STUDENTJOB BLOG

traineeship-gemeente

Traineeships bij de gemeente zijn populair, en dat is niet voor niks. Zo’n traineeship is namelijk een goede opstap voor een carrière bij de (lokale) overheid of in de politiek. Wat je als trainee bij de gemeente precies gaat doen? Dat verschilt per gemeente, maar er zijn zeker overeenkomsten. Lees daarom snel verder en kom alles te weten over traineeships bij de gemeente.

Wat leer je als trainee bij de gemeente?

Tijdens een traineeship bij de gemeente combineer je werken en leren. Je loopt mee op verschillende afdelingen, afhankelijk van het soort traineeship en natuurlijk ook van jouw opleiding en interessegebieden. Je ontdekt wat er allemaal speelt bij de gemeente en leert de werkcultuur kennen. Van milieu tot toerisme en privacy, tijdens een traineeship bij de gemeente behandel je allerlei onderwerpen die te maken hebben met regionaal beleid en politieke besluitvorming.

Leer je alleen over het reilen en zeilen bij de gemeente? Zeker niet. Tijdens een traineeship bij de gemeente leer je ook veel over jezelf. Jouw persoonlijke ontwikkeling staat centraal. Als trainee bij de gemeente heb je altijd een persoonlijk begeleider, die jou helpt het beste uit jezelf te halen. Met behulp van gesprekken en trainingen leer je meer over wie je bent, wat je kunt en hoe je jouw kwaliteiten kunt inzetten.

Lijkt een traineeship bij de gemeente je wel wat? Check dan ook de blogs over traineeships bij de overheid eens en ontdek de verschillen. Data science traineeships en marketing traineeships zijn overigens ook populair onder jongeren. Wil je je wat breder oriënteren? Lees dan de algemene blog over traineeships eens of over verschillende soorten traineeships. Wie weet welke interessante traineeships je ontdekt.

Populairste gemeenten voor een traineeship

Van Alkmaar tot Nijmegen, de vacatures voor een traineeship bij de gemeente vind je door het hele land. Ben je benieuwd naar de populairste traineeships? Je vindt ze hieronder. Let op: de populairste traineeships bij de gemeente zijn niet per definitie de beste. Ieder traineeship heeft een ander programma en dus ook andere plus- en minpunten.

  • Traineeship bij de gemeente Amsterdam
  • Traineeship bij de gemeente Rotterdam
  • Traineeship bij de gemeente Utrecht
  • Traineeship bij de gemeente Den haag
  • Traineeship bij de gemeente Arnhem

Tip: lees deze blog als je benieuwd bent naar de populairste branches voor een traineeship. 

Loopbaan / toekomstperspectief

Tijdens een traineeship bij de gemeente bereid je je voor op een baan bij de lokale overheid. De kans is groot dat je bij een gemeente terechtkomt, maar je kunt bijvoorbeeld ook voor een provincie of waterschap gaan werken. Lokale overheden hebben ontzettend veel verschillende organisaties, afdelingen en functies die uitgevoerd moeten worden. Dus, wat jij precies gaat doen na je traineeship bij de gemeente staat nog helemaal open. Vaak werk je wel al een bepaalde richting op tijdens je traineeship.

Enkele voorbeelden van functies bij de lokale overheid? Organisatie- of communicatieadviseur, projectmanager, functioneel beheerder of beleidsmaker of -adviseur. Of je nou op de afdeling dienstverlening, duurzaamheid of ICT terechtkomt, je draagt met jouw toekomstige baan in ieder geval een steentje bij aan de maatschappij.

traineeships-gemeente

Heb je baangarantie na een traineeship bij de gemeente? Dat verschilt per traineeship, maar de gemeente investeert niet voor niets in jouw ontwikkeling. Heb je een positieve indruk achtergelaten? Dan zal de gemeente jou zeker helpen aan een toffe baan binnen de organisatie. Het gemiddelde salaris tijdens een traineeship bij de gemeente ligt rond de € 2.750,- bruto per maand. Het startsalaris na jouw traineeship hangt helemaal af van de functie die je gaat uitvoeren.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.