STUDENTJOB BLOG

Beste-traineeships

De beste traineeships van Nederland, waar voldoen die eigenlijk aan? Een belangrijke vraag. Er zijn allerlei soorten traineeships beschikbaar, dus het is handig om te weten hoe je daar de beste traineeships tussenuit vist. Ben jij op zoek naar een een top-10 lijstje? Dat leek ons niet zo handig. Want, wat voor jou de beste traineeships zijn, zijn voor een ander misschien helemaal geen goede opties. Misschien wil jij met een management traineeship aan de slag, en je beste vriend(in) met een ICT traineeship. Ieder zijn of haar ding.

Geen top-10 lijstjes, dus. Waar kunnen we je dan wél mee helpen? Je wilt tenslotte één van de beste traineeships van Nederland volgen. Heel simpel: we vertellen je waar je op moet letten, als je een traineeship gaat volgen. Staat er hierover geen informatie in de vacature van jouw traineeship? Bel dan gewoon de contactpersoon op en stel een paar scherpe vragen. Zo heb jij je informatie binnengeharkt en weten zij dat je oprecht geïnteresseerd bent: een win-winsituatie.

De beste traineeships bieden jou: vrijheid

Wat is de lol van een traineeship, als het traject al helemaal vaststaat? Traineeships duren soms wel een paar jaar, dus daar wordt niemand blij van. Bovendien staan de beste traineeships juist bekend om hun niet-dichtgetimmerde trajecten. Er is structuur nodig, maar er moet wel ruimte zijn voor jou. Dus, check of je tijdens het traineeship de (gedeeltelijke) vrijheid hebt om je eigen keuzes te maken.

Loop je bijvoorbeeld tegen een functie, onderwerp, afdeling of iets anders aan waar je nog véél meer van wilt weten? De beste traineeship aanbieders geven jou dan de vrijheid om je daar (tijdelijk) op te richten. Om je er even helemaal in vast te bijten. En niet alleen jij, maar ook de organisatie zelf heeft daar uiteindelijk baat bij. Als je enthousiast bent leer je super snel, dus binnen no-time heb jij dan alle kennis over een bepaald onderwerp in huis.

De beste traineeships bieden jou: ruimte om jezelf te zijn

Eén van de kenmerken van de beste traineeships van Nederland, is dat je de ruimte hebt om jezelf te kunnen zijn. Natuurlijk leer je niet alleen de zogenaamde hard skills, maar ook allerlei soft skills tijdens je traineeship. Denk aan communiceren, organiseren, samenwerken, presenteren, in oplossingen denken en met stress omgaan. Stuk voor stuk belangrijke skills om te beheersen, maar je moet natuurlijk wel jezelf kunnen blijven.

Waarom dat belangrijk is? Je bent uniek (cliché, but true). Alleen jij kijkt door jouw ogen naar de wereld. En dus ook naar de organisatie waar je een traineeship bij volgt. Dat betekent dat jij dingen ziet die andere trainees, leidinggevenden en medewerkers niet zien. Dat kan een nieuw idee zijn, maar ook een kans of verbeterpunt. De beste traineeships bestaan daarom uit een goede balans tussen uitdaging enerzijds (bijvoorbeeld op het gebied van soft skills), en jezelf kunnen zijn anderzijds. Zo leer jij de vaardigheden die je nodig hebt om een echte young professional te worden, maar blijf je wel jezelf.

De beste traineeships bieden jou: goede coaching

Coaching is een van de belangrijkste redenen dat veel jongeren een traineeship volgen. Anders kun je tenslotte net zo goed voor een ‘gewone’ startersfunctie gaan. De beste traineeships bestaan daarom voor een groot deel uit een coachingstraject. Je krijgt een coach aangewezen die jou tijdens het hele traineeship begeleidt. Samen pluizen jullie je sterke en minder sterke kanten uit, zodat je bewust aan de slag kunt met groei.

Je coach is iemand die jouw ontwikkeling in de gaten houdt, feedback en zelfinzicht geeft en waar je altijd bij terecht kunt met je vragen. Bovendien is het iemand die de best of both worlds combineert: coachingservaring én ervaring met de organisatie waar jij je traineeship bij volgt. Alleen dan kan hij of zijn jou van de beste feedback voorzien. Goede coaches zijn positief, niet-oordelend, stellen goede vragen en weten bovendien een vertrouwensband op te bouwen. Wil je een van de beste traineeships van Nederland volgen? Zorg er dan voor dat je zeker weet dat je een goede, getrainde coach aangewezen krijgt.

De beste traineeships bieden jou: baangarantie

Baangarantie: de zekerheid dat je na een bepaald opleidingstraject een baan hebt. De beste traineeships? Die herken je (mede) aan de garantie op een baan na het afronden van het traineeship. Je wilt tenslotte niet twee jaar zwoegen om vervolgens weer op straat te staan. Bekijk daarom altijd de vacature of het opleidingsprogramma van jouw traineeship, om erachter te komen of de organisatie jou de garantie op een baan kan geven.

Waar je gaat werken? Dat kan op verschillende plaatsen zijn. Ten eerste kom je natuurlijk vaak te werken bij de organisatie die het traineeship heeft aangeboden. Zij hebben in jou geïnvesteerd en jij kent de organisatie door en door. Eén en één is twee, toch? Niet altijd. De beste traineeships bieden jou niet alleen de mogelijkheid om intern te leren, maar om ook ‘buitenshuis’ opdrachten uit te voeren. Heb jij een super goede klik met één van de opdrachtgevers? Het gebeurt ook wel eens dat ex-trainees worden ‘overgenomen’ door de opdrachtgevers. Bovendien is het bij sommige traineeships juist de bedoeling dat je uiteindelijk bij één van de opdrachtgevers aan de slag gaat, bijvoorbeeld bij veel ICT-traineeships. Mogelijkheden genoeg, dus, zeker bij de beste traineeships van Nederland.

Tijd voor actie: vind jouw beste traineeship

Met bovenstaande info kun jij aan de slag om de voor jou beste traineeships van Nederland tussen het aanbod uit te vissen. Check bijvoorbeeld de traineeships van YoungCapital Next eens of bekijk het aanbod op Traineeshipsoverzicht. Filter op wat jij belangrijk vindt (met bovenstaande tips in je achterhoofd) en bekijk wat er allemaal mogelijk is. Benieuwd naar de best betaalde traineeships? Lees dan verder over het traineeship salaris. Benieuwd naar de mogelijkheden voor een traineeship per opleiding? Of wil je weten wat de meest populaire branches zijn om een traineeship in te volgen? Je leest het allemaal op StudentJob.

Google it

Uiteraard slaat deze blog niet alleen op Nederlandse traineeships, maar ook op de beste traineeships in de Benelux, Europa en de rest van de wereld. Waar je ook een traineeship wilt volgen, val niet direct voor de mooie praatjes (en plaatjes) op de website, maar check de info over de functie altijd goed. Zo weet je zeker dat je niet zomaar op het meest populaire of ogenschijnlijk beste traineeship solliciteert, maar dat je er écht eentje vindt die bij je past.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.