contact met diverse opdrachtgevers. Enerzijds is dit heel leerzaam, zeker wanneer je niet goed weet wat je nou eigenlijk precies wilt of kunt. Anderzijds is het door deze nieuwe set aan skills en ervaringen soms nóg lastiger om te bepalen wat je wilt. Uiteraard verschilt dit sterk per trainee: de één vindt helemaal zijn of haar plek na het traineeship, voor de ander is de keuzestress niet minder (of zelfs meer) geworden. Welke nadelen van een traineeship wel en niet opgaan, verschilt dan ook per persoon.

Nadeel #2: Hoge werkdruk

Een ander gegeven, dat zeker onder de nadelen van een traineeship valt, is dat de werkdruk voor trainees vaak hoog is. Meng zéér gemotiveerde starters en een flinke berg bewijsdrang met een fulltime programma waar je dagelijks voor nieuwe mensen, keuzes, ervaringen, deadlines en trainingen komt te staan, en je komt al snel uit op een werkdruk van hier tot Tokio. Gooi er een snufje onduidelijkheid over de rol van de trainee doorheen en een lepeltje van de belangen van de organisatie. Pers het geheel in zo’n twee jaar tijd en je raadt het waarschijnlijk zelf al: traineeships zijn intensief. Soms té intensief. En dan is een traineeship niet altijd leuk. Zeker één van de nadelen van een traineeship om bij stil te staan.

Een deel van de trainees kampt tijdens of na het traineeship dan ook met stressklachten. Houd dit soorten nadelen van traineeships goed in gedachten wanneer je gaat solliciteren. Kun je goed bij jezelf blijven, je grenzen aangeven of ga jij misschien wel helemaal ‘aan’ van een hoge werkdruk? Dan hoef je minder rekening te houden met de insensitiviteit van het programma. Bovendien geldt zeker niet voor alle traineeships (en trainees) dat de werkdruk te hoog is, dus luister gewoon goed naar je eigen gevoel. Dan merk je snel genoeg of dit soort nadelen van een traineeship ook voor jou gelden.

Nadeel 3#: Strenge aanmeldingsprocedure

Eén van de andere nadelen? Traineeships zijn in de afgelopen jaren steeds populairder geworden onder starters op de arbeidsmarkt. Veel vraag en (relatief) weinig aanbod betekent dat er hoge eisen gesteld kunnen worden, wanneer je je wilt aanmelden voor een traineeship. De nadelen hiervan zijn dat traineeships als gevolg steeds meer voor afgestudeerden met hoge cijfers, buitenland- of bestuurservaring en veel enthousiasme, doorzettingsvermogen en motivatie zijn. Vaak bestaat de selectie uit meerdere rondes, zoals selectiedagen, verschillende gesprekken en een assessment. Een procedure waar veel tijd en energie in zit, dus. Goed om van te voren te weten.

nadeel-traineeship

Ben jij razend enthousiast over en traineeship? Nadelen zijn maar één kant van de medaille. Laat je in dat geval dus zeker niet uit het veld slaan door een strenge aanmeldingsprocedure en ga ervoor (check de tips voor een traineeship motivatiebrief). Ben je ver gekomen in de procedure, maar het helaas niet geworden? Dan wordt er vaak gekeken of je voor andere functies binnen de organisatie in aanmerking komt. Zeker niet alleen maar nadelen voor traineeships, dus. Nog een positieve noot: door het vele werk dat je in een aanmelding stopt, voel je meteen zelf al of het traineeship iets voor jou is. Krijg je er superveel energie van en kun je niet wachten op de uitslag? Dan ben je het juiste pad ingeslagen. Hooray.

Staar je niet blind op de nadelen van een traineeship

Was je razend enthousiast, maar wil je na het lezen van deze nadelen van traineeships je plannen meteen wijzigen? Niet doen! Dat is namelijk niet het doel van deze blog. Het doel is wél om jou bewust te maken van het feit dat er niet alleen voordelen, maar ook nadelen aan een traineeship kleven. Zo voorkom je dat je je vol op een traineeship stort, terwijl je een te eenzijdig (lees: rooskleurig) beeld hebt. Ben je de plussen en minnen voor jezelf op een rijtje aan het zetten? Lees dan ook zeker over de traineeship voordelen. Want, traineeships zijn vooral heel leuk én leerzaam.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.