STUDENTJOB BLOG

traineeships-in

Overweeg je een traineeship? In welke branche wil je dat eigenlijk gaan doen? Er zijn tenslotte eindeloos veel branches waarin je aan de slag kunt. In deze blog vertellen we je meer over de meest populaire branches om een traineeship in te volgen, zodat je je goed kunt oriënteren.

Een traineeship in de IT

Zie jij vacatures voor IT-traineeships of ICT-traineeships staan? Dan wordt daar waarschijnlijk hetzelfde mee bedoeld. Hoewel IT voor informatietechnologie staat en ICT voor informatie- en communicatietechnologie, verwijzen beide termen meestal naar hetzelfde vakgebied. Interesse in een traineeship in de IT of ICT? Check dan de uitleg hieronder voor informatie.

Wil je een ICT-traineeship doen zonder vooropleiding gedaan te hebben? Geen probleem. Om je aan te melden voor een traineeship in de IT hoef je vaak geen achtergrond in de IT te hebben. Affiniteit met IT? Dat uiteraard wel. Je moet het leuk vinden om je voor een bepaalde periode helemaal vast te bijten in alles wat met IT te maken heeft. Ieder IT-traineeship is anders, maar er zijn ook veel overeenkomsten. Zo doe je in de eerste periode vaak veel vakkennis op, leer je over verschillende functies en technieken en behaal je vaak ook certificaten. Waar je precies voor wordt opgeleid? Die keuze is aan jou. Zo kun je je met een traineeship in de IT onder andere specialiseren tot developer, cybersecurity specialist, software tester, data-specialist of low code consultant. Bovendien heb je ook IT-traineeships waarbij je je gedurende het gehele traineeship specialiseert in een bepaald vakgebied, denk aan een business IT-traineeship of een traineeship voor IT-consultant.

Jouw praktijkervaring als IT-trainee

Zit het werk er dan op? Zeker niet. Dan begint het pas. Met jouw nieuwe kennis en vaardigheden op zak ga je namelijk de wijde wereld in. Op naar een opdrachtgever waar je jouw talenten kunt inzetten. Aanbieders van traineeships in de IT stellen jou voor aan toffe bedrijven en organisaties, waar je aan de slag kunt met allerlei IT-opdrachten. Solliciteer je voor een traineeship bij een bedrijf dat zelf gespecialiseerd is in IT? Dan hoef je je praktijkervaring niet buiten de deur op te doen, maar ga je binnen de organisatie aan het werk. Want, als IT-trainee omringd worden door IT-specialisten, wie wilt dat nou niet?

Sommige bedrijven of organisaties zijn zó groot dat ze een eigen IT-afdeling met opleidingsmogelijkheden hebben. Denk bijvoorbeeld aan de Rijksoverheid. Bij dit soort organisaties blijf je ook binnenshuis om praktijkervaring op te doen en ga je op één van de IT-afdelingen aan het werk.

Tips voor het zoeken naar een traineeship in de IT

Benieuwd naar openstaande vacatures voor traineeships in de IT? Check dan de pagina met IT-traineeships bij YoungCapital NEXT en TraineeshipsOverzicht voor nog meer traineeships in de IT bij verschillende bedrijven en organisaties. Populaire IT-traineeships? Zoek dan het Calco IT-traineeship, YoungCapital NEXT IT-traineeship, Goodzo IT-traineeship en QISS IT-traineeship eens op. Grote kans dat daar iets leuks voor je tussenzit. Ben jij tenslotte geïnteresseerd in een IT-traineeship zonder vooropleiding in de IT gevolgd te hebben? Check de gelinkte blog voor informatie.

Een traineeship in management

Tijdens het volgen van een traineeship in de management richting leer je hele andere dingen dan wanneer je een IT-traineeship volgt. Wat leer je dan zoal? Als management trainee word je opgeleid om uiteindelijk aan de slag te gaan in een - hoe raad je het - management- of leidinggevende functie. Je draait mee met verschillende projecten, waarbij jouw verantwoordelijkheid steeds een beetje groter wordt. Uiteindelijk neem je de rol van leidinggevende, (project)manager of projectleider aan en zet je jouw geleerde vaardigheden in.

Welke vaardigheden leer je als management trainee dan? Onder andere communicatieve, sociale en analytische vaardigheden, maar ook projectmanagement, (persoonlijk) leiderschap en zelfreflectie. Net als bij traineeships in andere richtingen, word je tijdens een management traineeship begeleid door een coach. Hij of zij loopt gedurende het hele traineeship met je mee en volgt jouw ontwikkeling. Samen stellen jullie doelen op om jouw (leiderschaps)kwaliteiten te verbeteren en maken jullie een plan om deze doelen te behalen. Hoe lang zo’n traineeship in management duurt? Dat verschilt sterk per traineeship, maar gemiddeld tussen de één en drie jaar.

Soorten traineeships in management

Management trainees gaan bij uiteenlopende organisaties en bedrijven aan de slag, al zijn het vaak de wat grotere instellingen met veel afdelingen en werknemers. Denk aan zorginstellingen, maar ook aan gemeenten, provincies en andere organisaties die deel uitmaken van de overheid. Als management trainee kun je zeker niet alleen bij non-profit organisaties aan de slag, maar ook in de profitsector. Grote (internationale) bedrijven, zoals banken, zorgverzekeraars en bedrijven in de ICT en logistiek bieden ook vaak traineeships in management aan. Vaak worden management traineeships op wo- en hbo-niveau aangeboden, maar ook wanneer je een mbo-opleiding op zak hebt kun je met diverse management traineeships aan de slag.

Omdat er uiteenlopende organisaties en bedrijven zijn die traineeships in management aanbieden, bestaan er management traineeships in verschillende sectoren. Hier een aantal voorbeelden van de meest populaire sectoren:

  • traineeship facility management
  • IT-management traineeship
  • international management
  • corporate management traineeship
  • traineeship zorgmanagement
  • traineeship projectmanagement
  • supply chain management traineeship

management-traineeship

 

Een traineeship in HR

Ben jij opgeleid op het gebied van personeelszaken? Eén van de manieren om je verder te ontwikkelen, is door een HR-traineeship te volgen. HRM is een breed vakgebied (dat weet jij vast als geen ander), dus het is slim om te ontdekken op welke plek jij het beste tot je recht komt. Iedere HRM’er heeft tenslotte andere talenten en kwaliteiten. Wat je allemaal leert tijdens een traineeship in HR? Wij leggen het je uit.

Zoals bij de meeste traineeships, doe je tijdens een traineeship in HR/HRM zowel theoretische als praktische kennis op. Afhankelijk van de organisatie waar je voor aan de slag gaat, leer je bijvoorbeeld over arbeidsrecht, arbeidsbemiddeling, communicatie en sociale zekerheid. Dit leer je dus niet alleen vanuit de boeken, maar ook in de praktijk. Door voor verschillende opdrachtgevers een HR-klus op te pakken, kun jij je opgedane kennis gebruiken in het werkveld.

Met een traineeship in Human Resources kun je verschillende kanten op. We zeiden het al, het is een breed vakgebied. Je kunt bij aanvang of tijdens een traineeship in HR daarom vaak kiezen uit verschillende specialisaties. Denk aan veranderingsmanagement, bedrijfspsychologie, advies, werkgeluk of consultancy. Uiteraard verschilt het per organisatie op welke gebieden je je kunt specialiseren. Enkele populaire traineeships zijn:

  • Rvdb-traineeship
  • HR-traineeship bij ING
  • HR-traineeship bij Quoratio
  • HR-traineeship bij Heineken
  • HR-traineeship bij Yacht

Waarom het slim is om als HR-trainee aan de slag te gaan? De uiteindelijke functie die je gaat uitvoeren is vaak hoger dan wanneer je geen traineeship hebt gevolgd. Terwijl je eerst als bijvoorbeeld HR-(project)assistent of recruiter aan de slag kon, kun je na een HR-traineeship vaak op het gebied van HR-advies of -verandermanagement aan het werk. Hoe tof is dat?

Een traineeship in jouw ideale branche

We hebben dan wel een overzicht met traineeships in populaire branches gegeven, maar wat als dé branche voor jou er niet tussenstaat? Er zijn natuurlijk nog heel veel andere soorten traineeships. En bovendien: wie zegt dat populaire traineeships beter zijn dan de wat kleinere traineeships? Zo heb je niet alleen traineeships in finance en data science, maar ook in marketing, logistiek en cybersecurity. Bovendien vind je traineeships bij gemeenten, waterschappen allerlei andere overheidsinstellingen. Voor de meer onbekende traineeships moet je wat beter Googlen om informatie te achterhalen, maar hé, dan heb je ook wel wat. Want, wat is er leuker dan het volgen van een traineeship in het vakgebied waarin je écht wilt doorgroeien?

traineeship-overzicht

Tip: check de blog over verschillende soorten traineeships wanneer je nog in de oriënterende fase zit. Verdiepende informatie over traineeships per opleiding vind je in deze blog. Heb je al een traineeships (in welke richting dan ook) gekozen? Lees dan de blog vol met tips voor het schrijven van een traineeship motivatiebrief en die over het traineeship salaris.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.