STUDENTJOB BLOG

traineeship

Ben jij klaar met studeren, maar nog lang niet uitgeleerd? Dan is het slim om een traineeship te volgen. Een wat? Een traineeship. Je hebt deze term ongetwijfeld wel eens voorbij zien komen. Maar wat is een traineeship nou eigenlijk precies? Good question. De meest uiteenlopende bedrijven en organisaties bieden traineeships aan, dus een beetje duidelijkheid kan geen kwaad. In deze reeks blogs vind je alle alle ins en outs over traineeships, een traject waarbij je leert en werkt tegelijk. Is jouw interesse gewekt? Lees dan snel verder en voor je het weet schud jij de definitie van traineeship zo uit je mouw.

De betekenis van een traineeship

Wat betekent ‘traineeship’? Om precies te zijn gaat het om een startersfunctie waarin je wordt opgeleid in een bepaald vakgebied. De vakgebieden waar traineeships voor bestaan lopen enorm uiteen, waardoor verschillende trajecten qua inhoud dan ook sterk verschillen. Eén ding staat in ieder geval vast: bij alle traineeships gaat het om de combinatie tussen werken en leren. Je volgt dus een opleiding terwijl je de werkvloer op gaat. Je leest het goed: de werkvloer opgaan betekent dat je tijdens een traineeship gewoon een salaris verdient. Een startsalaris uiteraard. Maar hé, dat is te allen tijde beter dan je bijverdiensten naast je studie, toch? Het ene traineeship duurt enkele maanden, het andere een paar jaar, en het is natuurlijk de bedoeling dat je het traject afrondt. Lees je daarom altijd goed in voordat je solliciteert op een traineeship, dan weet je zeker dat het programma goed bij je past.

Waarom een traineeship volgen?

Een traineeship, dus. Waarom is het slim om je daarvoor aan te melden? Another good question. Want hé, er zijn tenslotte talloze dingen die je kunt doen met je leven. Aan keuzestress geen gebrek onder de meeste jonge mensen. Hieronder vertellen we je kort waarom een traineeship volgen een slimme keuze is. Wil je meer weten over de vele voordelen van een traineeship? Check dan deze blog. Benieuwd naar de andere kant van de medaille? Lees dan over de nadelen van een traineeship.

1: Jezelf ontwikkelen als trainee

Op de eerste plaats is een traineeship goed voor je ontwikkeling. Als trainee krijg je veel persoonlijke begeleiding, vaak van een mentor of coach die het gehele traject naast je staat. Deze persoon heeft, als het goed is, al een flinke dosis werkervaring op zak en begrijpt welke struikelblokken je allemaal tegenkomt tijdens een traineeship én op de werkvloer. Samen kun je sparren over je werkzaamheden, de organisatie en jouw vervolgstappen. Je persoonlijke begeleider is iemand waar je altijd bij terecht kunt met jouw vragen en twijfels. En geloof ons: daar heb je, zeker aan het begin van je traineeship, veel behoefte aan. Doordat je tijdens een traineeship continu van feedback wordt voorzien, staat je persoonlijke ontwikkeling nooit stil.

Competenties en capaciteiten

Een andere positieve bijdrage aan je persoonlijke groei, is dat je tijdens een traineeship een hoop inzicht in je competenties en capaciteiten krijgt. Je loopt mee op diverse afdelingen binnen een organisatie, omdat je continu met verschillende projecten meedoet. Misschien voel jij je niet helemaal thuis op de ene afdeling, maar floreer je op de andere. Who knows? Door uiteenlopende werkzaamheden uit te voeren heb jij binnen no-time door waar je écht goed in bent, wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. En dat is een hoop waard, zowel tijdens je traineeship als voor de rest van je loopbaan.

Lekker doorleren tijdens je traineeship

We love personal growth, maar een traineeship heeft ook nog andere voordelen. Wat dacht je van alle (vakinhoudelijke) kennis die je opdoet tijdens het traject? Traineeships staan erom bekend dat ze bol staan van de trainingen en cursussen. Deze lesvormen staan tijdens een traineeship veel meer centraal dan wanneer je direct voor een startersfunctie gaat. Dus, vind jij het heerlijk om je hersenen te kraken en nieuwe informatie tot je te nemen? En ben je stiekem nog lang niet uitgestudeerd? Zoek dan een traineeship dat bij jouw studierichting en interesses past en je kunt als vanouds de boeken in duiken. Soms kun je tijdens je traject zelfs certificaten en diploma’s halen. Dat staat dan weer reuzegoed op je cv.

betekenis-traineeship

2: Een goed arbeidsmarktperspectief

De organisatie waar je een traineeship bij volgt steekt veel kennis, energie en geld in jouw ontwikkeling. Wanneer je het gehele traject succesvol hebt afgerond, kun jij jezelf als ex-trainee dan ook een volwaardige en breed inzetbare werknemer noemen. Dat is natuurlijk niet alleen voor jou van waarde, maar ook voor de organisatie zelf. Je weet waar je kwaliteiten liggen en jouw begeleider(s) weten dat ook. Het is dan ook geen hogere wiskunde om te bedenken dat de organisatie jou als ex-trainee graag in dienst wilt. Het volgen en afronden van een traineeship betekent dus direct dat je een goed arbeidsmarktperspectief hebt. Ka-ching.

Wil je niet de rest van je leven bij dezelfde organisatie blijven werken? Dat begrijpen we. Een nieuw kantoor, nieuwe collega’s en misschien wel een nieuwe stad doet iedereen op z’n tijd goed. Het goede nieuws is: tijdens een traineeship bouw je een netwerk op. Niet alleen bestaande uit mede-trainees, maar ook uit collega’s in andere functies en werknemers bij andere organisaties. Grote kans dus, dat als de tijd rijp is voor een nieuwe uitdaging, je een leuke job vindt via je netwerk. Het laatste pluspunt van een traineeship, en dan houden we echt op, is dat het goed op je cv staat. Ook dit vergroot jouw kansen op de arbeidsmarkt en maakt jouw profiel interessant voor veel bedrijven en organisaties. Kom maar door, dus, met die leuke aanbiedingen voor een baan. Tips voor het schrijven van een goede traineeship motivatiebrief? Check de gelinkte blog.

Waar kun je een traineeship volgen?

Heel leuk natuurlijk, al die pluspunten van een traineeship, maar waar kun je eigenlijk traineeships volgen? Een cruciaal onderwerp, als je het ons vraagt. Het goede nieuws is: door heel Nederland worden er traineeships aangeboden en zelfs in het buitenland kun je het traineeship van je dromen tegen het lijf lopen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het lastige daaraan is natuurlijk, hoe kies je dan een traineeship dat geschikt is voor jou? Misschien zie je door de bomen het bos helemaal niet meer. Check daarom de blog over de verschillende soorten traineeships.

Een traineeship per opleiding

Ten eerste is er natuurlijk de invloed van jouw gevolgde opleiding op de traineeships die je kunt volgen. Een hbo traineeship is anders dan een mbo traineeship, en een wo traineeship is weer anders dan een traineeship zonder opleiding. Je leest het goed: voor sommige traineeships heb je géén specifieke opleiding nodig. Dit betekent niet dat je altijd kunt instromen zonder opleiding gevolgd te hebben, maar dat jouw opleidingsrichting niet per se hoeft aan te sluiten op het vakgebied van het traineeship. In de blog over traineeships per opleiding leggen we de verschillen helder uit. Bovendien kun je daar informatie vinden over wat voor soort traineeships je kunt volgen wanneer je een bepaald opleidingsniveau hebt behaald, en waar deze traineeships aangeboden worden.

Traineeship in het buitenland?

Wanneer we het hebben over waar je een traineeship kunt volgen, speelt de locatie - hoe raad je het - natuurlijk ook mee. Ga je voor een traineeship in het buitenland? Of past een traineeship in Nederland beter bij jouw mogelijkheden? Het is in ieder geval beide mogelijk. Als je een traineeship in Nederland gaat volgen, welke factoren zijn dan belangrijk om de locatie te bepalen? Wil je bijvoorbeeld het liefst zo dicht mogelijk bij huis aan de slag, of wil je alleen aan een van de beste traineeships van Nederland meedoen en maakt de regio niet zoveel uit? Allemaal belangrijke aspecten om over na te denken.

Blijf jij liever in ons koude kikkerlandje? Check dan de blog over de beste traineeships van Nederland en ontdek aan welke voorwaarden een goed traineeship moet voldoen.

Van ICT- tot management traineeships

Hoewel je dus vaak gebonden bent aan je behaalde opleidingsniveau, heb je naast de locatie óók keuze uit allerlei verschillende bedrijven en branches. Wij geven jou in een aantal blogs inzichten over populaire branches om een traineeship in te volgen. Denk bijvoorbeeld aan een traineeship in de zorg, het onderwijs of in de ICT. Had je nog geen keuzestress? Na het het lezen van die blogs waarschijnlijk wel. Sawry.

keuzestress

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.