STUDENTJOB BLOG

reizen tussenjaar

Yes, eindelijk klaar met school. Je eindexamens liggen gelukkig achter je, maar.. wat nu? Na al die jaren ploegen heb je geen zin om meteen weer de studiebanken in te duiken, dus kies jij voor een tussenjaar. Wat je tijdens dit tussenjaar gaat doen? Reizen, natuurlijk! Dit is dé kans voor jou om de wereld te ontdekken. Je hebt namelijk (waarschijnlijk) nog geen studieschuld, hypotheek of kinderen waar je rekening mee hoeft te houden, dus jij kunt in alle vrijheid op reis.

Maar waar ga jij in je tussenjaar reizen? Kies je één leuk land dat je een periode lang gaat ontdekken? Of hop je van land tot land? En hoe lang ga jij eigenlijk reizen tijdens je tussenjaar? Je kunt natuurlijk het hele jaar op buitenlands avontuur, maar je kunt ook een deel van het jaar gebruiken om bijvoorbeeld je studiekeuze te maken of je voor te bereiden op het studentenleven. Dat is het fijne van een tussenjaar: je kunt lekker doen wat jij wilt. Wel is het handig om bijtijds te bedenken wat je wilt doen tijdens jouw tussenjaar, zodat je voorbereid op avontuur kunt. Daarom geven we je in deze blog meer informatie over reizen tijdens je tussenjaar.

Waar ga jij naartoe reizen tijdens je tussenjaar?

Dat jij wilt reizen tijdens je tussenjaar, staat vast. Maar waar gaat de reis naartoe? Misschien droom je er al jaren van om te backpacken door Azië of Australië, maar het kan ook zijn dat je het liefst elke hoek van de wereld bezoekt. Je kunt helemaal zelf kiezen waar en hoe lang je gaat reizen tijdens je tussenjaar. Natuurlijk ligt dit wel aan een aantal factoren, zoals je budget en hoeveel tijd je hebt om op reis te gaan. Gelukkig zijn er opties genoeg die passen bij vrijwel ieder scenario. Met de WilWegWijzer van Nuffic kun je inspiratie opdoen en een aantal scenario's bedenken.

Heb je besloten om naar verschillende landen of steden te reizen tijdens je tussenjaar? Dan kan het vinden van vliegtickets best ingewikkeld zijn. Moet je nou een heleboel losse tickets kopen, of koop je liever een retourticket naar de hoofdstad en bekijk je vanuit daar waar je vervolgens naartoe gaat? Het is fijn om niet per se gebonden te zijn aan een vaste route, want zo kun je spontaan je plannen omgooien. Bijvoorbeeld als je een leuke groep medereizigers leert kennen die ergens anders naartoe willen, en je eigenlijk wel mee wilt. Toch kan het leven van dag-tot-dag ook een beetje onpraktisch zijn, want last minute vliegtickets kunnen behoorlijk prijzig zijn en er is niet altijd garantie dat je überhaupt tijdig vervoer gaat vinden naar jouw volgende bestemming.

Wil je jouw reis in je tussenjaar toch liever van te voren plannen? Dan is het handig om een wereldticket of combinatieticket te kopen. Met deze tickets kun je binnen een bepaalde tijd (zoals een tussenjaar) reizen tussen verschillende locaties. Je kunt hier kiezen voor een ticket met vaste locaties, zoals Hong Kong, Nieuw Zeeland en Amerika, maar je kunt ook een wereldticket op maat laten maken. Zo kies jij alle landen waar je graag naartoe wilt en helpt een bemiddelingsbedrijf jou met het boeken.

Reizen tijdens je tussenjaar: hoe ga je dat eigenlijk betalen?

Reizen tijdens je tussenjaar is een onvergetelijke ervaring, maar jammer genoeg zijn de leukste dingen in het leven vaak niet gratis. Reizen tijdens je tussenjaar is hierin geen uitzondering. Afhankelijk van waar je naartoe wilt, ben je meestal aan de vliegtickets alleen al duizenden euro’s kwijt. En dan ben je er nog lang niet. Denk aan dingen zoals je verblijf, eten en activiteiten. In sommige landen kun je voor een paar euro al overnachten in een hostel, terwijl andere steden juist alleen dure hotels of AirBnB’s beschikbaar hebben. Je kunt jouw reis tijdens je tussenjaar helemaal zelf invullen, dus het is ook zeker mogelijk om je aan een bepaald budget te houden. Kies voor goedkopere landen, eet niet elke dag in de meest luxe restaurants en trek er overdag zelf op uit in plaats van te betalen voor dure excursies.

Wil jij je tijdens jouw tussenjaar reizen niet laten tegenhouden door een budget? Misschien heb je hier al jaren voor gespaard en kun je je nu veroorloven het er eens flink van te nemen. Of misschien ben je wel van plan om tijdens je tussenjaar te reizen en werken tegelijkertijd. Dat kan natuurlijk ook. Zo kun je in sommige landen kiezen voor een Working Holiday, waarbij je op verschillende locaties door het land aan het werk gaat. Gelukkig hebben we ook een heleboel blogs over werken in het buitenland.

Kun je reizen tijdens je tussenjaar als je nog geen 18 bent?

Als je net het vmbo of de havo hebt afgerond, is de kans groot dat je nog geen 18 of misschien zelfs nog geen 16 bent. Jij wilt dan wel reizen tijdens je tussenjaar, maar hoe zit het eigenlijk met de leerplicht? Tot je 16e ben je officieel leerplichtig. Dit houdt in dat je (behalve in uitzonderingsgevallen) gewoon nog naar school moet. Tussen je 16e en 18e heb je een kwalificatieplicht, wat betekent dat je vrij bent om een tussenjaar te nemen om te reizen zodra je een kwalificatie behaald hebt. Zo mag je op je 16e een tussenjaar nemen als je jouw mbo-diploma op zak hebt, maar is het iets lastiger als je 17 bent en nog in de 5e klas van het vwo zit. Je kunt er in dat geval ook voor kiezen om een jaar high school in het buitenland te volgen of tijdens de vakantie te werken in het buitenland.

Wat moet je allemaal regelen om te reizen tijdens je tussenjaar?

Je staat na het lezen van deze blog waarschijnlijk te popelen om te gaan reizen tijdens je tussenjaar, maar er moet eerst nog het een en ander geregeld worden. Hoewel je misschien wat spontaniteit wilt behouden tijdens je tussenjaar, is het toch handig om een plan op te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld van te voren alvast een route bepalen, of in ieder geval een begin en eindpunt. Aan de hand van waar je gaat reizen, kun je een budget opstellen zodat je een beetje rekening kunt houden met hoeveel geld je per dag ongeveer kunt uitgeven. Andere zaken die je moet regelen voordat je kunt gaan reizen tijdens je tussenjaar zijn:

  • Een visum en indien nodig werkvergunning
  • Verzekeringen
  • Een paspoort
  • Eventuele inentingen

Als je langer dan 8 maanden (achtereenvolgend) in het buitenland verblijft, moet je je uitschrijven in het bevolkingsregister. Dit doe je bij de dienst Burgerzaken bij de gemeente.

Ook is het handig om vóór je tussenjaar al een beetje te bedenken wat je volgend jaar wilt doen. Want hoewel reizen tijdens je tussenjaar op dit moment waarschijnlijk het enige is waar je aan kunt (en wilt) denken, ligt de toekomst ook al op de loer.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.