STUDENTJOB BLOG

traineeship-overheid

Met een traineeship bij de overheid draag je een steentje bij aan de maatschappij. Je gaat onder andere aan de slag met beleid, wetgeving en politiek en loopt mee op een of meerdere ministeries. Of het nou gaat om milieu, privacy of onderwijs, als trainee bij de rijksoverheid werk je altijd aan een beter Nederland.

Er zijn zo’n vijftien verschillende traineeships bij de rijksoverheid te volgen. Wat je precies gaat doen, hangt dus af van het traineeship dat je hebt gekozen. Bovendien heb je veel vrijheid om het traject in te delen naar jouw interesses. Je hebt niet alleen de keuze uit verschillende opdrachten en Rijksorganisaties, maar ook uit opleidingen en trainingen. Met een traineeship bij de overheid ontwikkel je je dus in de richting die jij wilt.

Tip: wil je meer algemene informatie over traineeships? Lees dan ook de blog ‘Wat is een traineeship?’.

Jouw werkzaamheden als trainee bij de overheid

Tijdens het tweejarige traineeship bij de overheid werk je aan verschillende opdrachten. Maatschappelijke thema’s, zoals duurzaamheid, werkloosheid en ontwikkelingssamenwerking staan daarbij centraal. Vaak word je gekoppeld aan een ministerie of andere Rijksorganisatie, zoals Rijkswaterstaat of de politie. Vanuit deze werkplek werk je aan jouw opdrachten en kun je tijdelijk gedetacheerd worden bij een andere instelling. Zo krijg je een kijkje in de keuken bij allerlei verschillende afdelingen.

Kijk je als trainee bij de overheid vooral mee? Nope, je gaat meteen aan het werk. Je bent een volwaardig medewerker, al vanaf het begin van jouw traineeship bij de overheid. Je werkt dan ook 36 uur per week, krijgt een hoop verantwoordelijkheid en een startsalaris van ongeveer € 2700,- bruto per maand. Geen verkapte stage dus, maar een echte startersbaan waarbij je de basis legt voor een carrière bij de overheid.

Doe je alleen praktijkervaring op tijdens een traineeship bij de overheid? Zeker niet, je duikt als vanouds de boeken in. Je volgt namelijk een of meerdere opleidingen, waarbij je leert over de werkprocessen, cultuur en structuur van de Rijksoverheid. Deze opleidingen en trainingen zijn deels vakinhoudelijk, maar zeker ook om jouw soft skills te verbeteren. Denk hierbij aan plannen en communiceren. Jouw persoonlijke ontwikkeltraject staat namelijk centraal tijdens een traineeship bij de overheid.

Welke traineeships bij de overheid zijn er?

Van een data (science) traineeship bij de Rijksoverheid tot een ICT-traineeship, je kunt allerlei trajecten volgen als trainee bij de overheid. Met een afgeronde hbo- of wo-opleiding kun je uit verschillende traineeships kiezen, de studierichting maakt meestal niet uit. Check wel altijd de opleidingseisen even, want voor sommige traineeships heb je een wo-(master)diploma nodig. Bovendien is een van de vereisten vaak dat je maximaal twee jaar geleden bent afgestudeerd. Welke traineeships de overheid allemaal aanbiedt? Je vindt ze hieronder:

  • Financial Traineeship
  • Traineeship Rijksinkoopprofessionals
  • Rijks I-Traineeship (ICT, Data, Cyber)
  • Rijksvastgoed Traineeship
  • Het Rijkstraineeprogramma
  • Internationaal beleidsmedewerker - Buitenlandse Zaken
  • Rijkswaterstaat Traineeship
  • Traineeship BoFEB voor startende algemeen economen
  • Audit Traineeship
  • Tax Talent Traineeship
  • ICT Traineeship Belastingdienst
  • Traineeship Overheidsjurist
  • Traineeship Wetgevingsjurist
  • OM-Traineeship

Jouw loopbaan na een traineeship bij de overheid

Na een traineeship bij de overheid kun je in verschillende functies terechtkomen. Heb je automatisch een baan na je traineeship? Helaas niet, je solliciteert in principe gewoon op de interne vacatures van de Rijksoverheid. De kans is echter wel heel groot dat je snel wordt aangenomen. Er is niet voor niets twee jaar in jouw ontwikkeling geïnvesteerd, en als het goed is heb je een een flink netwerk opgebouwd. Bovendien kun je als goede trainee bij de overheid soms direct doorstromen naar een startersfunctie bij jouw ministerie of Rijksorganisatie.

traineeships-overheid

Voorbeelden van populaire functies na een traineeship bij de overheid? Projectleider, data scientist, (beleids)adviseur, beleidsmedewerker, communicatiemedewerker, inkoopspecialist en informatieanalist. Nog geen idee wat je wilt gaan doen na je traineeship? Geen zorgen, tijdens een traineeship bij de overheid doe je veel ervaring op en merk je vanzelf welke functies jou wel en niet aanspreken. Alles op z’n tijd.

Geïnteresseerd in traineeships bij de overheid? Dan vind je de traineeships bij de gemeente vast ook interessant. Ben je benieuwd welke traineeships er eigenlijk allemaal bestaan? Lees dan de blogs over verschillende soorten traineeships en de populairste branches voor een traineeship. Wie weet kom je interessante richtingen tegen, zoals een data science traineeship of een marketing traineeship.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.