STUDENTJOB BLOG

data-science-traineeship

Data science traineeships, ook wel data scientist traineeships genoemd, zijn populair. Er zijn steeds meer organisaties en bedrijven die traineeships in dit vakgebied aanbieden. Denk aan de overheid, detacheringsbedrijven en allerlei grote organisaties die inzichten op basis van data goed kunnen gebruiken. Data science klinkt heel fancy, maar wat betekent het eigenlijk precies? En wat leer je tijdens zo’n traineeship? Je leest het allemaal in deze blog over data science traineeships.

Tip: lees de blog ‘Wat is een traineeship?’ voor algemene informatie over traineeships.

Wat is data science?

First things first: wat is data science? Het is een wetenschap met als doel waarde te creëren uit data. Voor je waarde (inzichten) kunt creëren, zijn er veel stappen nodig. Zo moet er data opgeslagen, gesorteerd en getransformeerd worden, voordat je er conclusies uit kunt trekken. En daar zijn allerlei systemen, processen en methodes voor nodig. Wil je leren hoe dit in z’n werk gaat? Dan komt een data science traineeship goed van pas.

Wat doet een data scientist of datawetenschapper? Data scientists werken bij allerlei organisaties die grote hoeveelheden data (big data) willen verwerken en doorgronden. Denk aan Rijksorganisaties, IT-bedrijven, banken, multinationals en adviesbureaus die klanten helpen met het creëren van inzichten. Vaak ben je als data scientist betrokken bij het volledige proces van data analyse: van het zoeken naar mogelijkheden in big data tot het rapporteren en presenteren van de inzichten. Je werkt samen met onder andere managers, consultants, econometristen, programmeurs en andere data scientists.

Wat is een data science traineeship?

Een data science traineeship, ook wel data analytics traineeship genoemd, wat is dat nou precies? Tijdens een data science traineeship leer je ‘informatieschatten’ te vinden in grote hoeveelheden data en hoe je hier belangrijke inzichten uit verkrijgt. Dit leer je zowel vanuit de boeken als in de praktijk. Zo word je waarschijnlijk bij een van de aangesloten organisaties gedetacheerd, waar je zelf aan de slag gaat met een opdracht. Dit kan bij een overheidsinstelling zijn, maar bijvoorbeeld ook een bank, verzekeringsmaatschappij, ziekenhuis, retailer of telecombedrijf.

En de theorie dan? Ook daar is natuurlijk aan gedacht. Tijdens een data science traineeship volg je een (interne) opleiding over dataverwerking en (soms ook) business intelligence. Zo leer je programmeren, maak je kennis met verschillende dataverwerkingstools, behaal je technische certificaten en leer je hoe je bevindingen rapporteert. Omdat je les krijgt van ervaren professionals en academici in het vakgebied, doe je tijdens een data science traineeship in een korte tijd veel kennis op.

data-science-traineeships

Jouw ontwikkeling als data science trainee

Zoals bij de meeste traineeships, staat jouw persoonlijke ontwikkeling tijdens een data science traineeship centraal. Je ontwikkelt je dus niet alleen op het gebied van data science, maar ook op persoonlijk gebied. Aan het begin van je traineeship krijg je een coach, talentmanager of persoonlijk begeleider toegewezen. Samen voeren jullie gesprekken over je ontwikkeling en reflecteren jullie op doelstellingen. Bovendien kun je tijdens het gehele data science traineeship terecht bij deze persoon met al je vragen.

Je hebt vast wel eens van soft skills gehoord. Dit zijn, in tegenstelling tot vakinhoudelijke vaardigheden, de meer ‘onzichtbare’, sociale vaardigheden. Denk aan communiceren, samenwerken, met stress en kritiek omgaan, presenteren en (persoonlijk) leiderschap. Tijdens een data science traineeship is er, naast je persoonlijke ontwikkeling, ook veel aandacht voor deze soft skills. Zo kom jij als starter binnen en verlaat je het data science traineeship als een heuse young professional.

Waar volg je een data science traineeship?

Verschillende organisaties bieden data science traineeships aan. Denk aan detacherings- en wervingbureaus, overheidsinstellingen, grote (internationale) organisaties, adviesbureaus en organisaties die zich richten op dataverwerking. Weet je nog niet waar je jouw traineeship wilt volgen? Dan is het slim om verschillende vacatures voor data science traineeships met elkaar te vergelijken. Benieuwd naar de meest populaire data science traineeships? Komen ze:

  • Yacht data science traineeship
  • Future Impact data science traineeship
  • Data science traineeship van de Rijksoverheid (ook wel het Rijks I-Traineeship genoemd)

Dus, was je Google aan het afstruinen op zoek naar junior data scientist vacatures? Wacht dan nog even met solliciteren en kijk eerst eens of er een leuk data science traineeship openstaat. Je ontwikkelingsmogelijkheden tijdens zo’n traineeship zijn namelijk meestal een stuk groter. En wist je trouwens dat data scientist in het Harvard Business Review uitgeroepen is tot het meest sexy beroep van de 21e eeuw? Nog meer reden, dus, om je aan te melden voor zo’n data science traineeship ;)

Ben je benieuwd welke traineeships er nog meer zijn? Check dan de blogs over verschillende soorten traineeships en de populairste branches eens. Wie weet ontdek je allerlei leuke richtingen, zoals marketing traineeships, traineeships bij de gemeente of bij de overheid. Wie niet waagt, wie niet wint.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.