STUDENTJOB BLOG

Motivatiebrief-traineeship

Het schrijven van een goede motivatiebrief voor een traineeship, dat kan best lastig zijn. Enthousiast zijn over je traineeship is namelijk één ding, maar je enthousiasme vervolgens omzetten in een sterke brief, is een tweede. Dus, hoe pak je deze klus aan? Wij helpen je opweg.

Traineeship motivatiebrief tip #1: Check een ‘gewone’ sollicitatiebrief

Houd bij het schrijven van een traineeship motivatiebrief (of sollicitatiebrief) de structuur van een ‘gewone’ sollicitatiebrief aan. Je solliciteert tenslotte op een vacature en hebt daarbij het doel voor ogen om aangenomen te worden. Net als bij een sollicitatie op een baan, dus. Zorg er daarom voor dat je een duidelijke introductie, kern en afsluiting hebt en voorkom taal- en spelfouten. Google de AIDA-methode bijvoorbeeld eens, als je verzekerd wilt zijn van een goede opbouw.

Je kunt altijd even spieken bij een voorbeeld sollicitatiebrief, zodat je weet wat er bovenaan de brief komt te staan en hoe je op een nette manier afsluit. Check daarvoor de volgende algemene sollicitatiebrief tips, waar je ook enkele voorbeelden kunt vinden. Misschien is het al gesneden koek voor je, maar het kan nooit kwaad om je geheugen even te refreshen. Die top motivatiebrief voor jouw traineeship komt er niet vanzelf.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe traineeships?

Registreer je dan snel op StudentJob en vind je ideale traineeship.

   

 

Traineeship motivatiebrief tip #2: Betrek de organisatie

Er zijn ont-zet-tend veel organisaties en bedrijven die verschillende soorten traineeships aanbieden, dus je hebt vast allerlei redenen waarom je specifiek bij deze organisatie aan de slag wilt. Laat dit zien in de motivatiebrief voor jouw traineeship, daar zijn organisaties van gecharmeerd. Tijdens een traineeship is het vaak de bedoeling dat je alle aspecten van een organisatie leert kennen en dat je na het traineeship als werknemer aangenomen wordt. Wel zo belangrijk, dus, dat jullie een goede match zijn.

Wil je bijvoorbeeld van jongs af aan al bij de organisatie werken? Of vind je hun beleid onwijs inspirerend? Misschien ben jij al helemaal op de hoogte van de bedrijfscultuur en pas je er perfect tussen. Wat het ook is, betrek de organisatie bij jouw verhaal wanneer je gaat solliciteren voor een traineeship. Laat op jouw eigen manier weten dat je kennis hebt van de missie en visie en maak eventueel een koppeling met je vaardigheden, interesses of kwaliteiten. Zo laat je zien dat je je écht hebt verdiept en valt de motivatiebrief voor jouw traineeship meteen op.

Traineeship motivatiebrief tip #3: Wees enthousiast

Enthousiast, leergierig en net afgestudeerd: zo zien de meeste werkgevers hun trainees het liefst. Trainees zorgen dan ook vaak voor een frisse wind door de organisatie. Schuif jouw enthousiasme daarom niet onder stoelen of banken, wanneer je de motivatiebrief voor je traineeship aan het schrijven bent. De motivatie voor je traineeship is vaak belangrijker dan je cijfers en je gevolgde vakken.

“Ik wil dit echt HEEL graag!!”, dat gaat dan weer een beetje ver om in je traineeship motivatiebrief te schrijven. Je hoeft niet met hoofdletters, uitroeptekens en vergrotende trappen te gaan strooien. Wees enthousiast, maar niet over de top. Het gaat erom dat je de organisatie laat weten dat je ervoor wilt gaan. Dat je bereid bent om nét dat stapje extra te zetten. En niet omdat het goed voor je cv, netwerk en bankrekening is (check daarvoor de blog over het traineeship salaris), maar omdat je intern gemotiveerd bent. Schrijf daarom een optimistische motivatiebrief voor jouw traineeship, dan zullen ze jouw woorden zeker onthouden.

Traineeship motivatiebrief tip #4: Maak het persoonlijk

Je bent niet de enige die een motivatiebrief voor het traineeship schrijft. Sterker nog, traineeships zijn razendpopulair. Zorg er daarom voor dat je je brief persoonlijk maakt, laat zien wie er achter de brief zit. Je hoeft niet meteen je hele levensverhaal te vertellen (please no), maar laat zien wat typisch jij is. Dit doe je bijvoorbeeld door jouw persoonlijke kenmerken te koppelen aan de beschreven functie in de vacature. Heb jij interesses of competenties die relateren aan de werkzaamheden? Bingo! Of misschien voel je je verbonden met de stad waar de organisatie gevestigd is? Wat het ook is dat jou verbindt met het traineeship, zet het in je motivatiebrief.

Een andere manier om de motivatiebrief voor jouw traineeship persoonlijk te maken, is door clichés en betekenisloze woorden te voorkomen. Zinnen als “Ik ben een echte doorzetter”, of “Ik beschik over goede communicatieve vaardigheden” zijn dus niet zo handig.

Traineeship motivatiebrief tip #5: Laat je inspireren

Daarmee bedoelen we dus niet dat je de brief van een ander moet kopiëren. Het is echter wel slim om een voorbeeld motivatiebrief voor een traineeship te bekijken, zodat je ongeveer weet waar je naartoe werkt. Bovendien kan het best inspirerend zijn om eens wat brieven van anderen te lezen. Wie weet popt er daardoor een goed idee in je op om in je eigen brief te verwerken.

Let op: staar je niet blind naar een voorbeeld sollicitatiebrief voor een traineeship, er bestaat niet iets als een perfecte brief. Ga na het lezen weer terug naar je eigen brief en houd die dicht bij jezelf.

Traineeship motivatiebrief tip #6: Wees eerlijk

Organisaties die een traineeship aanbieden stellen vaak hoge eisen aan hun toekomstige trainees als het gaat om vaardigheden, diploma’s en werkervaring. Wees eerlijk in de motivatiebrief voor jouw traineeship over de mate waarin je voldoet aan de gevraagde functie-eisen. Dus ook als je daar niet volledig aan voldoet.

Een motivatiebrief voor het traineeship is geen kopie van je cv, maar een toelichting daarop. Je hebt dus de ruimte in je brief om eventuele ‘tekortkomingen’ uit te leggen. Bovendien is een assessment vaak onderdeel van de sollicitatie voor het traineeship, dus daarmee kunnen bepaalde vaardigheden worden getoetst. Eerlijkheid duurt het langst, ook als je als trainee aan de slag wilt.

sollicitatiebrief-traineeship

Traineeship motivatiebrief tip #7: Jouw ervaring is belangrijk

Vaak mag je na het afstuderen maximaal twee jaar werkervaring hebben opgebouwd, om te kunnen solliciteren op een traineeship. Dat is niet zo gek, want veel traineeships zijn er om jonge, net-afgestudeerde mensen op te leiden tot young-professional.

Hoewel je dus geen motivatiebrief en cv kunt vullen met met jouw werkervaring, is het wél slim om andere relevante ervaringen te bespreken. Heb je bijvoorbeeld stage gelopen, vrijwilligerswerk gedaan, relevante bijbaantjes gehad, in commissies gezeten of hele andere nevenactiviteiten gedaan? Beschrijf ze op je cv of in de motivatiebrief voor jouw traineeship en je hebt meteen een streepje voor.

Bonustips

Of je nou op een marketing traineeship solliciteert, of een motivatiebrief voor een IT traineeship aan het schrijven bent (check de blog over de populairste traineeship branches), neem écht de tijd om jouw sollicitatie compleet te maken. Dit is het allereerste contactmoment met de organisatie, dus laat je van je goede kant zien. Hieronder volgen nog enkele bonustips voor het schrijven van een top motivatiebrief voor jouw traineeship, en dan is het echt tijd om aan de slag te gaan.

  • Zorg dat je brief een sterke opening heeft;
  • Schrijf maximaal één A4-tje vol;
  • Zet de juiste contactpersoon in de aanhef;
  • Vergeet geen begeleidend mailtje bij je brief en cv te sturen.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.